Myslíte, že k vám byl osud krutý? Tito lidé zvládli překonat neuvěřitelné překážky!

Žehrat na osud sice může být uklidňující, na druhou stranu je to jen málokdy cesta ke změně. Pro inspiraci jsme si pro vás tedy připravili neuvěřitelné výkony lidí, kteří i přes životní tragédie dokázali to, co většina ne.

Spisovatelka, jež milovala cestování a hudbu

Spisovatelka Helen Kellerová (1880–1968) napsala za svůj život 12 knih. Že vám to nepřijde zase tak obdivuhodné? Pak dodejme, že tato Američanka byla v důsledku meningitidy od druhého roku života hluchoslepá! Zkuste si tedy představit, že byste od malička neviděli ani neslyšeli. Už jen vstoupit do světa takového člověka není vůbec jednoduché, protože se nejprve musí naučit komunikovat s okolím, což je pochopitelně obrovský problém. Helen Kellerová nejenže to nejtěžší zvládla, ale jako první hluchoslepý člověk dokončila studium na Harvardu. Poté se stala spisovatelkou, navíc ráda cestovala a dokonce „poslouchala“ hudbu a tančila! Jak? Sama říkala, že muziku vnímá celým tělem.

Doporučujeme: Helen Kellerová vděčila v mládí za hodně Anne Sullivanové. Zajímá-li vás, jak tato opatrovnice dokázala proniknout do světa hluchoslepé dívky, podívejte se na film Divotvůrkyně (1962).

La Manche a Dakar po tragédii

Francouzský klempíř Philippe Croizon (nar. 1968) utrpěl při pracovní nehodě v roce 1994 úraz elektrickým proudem. Výsledek? Amputace rukou i nohou! Konec života? Vůbec ne! Jak říká název jedné z jeho knih, „Rozhodl jsem se žít“. A to ne ledajak. V roce 2010 totiž Philippe za 14 hodin přeplaval kanál La Manche a následně plavecky zdolal i všech pět úžin mezi kontinenty. Jeho výkony se ovšem neomezují pouze na vodní plochy. Před nedávnem totiž se speciálním upraveným automobilem dokončil slavnou Dakarskou Rallye! A poselství? „Přestaňte si stěžovat a dělejte to, co chcete. Možná se to podaří. I já jsem se kdysi rozhodl, že se nevzdám“. Inspirující, nemyslíte?

Philippe Croizon při závěrečné přípravě na Rallye Dakar 2017:

https://youtu.be/yPSDhxXYAzo

Bez končetin až na vrchol

Podobný příběh jako Philippe Croizon má i skotský horolezec Jamie Andrew (nar. 1969). Ten ovšem přišel o všechny končetiny v roce 1999 v rámci svého koníčku, konkrétně při snaze zdolat vrchol Les Droties v Alpách. Se svým parťákem totiž uvízli na pět dní ve sněhové bouři. Následkem omrzlin musely být rodákovi z Glasgow amputovány ruce a nohy, ale dopadl ještě dobře. Jeho společník totiž zahynul. Ani tato zkušenost však Jamieho nepřipravila o lásku k horám. S protézami se již pokusil zdolat Mattehorn, vylezl na Kilimandžáro a Ben Nevis. Navíc dokončil i maraton a triatlon!

Krátký portrét Jamieho Andrewa:

Nejmenší kulturista na světě

Myslíte si, že jsou liliputáni malí? Chyba lávky! Někteří lidé jsou ještě daleko drobnější, a přesto předvádějí neuvěřitelné výkony. Tak například Ind Aditya Dev (1988–2012), které měl přezdívku Romeo, měřil díky tzv. dwarfismu v dospělosti pouhých 84 cm a vážil 9 kg! Ani to mu však nebránilo, aby se věnoval posilování. Činky o hmotnosti až 2 kg zvedal i dvakrát denně. V roce 2006 byl také zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší kulturista na světě. I díky tomu často cestoval a byl velmi oblíbený. V roce 2012 však ve 23 letech zemřel kvůli mozkovému aneurysma.

Profil Adityi Deva:

https://youtu.be/3Gwou-ETuYk

Z úplného dna milionářem

Nemůžete už dál? Jistý Američan Khalil Rafati vás přesvědčí, že se vždycky můžete vyhrabat až na vrchol. Sám byl totiž před 13 lety závislý na heroinu a neměl domov. Dokonce se rozhodl spáchat sebevraždu, ale vědomé předávkování přežil. Když už byl na úplném dně, začal s léčbou své závislosti a navíc jej kamarád přivedl ke zdravé stravě a především k organickým šťávám. Právě ty změnily jeho život. Nakonec totiž založil společnost SunLife Organics, která z Khalifa udělala během krátké chvíle milionáře a jeho život se tedy radikálně proměnil. Své zkušenosti přitom sepsal do knihy s názvem „Zapomněl jsem zemřít“.

Osudy všech těchto jedinců jasně dokazují, že napříč tomu, co je považováno za nepříznivý osud, lze dokázat takřka nemožné. Samozřejmě si ale musíme přiznat, že je náš život pouze v našich rukou. Nadávat na všechno a všechny okolo sice může alespoň na chvíli fungovat, ale rozhodně to není ta správná cesta. Pokud se vám tedy nedaří, nechte se inspirovat. Ne že byste nutně museli napsat knihu, absolvovat Dakar anebo založit miliónové impérium, ale prostě se pohněte kupředu.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hubneme s technikou – které aplikace potřebujete pro pořádný sixpack?

Neuvěřitelné transformace obličejů. Takhle se dá čarovat s make-upem!