Muži vs. ženy. Kdo je po rozvodu šťastnější? Kdo naopak po rozpadu vztahu mnohem víc trpí?

Nepříjemnost nebo výhra a úleva? Rozvod pro každého znamená něco jiného. A i tady záleží na genderových rolích. Které pohlaví si z něj dělá těžkou hlavu a kdo je po rozpadu vztahu víc v pohodě?

Kdo je po rozvodu šťastnější, muži nebo ženy?

Svatby a rozvody. Je to pořád dokola! Někteří sexuologové, včetně známého Radima Uzla, tvrdí, že manželství nevzniklo původně za účelem uspokojování sexuálních potřeb a ani dnes to není jeho hlavní náplň. Samozřejmě se jedná o sexuální partnerství, ale střízlivý pohled praví, že je to především smlouva týkající se ekonomiky společného hospodaření, směrovaná hlavně za účelem výchovy potomstva.

No a všichni víme, že ač se někdy v tomhle směru osobně snažíte sebevíc, ovoce to stejně nemusí přinést. Pak právě dochází na mnohdy finančně náročné rozvody a praní špinavého prádla. Kdo by to neznal?

Slepice versus kohouti

Z nedávného průzkumu, kterého se zúčastnilo 2 000 amerických mužů a žen, a za kterým stojí online právní servis AVVO, vzešlo, že 64 procent žen ukazuje prstem na svého bývalého manžela, pomlouvá ho a nepřeje mu nic dobrého. Proč taky? Vždyť za všechno může právě on! Nezaslouží si slitování ani štěstí! Na svoji bývalou si přitom stěžuje jen 44 procent mužů, ten zbytek to nemá zapotřebí a rozhodně se nehodlá zaobírat tím, co bylo, co kdo řekl, neřekl, udělal a neudělal. Co k tomu dodat?

Snad jen to, že tato čísla odrážejí hluboce zakořeněné přesvědčení o tradičních rolích pohlaví. Aspoň tak to tvrdí známá sexuoložka a profesorka sociologie Pepper Schwartz z Washingtonské univerzity, která se k danému tématu vyjádřila skrz svůj blog.

Hořké dozvuky velkých lásek

Podle ní možná ženy věří, že sebeobviňování a přiznání vlastních chyb nevede k posílení společenského postavení a lidé si na jeho základě mohou o dotyčné rozvedené udělat špatný obrázek. A to se se přece nehodí… Suma sumárum, je jednodušší házet špínu na bývalého manžela, přisoudit mu asi tak milion chyb, obvinit ho z psychického nátlaku, nevěr a dalších libůstek, než si nasypat popel na hlavu. S tím ostatně souvisí i další, neméně zajímavý údaj.

Ženy prý mají tendenci být po rozvodu víc v pohodě. Zatímco 73 procent žen uvádí, že nelitují rozpadu manželství, jen 61 procent mužů může říci totéž. Převážná většina žen se přitom nechává slyšet, že pokud mají na výběr mezi nefunkčním vztahem a samotou, štěstím a úspěchem, volí to druhé. K tomu samému se přiklání jen 58 % mužů.

Hlavně mi připrav tu svíčkovou!

„Muži zdomácněli. Je vidět, že i když je manželství zastaralým orgánem, chtějí v něm pokud možno setrvat, a to navzdory všem jeho nedostatkům,“ dál říká Pepper Schwartz s tím, že současné ženy se méně obávají nezávislosti, takže je pro ně odchod z manželství jednodušší než kdy dřív. O tom svědčí i jedny z posledních statistik.

Výsledky studie vědců ze Stanfordské univerzity jasně dokládají, že v 69 procentech o rozvod žádají ženy. Jenže jak se zdá, právě ony na svého ex nemohou delší dobu zapomenout. Obecně platí, že se muži vzpamatují trochu rychleji, i když to také není pravidlem. Vše nasvědčuje tomu, že hlavní iniciátorky rozpuštění manželství, jsou po rozvodu šťastnější právě ženy.

Kdo trpí rozvodem víc podle vás – muži nebo ženy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Laskavost a dobré skutky se podle psychologů vyplácí! Proč nás podat pomocnou ruku zahřeje u srdce?

Vědci prokázali, že domácí prach může za ukládání tuku v těle! Prach může narušit metabolické zdraví u všech členů rodiny