Megahit svalovců: oříškové máslo je pochoutka nadupaná proteiny! Nevěříte?

Proteinová bomba, po které kulturisté a fitness maniaci doslova pasou. Oříšková i mandlová másla jsou nesmírně účinným, a přitom zdravým stimulátorem svalového růstu. Tělu navíc dodají vlákninu, nenasycené mastné kyseliny a minerály podporující regeneraci. Díky skvělé chuti se do kvalitního oříškového másla, na rozdíl od jiných zdravých potravin, nemusíte nikdy nutit. 

megahit svalovců

Oříškové máslo je ve fitcentrech, ale i na internetových fórech o posilování obrovským hitem. Pokud je máslo opravdu kvalitní, dodá tělu širokou škálu prospěšných živin, a hlavně napumpuje muskulaturu jako žádná jiná potravina. „Oříškové máslo z nejlepších jader je na západ od našich hranic jednou z nejvyhledávanějších potravin pro sportovce a kulturisty. Své příznivce nyní raketově sbírá i v Česku,“ vysvětluje Matěj Zavoral, výrobce prémiových oříškových másel Šufánek. Čtěte o pěti hl avních výhodách oříškového másla:

Proteinová bomba

Víte, že pouhé dvě lžíce oříškového másla poskytnou vašemu tělu až 8 gramů proteinu? Protein je přitom alfou a omegou svalového růstu. Pokud se vám už zajídají mořské plody nebo vás bolí čelisti od každodenního žvýkání hovězího masa, oříškové či mandlové máslo je pro vás to pravé. Atraktivní chuť, kterou milují děti stejně jako dospělí a ženy stejně jako muži, vás přesvědčí, že jídelníček powerliftera, bodybuildera či jakéhokoli sportovce nemusí být žádná řehole, ale gurmánský zážitek.

Paradox: hodně tuku způsobí méně tuku

Tuky ve stravě, jsou-li správně zvoleny, vedou k menším zásobám tuku pod kůží.  Proto jsou potraviny se zdravými tuky součástí jídelníčku úspěšných sportovců. Low Carb High Fat dieta (LCHF), čili stravovací režim s nízkým obsahem sacharidů pro snížení váhy, je obrovským hitem v USA a západní Evropě. Jeho obliba překročila i české hranice. „Oříšky jsou jedním ze základních stavebních kamenů diety LCHF,“ upozorňuje Matěj Zavoral ze Šufánku.

Draslík proti únavě

Nedostatek draslíku způsobuje křeče, únavu a špatné trávení. Draslík také pomáhá snižovat hromadění kyseliny mléčné v těle a snižuje negativní účinky sodíku, jehož přebytek může vést k obezitě a srdečním onemocněním. Právě proto vidíme téměř v každém fitku mísu s banány – ty totiž draslík v těle přirozeně doplňují. „Kvalitní oříškové máslo je však na draslík natolik bohaté, že strčí do kapsy i banány. Pozor však, aby v oříškovém másle nebyla žádná přidaná sůl,“ vysvětluje Matěj Zavoral ze Šufánku. 

Vláknina vyčistí střeva

Téměř stejně vzývanou živinou jako protein je pro silové sportovce vláknina. Pomáhá zdravému trávení, udržuje dobrou peristaltiku střev, podporuje přijímání živin a udržuje pocit příjemné nasycenosti. Oříškové máslo je na vlákninu velmi bohaté a pro zažívání sportovců mimořádně vhodné.

Energie atomové elektrárny v několika lžičkách

Co jíst před tréninkem, aby byl co nejefektivnější? Názory se občas různí, někdy dokonce natolik, že co trenér či výživový poradce, to zaručený recept. Oříškové máslo však obsahuje natolik unikátní mix zdravých tuků a bílkovin, že je přímo ideálním jídlem před tréninkem. „Tuky z oříškového másla se v těle neukládají, ale jsou ihned využity, a nárůst energie je i při malém množství doslova raketový,“ říká Matěj Zavoral ze Šufánku. 

Autor: red