Má to švih! Aneb šermířské souboje ve filmech

Kolik si z hlavy vybavíte šermířských soubojů? Určitě méně než jiných akčních vypalovaček. A to je chyba! Chcete vědět proč? Tak si to povíme…

Pokud nejste vyloženě fanda šermování (což by byla trochu podivná úchylka), asi si mnoho slavných scén s chladnými zbraněmi nevybavíte. Není to totiž zrovna standardní způsob, jak si hrdinové stříbrného plátna vyřizují účty. V konkurenci s mistry bojových umění, pěstních soubojů či klasické střelby všeho druhu zůstávají meče a šavle trochu opomenuty. Dokážeme, že neoprávněně, protože šermování, sekání a bodání není jen dětinskou zábavou malých capartů, ale především bitevním prostředkem opravdových mužů (a žen)!

Soupeři – když rivalita měla styl

Historické drama Ridleyho Scotta se odehrává v napoleonské Francii a ve zkratce spočívá v tom, že se dva pánové nemají rádi. A tak spolu bojují. A bojují. Pořád. Jejich nepřátelství a touha po smrti toho druhého se stala jejich životním smyslem na dlouhé desítky let. Zní to dost přehnaně, ale tenkrát byla jiná doba. V současném světě nadávek na internetových diskuzích nás rozhodí máloco, ale tehdy i malá urážka sokovy cti znamenala dlouhotrvající nepřátelství. Podívejte se, jak si udatní důstojníci dávají vzájemně na frak. A stylově.

https://www.youtube.com/watch?v=LOcxnQRUhMM&feature=youtu.be

Kill Bill – japonsko-americká řezničina

Katana čili dlouhý japonský meč je dlouhodobě oblíbenou zbraní Quentina Tarantina. V Pulp fictionu dokázala Bruce Willise doslova vysekat z jedné nepěkné šlamastyky, no a o dekádu později byla zase společně se zářivě žlutou kombinézou poznávacím znamením hlavní hrdinky dvojfilmu Kill Bill (Uma Thurman). Ta se svou katanou na míru nejdřív pořádně zeštíhlila početné zástupy jednoho japonského gangu, aby si nakonec podala i jeho hlavu – okouzlující Lucy Liu. Až pohádková atmosféra, v níž se jejich souboj odehrává, vám umožní skoro zapomenout na veškerý masakr kolem. Tak si tuhle dámskou jízdu znovu pěkně vychutnejte:

Hvězdné války – když meče, tak světelné!

Na začátku článku jsme vás trochu oklamali, když jsme slibovali chladná ostří klasických mečů a šavlí. O tohle bychom vás totiž ochudit nemohli. Neexistuje významnější popkulturní dílo, kde by šermířský um hrál tak velkou roli. Ocel sice byla nahrazena lasery, ale rytířská mytologie a čestné chování zůstaly. Všechny souboje se světelnými meči jsou pastvou pro oči a není důvod se o nějaký ochuzovat. Tak se pohodlně usaďte, ztlumte telefon a vychutnejte si kolekci všech bitek, které se v dosavadních šesti epizodách odehrály:

https://www.youtube.com/watch?v=lN7dkSIgYgE

Které souboje jsou vaše srdcovky? A jaké další potyčky s meči znáte? Pište!

Autor: Rimsy