LIGA MISTRŮ 2015/16: SKONČÍ ARSENAL UŽ VE SKUPINĚ?

Po úvodních porážkách s Dinamem Záhřeb (1:2) a Olympiakosem Pireus (2:3) se fotbalový Arsenal ocitl poprvé od roku 1999 na pokraji vyřazení už ve skupinové fázi Ligy mistrů. Teď má na programu nesmírně obtížný dvojzápas s Bayernem Mnichov. Dokáže se ještě vrátit do hry? Věříme, že ano.

Nejprve něco odstrašujících statistik. Celkem 110 týmů v historii Ligy mistrů prohrálo své dva úvodní zápasy ve skupině. Jen devíti z nich se po katastrofálním úvodu ještě podařilo kvalifikovat do další fáze.

To znamená, že 9 z 10 týmů (přesněji 91,8 %), které se ocitly v situaci, v jaké je dnes Arsenal, skončilo už ve skupinové fázi LM. Jen jeden tým dokázal po dvou prohraných zápasech v úvodních kolech dokonce vyhrát celou svou skupinu: Panathinaikos v sezóně 2008/09.

Na pořadu dne je silný Bayern

Jedním z hlavních důvodů, proč je Arsenal odepisován už po dvou prohraných zápasech, je skutečnost, že jej ve třetím a čtvrtém kole čeká dvojzápas s mnichovským velkoklubem. Ten v letošní sezóně v soutěžních zápasech ještě nepoznal hořkost porážky (prohrál jen počátkem září v bezvýznamném přátelském utkání s Regensburgem), všechny své zápasy dokonce vyhrál.

Navíc Bayern jasně deklasoval i soupeře, s nimiž Arsenal v přímé konfrontaci zklamal. Olympiakos venku přehrál v poměru 3:0, Záhřebu doma nasázel pět gólů. Na hrotu k tomu hraje jeden z aktuálně nejlepších a nejproduktivnějších útočníků světa Robert Lewandowski…

Proč tedy myslíme, že Arsenal ještě postoupí?

Bayern má nahráno

Po dvou pohodlných výhrách v úvodních zápasech skupinové fáze LM je Bayern v pohodě a ví, že má vše ve vlastních rukou. Případná prohra na Emirates stadium pro něj nebude žádnou tragédií. Pro to hovoří také zkušenosti z minulosti. Za posledních 6 let bavorský velkoklub prohrál vždy minimálně jeden zápas ve skupinové fázi Ligy mistrů.

Arsenal to na Bayern umí

Arsenalu se v posledních letech proti Bayernu docela daří. V roce 2013 se mu po domácí porážce 1:3 podařilo přesvědčivě zvítězit venku v mnichovské Allianz Areně (2:0). V posledním měření sil tam zase uhrál cennou remízu (1:1). Proč by to nemohl zopakovat?

Arsenal postoupil 15 let v řadě

Neuvěřitelných patnáct sezón po sobě (od roku 1999) se Kanonýrům podařilo postoupit ze zrádné skupinové fáze Ligy mistrů. Určitě to budou chtít dotáhnout také letos.

Olympiakos je venku poloviční

I přes šokující vítězství na Emirates stadium zůstává skutečností, že Řekové jsou venku výrazně slabší. Vždyť vyhráli jen 2 z posledních 18 venkovních utkání v LM. Lze proto očekávat, že ztratí body nejen proti Bayernu Mnichov, ale i Dinamu Záhřeb (do utkání s Bayernem chorvatský mistr neprohrál celkem 45 utkání v řadě). To by hrálo do karet právě Arsenalu, který však musí bezpodmínečně uhrát tři body v odvetných utkáních se Záhřebem a právě Olympiakosem.

Arsenal může postoupit i přes prohry s Bayernem

I kdyby se Kanonýrům podařilo ztratit všechny body také v dvojzápase s mnichovským velkoklubem, stále ještě může živit naděje na postup. Musel by však počítat s přízní osudu také ve zbylých zápasech ve skupině a neměl by vše jen ve vlastních rukou.

Týmy Olympiakosu a Záhřebu by v takovém případě musely ve vzájemných utkáních každý zaznamenat jednu výhru, nebo ještě lépe v obou střetnutích remízovat. Tak by se dostaly na shodných 5 bodů a Arsenal by v případě výher nad oběma soky (a s trochou pomoci od Bayernu) s šesti body postupoval ze skupiny F z druhého místa. Stát se to může. Pouhých 6 bodů stačilo v sezóně 2013/14 k postupu ze skupiny také Zenitu Petrohrad.

https://vine.co/v/OVpxumWw3IO

Co myslíte? Zatančí si Arsene Wenger oslavný taneček?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Český fotbal vře, rozhodčí se bouří!

Proč chodit na fotbal? To si povíme!