Lidi se na netu chovají jako naivky! Co i vy děláte špatně?

Byt si zamykáte, auto kontrolujete několikrát denně, na svůj mobil s kontakty si dáváte sakra pozor. Tak proč to samé neděláte s e-maily? A proč se na svých profilech chováte nezodpovědně? Však ono se vám to vrátí. Jak a kdy?

Bezpečnostní softwarová firma McAfee vydala za rok 2014 prohlášení, že polovina všech lidí se na internetu chová jako děcko. Přiznávání a sdílení hesel s někým jiným je naprosto běžné a dokonce i nezabezpečená hesla k bankovním účtům si poletují, bůh ví kde. Ale to zdaleka není všechno. Internetové prohřešky vysledované za minulý rok neberou konce!

  • 37 % osob má po rozchodu problém se svými bývalými partnery. Ti totiž vlastní jejich intimní fotografie. Proč jako? Z lásky snad? Vždyť je to nástroj pro vydírání jako vyšitý! Je nutné opakovat to pořád dokola?
  • 73 % lidí používá všude stejné heslo. Mimochodem, na to dojely i některé celebrity, kterým se minulý rok podívali na zub šikovní hackeři, kteří odcizili velký balík fotek ze služby iCloud, tedy on-line úložiště americké společnosti Apple. Tim Cook ze zmíněné společnosti tenkrát uvedl, že celebrity se staly obětí běžného cíleného útoku, kdy hacker uhodl heslo či bezpečnostní otázku v kombinaci s datem narození. (Pojem unikátní a silná hesla stále mnohým uniká a vy se nesmějte, protože to samé se nemusí stát jen celebritám.)
  • 30 % úchyláků se přiznává ke cyberstalkingu, což znamená, že i sledování svých ex přes Facebook, Twitter nebo Instagram je naprosto běžné. Stejně jako stahování jejich soukromých fotek.
  • Jeden z deseti lidí pošle svůj akt přes mobil osobě, která o to nestojí. Trapas!
  • 14 % osob natočí na svůj mobil eroticky zaměřené video, o jehož osud se pak nestará. Automaticky se sdílelo? Zálohovalo se? Viděl ho ještě někdo další? Nezájem! Přitom riziko zneužití je vysoké. Navíc, i když se to nezdá, taková „banalita“ může ohrozit i pracovní kariéru.

Kromě fotek i statusy jsou zlo!

V červnu minulého roku portál Careerbuilder studoval příspěvky vystavené na sociálních médiích a zajímal se o případnou souvislost se zaměstnaností.

Ukázalo se, že 51 % zaměstnavatelů si sice přečte váš životopis, ale pro posouzení důvěryhodnosti a vhodnosti žadatele taky zabrouzdá na sociální sítě a slídí. A nejčastější důvod, proč zaměstnavatel adepta na pracovní post nepřijme? „Příliš provokativní a nevhodné fotografie“.

Pracovní šance zmaří i přiznání se k oblíbeným stránkám, třeba jako eskort servis, nebo zajímavé statusy: „Přišel jsem o řidičák, chytli mě s vodkou v žíle.“ „Jsem hrdý příslušník sekty.“ A to v tom ani nemusí být nic erotického… Je to prostě skandál. Co s tím?

Něco jako prevence

Neexistuje nic jako bezpečný sexting, nebo imunita před nezvanými hosty. Koukejte se konečně zajímat o to, kam se zálohují vaše data, zda máte zapnutou dvojitou ochranu účtů a pro větší bezpečnost nastavené i telefonní číslo (například u Googlu).

Používejte abstraktní hesla (ulice, datum narození nebo jména dětí jsou velmi snadnou kořistí), pravidelně kontrolujte, zda účty nemáte spojeny s aplikacemi, které již dávno nepoužíváte. Taky už konečně přemýšlejte u toho, co píšete na svoji zeď.

Dál mějte přehled o svých přátelích a nastavte osobní informace pouze pro povolené osoby. Co se může stát, když to neuděláte, uvidíte ve videu. Takhle snadno se dají zneužívat informace v běžném životě!

Tak co, máte čisté svědomí?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fenomén internetových vyhledavačů. Metla lidstva!

Zvláštní produkty, které si lze na internetu koupit