Legendární režisér Stanley Kubrick: proč zakotvil v Anglii a jaké kontroverze budily jeho filmy?

Stanley Kubrick se narodil 26. července 1928, tedy před 90 lety. Mnohá média ostatně toto jubileum připomenula. Jaké jsou ale zajímavosti z jeho života a především filmů, které ve valné většině vstoupily do historie kinematografie?

Před 90 lety se narodil Stanley Kubrick. Jaké kontroverze budily jeho filmy?

Seznamte se aneb fenomén „Kubrick“

Stanley Kubrick (1928–1999) nikdy netočil „tuctové“ snímky, což mu ostatně mnohdy přineslo nemalé potíže. Rodák z New Yorku, který prožil velkou část svého života na britských ostrovech, má dnes pověst režiséra mnoha kultovních filmů. Ty jsou přitom často žánrově zcela odlišné, takže v jeho filmografii můžete nalézt sci-fi, horor, válečné a historické snímky, stejně jako komedie. Filmy jako Lolita, 2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Osvícení nebo Olověná vesta vstoupily do historie a mnohdy jsou s nimi spojeny zajímavé skutečnosti.

Hollywood a ženy aneb hurá do Anglie

V roce 1961 měl Stanley Kubrick režírovat film Křivák (1961) s Marlonem Brandem v hlavní roli. Jenže nic nešlo podle plánů a snímek nakonec režíroval sám Brando. Do toho přišel další nevydařený vztah a Kubrick se po těchto zkušenosti rozhodl dát „Zemi svobody“ vale. Přestěhoval se tedy do Anglie, kde natočil všechny další filmy. Ani na evropském kontinentu to však nakonec neměl jednoduché, a to především díky kultovnímu snímku Mechanický pomeranč (viz níže).

Politické pohromy? Jedna velká komedie!

Tzv. Studená válka měla velký vliv snad na všechny lidi na obou stranách stavu napětí mezi USA a SSSR. Nejinak tomu bylo i u Kubricka, který se rozhodl natočit knižní thriller Red Alert od spisovatele Petera George. Přesto že se jedná o vážné téma, režisér nakonec zjistil, že většina politických pohrom je ze své podstaty zábavná. Snímek Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964) se slavným Peterem Sellersem je tedy velmi zábavnou politickou satiru, o čemž ostatně svědčí už její pojmenování. Mimochodem, jedná se o snímek s nejdelším názvem, jenž byl kdy nominován na Oscara za nejlepší film.

Proslulý horor, který se údajně nepovedl

Hororový snímek Osvícení z roku 1961 patří mezi další filmové kulty. Jenže autor předlohy, slavný Stephen King vůbec nadšený nebyl, a to přes skutečnost, že do té doby Kubrickovu práci obdivoval. Spisovatel ale označil tento snímek za nejhorší zpracování své knihy vůbec. Nelíbilo se mu totiž např., že hlavní postava, kterou ztvárnil Jack Nicholson, vypadá od začátku jako šílenec, ačkoli příběh stojí na tom, že „magoří“ postupně. King se proto sám později podílel na televizním filmu Osvícení (1997). Ten je sice takřka neznámý, přesto jej autor hororů upřednostňuje před Kubrickovou verzí.

Jak šlo získat roli u Kubricka? Stačilo přibrat 32 kilogramů!

Válečný snímek Olověná vesta (1987) se stal předposledním Kubrickovým filmem. Tehdy začínající herec Vincent D‚Onofrio přitom tak stál o roli plnoštíhlého a mentálně poněkud zaostalého vojína Leonarda „Gomer Pyle“ Lawrence, že přibral neskutečných 32 kilogramů. Dodnes se přitom jedná o nejvyšší váhu, jíž herec nabral kvůli získání role. Tento krok ale neměl pro D’Onorfia pouze pozitivní důsledky. Sice se dostal do obecného povědomí, na druhou stranu měl dlouho problémy u děvčat a lidé mu při rozhovorech často vše dvakrát opakovali, protože předpokládali, že není příliš bystrý. Inu, sláva něco stojí…

Proklaté filmy aneb cenzura a šokovaná veřejnost

Stanley Kubrick byl vždy typem svérázného filmaře. Tři jeho snímky ovšem šokovaly více než ostatní.

  • Stezky slávy (1957). Tento (proti)válečný film pojednává o popravě tří francouzských vojáků za první světové války, kteří odmítli uposlechnout nesmyslný rozkaz. Díky svému vyznění byl ovšem zakázán právě ve Francii (do roku 1975), nebo ve Španělsku (do roku 1986).
  • Lolita (1962). Převod kontroverzního románu Vladimíra Nabokova na filmové plátno se neobešel bez velkých kontroverzí. Příběh o vztahu staršího muže a mladé dívenky totiž šokoval, přestože bylo ve filmu Lolitě „už“ 14 let, na místo 12 roků v románu. Snímek se i přes protesty stal divácky úspěšný a slovu „Lolita“ pomohl k obecnému označení sexuálně atraktivní nezletilé dívky.
  • Mechanický pomeranč (1971). Další svérázný snímek, tentokrát plný sexu, amorálnosti a násilí. To veřejnost neskousla ještě více a režisérově rodině bylo dokonce vyhrožováno smrtí. Výhružky dokonce obsahovaly text, že Kubricka a jeho blízké zabijí ve stejných kostýmech a totožným způsobem jako ve filmu. Režisér tedy prosadil, aby film nebyl ve Velké Británii veřejně promítán, což platilo až do jeho smrti v roce 1999.

Jak měl vypadat snímek Spalující touha?

Posledním filmem Stanley Kubricka se stala Spalující touha (Eyes Wide Shut) z roku 1999, ve kterém si zahrál tehdejší manželský pár Tom Cruise a Nicole Kidman. Snímek vznikl dlouhých 12 let od posledního Kubrickova filmu (již zmíněná Olověná vesta), nicméně režisér následně zemřel necelý týden poté, co jej ukázal lidem ze studia Warner Bros. Nikdo tedy neví, jak a zda by probíhaly ještě další úpravy. K jedné změně však došlo, a to k digitální úpravě scény orgií. Film tak mohl být uváděn s ratingem R, na místo „pornografického“ ratingu NC-17. Souhlasil by ale sám Kubrick?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Filmové novinky: Godzilla vs. monstra podruhé, superhrdinská parodie Shazam! a Dave Bautista proti teroristům