Kytky na Valentýna? Pozor na trapas!

Symbolika květin je prastará technika dorozumívání, na které si leckdo zakládá i dnes! Chcete se v sobotu „na růžový svátek“ vytáhnout a dát té svojí nějakou kytku? Tak to pozor na poselství, které jí tím předáte!

Z průzkumu společnosti Home Credit Čech utratí za dárek ke dni svatého Valentýna, který připadá na 14. února, asi 1 200 korun. Nejčastěji partnerky (milenky) dostávají nějaký ten šperk, na druhém místě se drží kosmetika a parfémy, následuje večeře, květiny, plyšové hračky, čokolády a sladkosti. Poslední místo náleží nějaké formě přáníčka. No fuj… Ale člověk si moc nepomůže.

Kdy vás kytky zradí?

Šlápnout vedle se dá u všech vyjmenovaných sekcí. Prstýnek je malý nebo velký, čokoládová bonboniéra sice srší romantikou, ale když ona právě drží dietu… No, a zvláštní pozornost si zaslouží právě i ty kytky.

Jistě, požádáte-li někoho v květinářství, ať vám uváže něco, co vyjadřuje lásku, většina zaúkolovaných ví, co má dělat, ale spolehněte se na to! Jednáte podle instinktu nebo osobních sympatií k té nebo oné kytce? Pak se vůbec můžete dopustit neodpustitelného prohřešku!

Některý ženský si na květomluvu potrpí, a tak, než se s pokřiveným úsměvem vydáte utrácet, radši si s námi připomeňte, co který kousek znamená.

  • Narcis: květ marnivosti a sobectví
  • Žlutý tulipán: beznadějná láska
  • Vlčí mák: dočasné potěšení
  • Pelargonie: smutek, zklamání
  • Karafiát: žlutý je symbolem odmítnutí, bílý zastupuje touhu
  • Lilie a orchideje: tyto květy předávají podobné poselství. Jsou to květy čistoty.
  • Jiřina: faleš
  • Gerbera: žádost o čas podaná upřímně
  • Kamélie: touha, štěstí, rozkoš
  • Orchidea: obměkčení srdce
  • Růže: vroucí láska. Všechny barvy růže jsou pro den svatého Valentýna vhodné – kromě žluté. Ta vypovídá o žárlivosti. Vlastně je to celý tak, že co se týče barev, i tohle je prekérka!

Není barva jako barva

Obecně a u všech květin platí, že červená představuje vášeň a lásku, bílá čistotu, růžová něhu, žlutá zapomenutí či žárlivost, fialová skromnost (ale pozor, vyznávají ji feministky), zelená naději. Pěkný, nicméně…

Proč dát přednost klasice?

Traduje se, že symbolika květin vznikla v Turecku, kde se používala k posílání šifrovaných milostných zpráv do harému. Od té doby však uplynulo už hodně vody. K původním informacím se přidávaly další, jazyk květin se vyvíjel, i když neví se, jestli k dobru.

Vznikaly paskvily, docházelo k překrucování informací, šumům a „nástavbám“, a tak dnes už je těžké se v symbolice,  výběru květin a ve vhodné barvě vyznat. Co prodejce a „odborník“, to názor. Postavíte si jich vedle sebe 50 a každý vám řekne úplně něco jiného, a ve finále se nedá věřit nikomu. Ale naděje umírá poslední!

Počet květů může i urazit

Jediný květ, který si uchovává svůj význam, je rudá růže. Proto, chcete-li mít jistotu, že se nic nepokazí, vsaďte právě na ni. Ceny se pohybují od jedenácti do 45 korun za kus (pokud se jedná o verzi klasik – dlouhá a velká růže). A kolik jich objednat? Dárkové kytice by měly obsahovat lichý počet květů. Sudý se dává zemřelým, tak ať to neztroskotá ještě na téhle pitomině!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 věci, které chlap zvládne tak jako ženská

S čím vám pomůže jen nejlepší kámoš?