Kultovní Spielbergův film Čelisti měl reálný základ. Pobřeží USA terorizoval velký bílý žralok. Kolik lidí usmrtil?

V roce 1916 se na pobřeží New Jersey odehrála epická bitva mezi lovci a velkým bílým žralokem. Ten terorizoval obyvatele a několik jich také napadl a usmrtil. Jde o největší událost tohoto druhu v dějinách. Vše skončilo velkolepým finále mezi zkušeným lovcem a mořským monstrem.

Velký bílý žralok

Vše začalo 1. července roku 1916. U resortu Beach Haven na Long Beach Islandu se na pláži koupali stovky turistů. Z moře se najednou začal ozývat křik. Pětadvacetiletý Filipínec Epting Vansant, který zde trávil s rodinou dovolenou, se zoufale zmítal ve vodě.  Lidé zprvu mysleli, že muž volá na svého psa, který si hrál na pláži. Nikdo neviděl, že pod vodou právě obří bílý žralok kouše Vansantovy nohy. Skočil pro něj plavčík Alexander Ott. Když jej vytáhl z vody, Vansant ještě žil, ale vykrvácel krátce po té na stole v Esplanade Hotelu, kam ho přenesli.

Pláže u Beach Haven zůstaly otevřené, přestože nebylo pochyb, že Vansanta zabil žralok. Stejně tak nikdo nevěnoval pozornost hlášením kapitánů rybářských lodí, že kolem pobřeží se houfují neobvykle velké skupiny žraloků. 6. července byl zabit velkým bílým žralokem sedmadvacetiletý Švýcar Charles Bruder. K napadení došlo 72 kilometrů od místa, kde byl napaden Vensant. Když dva členové pobřežní hlídky vytáhly zkrvavené a zmasakrované tělo Brudera na břeh, na pláži vypukla panika.

Smrt Tima Stilwella

12. července si u Matawan Creeku poblíž městečka Keyport hrála skupina chlapců, když se za nimi objevila velká ploutev žraloka. Všichni začali prchat z vody ven, ale jedenáctiletý Tim Stilwell to nestihl a žralok jej stáhl do hlubin. Vyděšení chlapci běželi do města a volali o pomoc. Obyvatelé se vypravili na pobřeží hledat Stilwella. Potápěli se u břehu v naději, že najdou alespoň jeho tělo. To našel pod vodou obchodník Watson Fischer. Jenže i jeho pod vodou napadl žralok a zle ho pokousal. Fischer pustil tělo a vyplul nad hladinu. Pláž byla plná lidí a ti s hrůzou sledovali, jak žralok znova napadá Fischera. I jeho se podařilo vytáhnout, ale vykrvácel v místní nemocnici. Za půl hodiny po té napadl žralok i čtrnáctiletého Josepha Dunna nedaleko původního místa útoku. Jenže Dunn se bránil kopáním, na pomoc mu přispěchal i jeho bratr a společně se jim podařilo tvora zahnat. Dunn byl jediný, kdo přežil jeho útok.

Vládne panika a zasedá prezidentův kabinet

I tak bylo jasné, že situace je extrémně vážná. Nikdo nic podobného nepamatoval, útoky velkého bílého žraloka byly velmi vzácné, ale aby zemřeli čtyři lidé v průběhu několika málo dní, to bylo šílené. Místní úřady přesto odmítly uzavřít pláže. Hoteliéři se děsili, že vyplašení turisté odjedou a sezóna bude v háji. Jenže panika už vypukla, pláže zely prázdnotou a lidé odmítali vlézt do vody. Panika dosáhla nevídaných rozměrů a zasáhla státy New York i New Jersey. Úřady narychlo svolali odborníky k panelové diskusi a ti překvapivě prohlásili, že se není čeho bát a že stále jde o ojedinělé incidenty. Věci se už ale chytla média a téma žraločího útoku figurovalo na titulních stranách všech novin na východním pobřeží Spojených států. Lidé psali, že viděli žraloky na moři, kapitáni také pozorovali velké kusy i hejna žraloků na otevřeném moři. Prezident Woodrow Wilson svolal svůj kabinet, aby se touto situací zabýval. Probíhala přitom první světová válka a země bojovala s Německem, ale najednou byla národní priorita pouze jedna. Najít a zničit žraloka nebo žraloky, kteří zruinovali turistický ruch na celém východním pobřeží a zabíjeli nebohé plavce.

Největší lov v dějinách

Započalo to, čemu se dodnes říká největší lov v dějinách. Započal na Matawanu, odkud pocházel Stilwell. Lidé natáhli v moři sítě, oplotili pláže ostnatým drátem a házeli ze člunů do vody dynamitové nálože. Starosta Matawanu nabídl odměnu 100 dolarů za jakéhokoliv uloveného žraloka. Ozbrojené čluny pobřežní stráže i lovců hlídkovaly na moři v New Yorku a New Jersey. Lovci ulovili  několik stovek žraloků všech velikostí. Vědci mezitím spekulovali, jaký žralok nebo žraloci to vlastně útočili. Nikdo si nebyl jistý, zda je onen nebezpečný žralok po smrti či nikoliv.

Lovec Schleisser vyplouvá na ryby

Na moře se 14. července vydal také dvaačtyřicetiletý bývalý krotitel lvů a profesionální lovec Michael Schleisser a jeho devětadvacetiletý kamarád John Murphy. Byli rybařit, nechtěli lovit žraloky, ostatně jejich člun měl necelé tři metry na délku a byl k lovu žraloků naprosto nevhodný. Spustili do vody síť a zvolna pluli ven ze zálivu. Najednou cosi jejich člun zastavilo a táhlo jej zpět. Motor zhasnul. Schleisser spatřil ve vodě se zmítající ohromný ocas žraloka, který uvízl v jejich síti.

Souboj na život a na smrt

Murphy vylezl na příď aby vyvažoval člun. Na palubě nebyly žádné zbraně, ani nože, vůbec nic kromě pár rybářských prutů. Žralok se vynořil z vody a zuřivě čelistmi cvakal kolem. Snažil se potopit člun a sežrat oba muže. Velcí bílí žraloci jsou v potápění malých lodí velmi dobří, podobných případů se už stalo několik. Schleisser měl na palubě ještě zlomené veslo, které našel na počátku plavby a sebral ho z vody. Zuřivě s ním mával před žralokem a podařilo se mu ho zasáhnout do žáber a do očí. To příšeru jen ještě více rozlítilo. Znovu zaútočil a jen o pár centimetrů jeho děsivé čelisti minuly Schleisserovo rameno. Ten znovu zasáhl žraloka do žáber. Monstrum najednou znehybnělo, zřejmě ho poslední úder pořádně bolel. Schleisser na nic nečekal a bil do žraločí hlavy dál. Tvor už se nehýbal. Byl mrtev.

Schleisser zabil zlomeným pádlem velkého bílého žraloka.  V jeho žaludku byly nalezeny lidské kosti. Nebyl to nakonec zdaleka největší velký bílý žralok, jaký byl kdy spatřen. Podle vědců to byla 2,4 metrů dlouhá samice, spíše ještě mládě než dospělec. Měla jen dva roky. Schleisser shrábl odměnu pro lovce a žraloka vycpal a umístil do svého obchodu.

Útoky žraloků ustaly, ale přesto není dodnes jasné, zda to byl tento žralok, který zabil všechny ty lidi. Podle vědců mohlo být žraloků víc, nemusel útočit vždy stejný kus. Každopádně Schleisser se stal národním hrdinou. „Byl to nejtěžší boj o život, jaký jsem kdy podstoupil,“ řekl novinářům.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vážně, nevážně: jak se zbavit lidského těla? Příklady z krimifilmů mají v reálu velké mezery. Objasníme vám, v čem je problém s odklízením těl!

Žhavé téma: patří dětem do rukou nože, nebo je budeme nutit jíst rukama, aby se nezranily o příbor? Je nůž nástroj nebo zbraň?