Který z Batmanů byl nejlepší?

Neexistuje snad ani komiksový charakter, u kterého by se v jeho filmech prostřídalo tolik herců – James Bond není z komiksu. Nedávno se Batmanova role už minimálně po osmé v pořadí opět přehoupla, a hrdina tak dostal zase novou tvář, tentokrát Bena Afflecka. To nás už ale přivádí k otázce, který z herců této významné role v její bohaté historii byl tím úplně nejlepším?

Začátky nebyly barvité

Historie temného rytíře Gothamu se ve světové kinematografii táhne skutečně daleko. S Tučňákem se hrdina bez nadlidských schopností vypořádával už v roce 1943, což bylo sice v seriálu, již tehdy si ale toto pokračování s titulem Batman přitáhlo četné obecenstvo. Za maskou s netopýřími oušky se tenkrát skrýval Lewis G Wilson, kterého v roce 1949 nahradil v pokračování Robert Lowrey a v roce 1966 už ve filmu Adam West.

lewis

Lewis byl jako Batman ještě černobílý

Pocity byly smíšené

Skutečně významným milníkem se však pro sérii filmů o mstivém a vychytralém miliardáři Bruceovi Wayovi stal herec Michael Keaton.režisérem Timem Burtonem v jejich prvním snímku v roce 1989 dostali sice pěknou dávku negativních ohlasů, Burton si ale stál za svým. Nechtěl žádného rádoby fešáka v černé zbroji, ale člověka, který bude budit strach stejně snadno jako divákům rozdávat smích. Svoji roli si přes úvodní nesouhlas stejně zopakoval, a jako první herec, který si na plátně zopakoval stejnou roli, dostal i ocenění. Batman se vrací pak v roce 1992 obdržel převážně kladné reakce.

Michael-Keaton-Bruce-Wayne-Batman-1989-Tim-Burton

Keaton vyvolal sporné reakce

Někdy to šlo přes čáru

Jestliže byl někdo nespokojený s Michaelem Keatonem, o tři roky později si rozhodně přál, aby si herec roli bdělého strážce Gothamu zopakoval potřetí. Keaton ale zásadně nesouhlasil s výběrem režiséra pro další batmanovský titul, Batman navždy, kterým se stal Joel Schumacher. Proto se na dalším filmu nepodílel, a los tak padnul na Vala Kilmera. Patrně si ho ani nepamatujete. Jeho Batman navždy sice vydělal víc, než Batman se vrací, po kvalitativní stránce to byl ale řádný neúspěch, což se promítá i na neznalost Kilmera jako účastníka na netopýřím dobrodružství. I samotná Schumacher své volby litoval potom, co zjistil, že herec je na place dětinský a sprostý, a není s ním kloudná řeč.

960

Kilmer byl prostě průšvih

Někdy to šlo přes dvě čáry

V průšvihu se veze i další pokračování Batmana, které tentokrát přivzalo i hrdinova známého parťáka Robina. Hlavní roli tentokrát, naposledy pod Schumacherovou dirigentskou hůlkou, převzal George Clooney. A to byla jedna z největších chyb jeho života. Po promítání Batmana a Robina se zvedla obrovská vlna nevole ze strany fanoušků, kteří naráželi na homosexuální obraz obou parťáků, a film taky rychle skončil v nejhlubším kinematografickém pekle. Ještě aby ne, kdo by Batmanově kostýmu přidělával bradavky? Film se stal nejméně výdělečným batmanovským filmem vůbec, dostal tunu nominací na nejhorší film vůbec, a sám Clooney občas zavtipkuje o tom, že sérii hrdiny vlastně skoro pohřbil.

George-Clooney-in-Batman-Robin

Clooney byl prostě větší průšvih

Nakonec se vyvedl

Skutečný duel tedy v celé historii vyvstává až nyní, a to mezi Christianem Balem a Benem Affleckem. Jak se vůbec k roli dostal Affleck, když Bale byl všemi fanoušky chválený a oceňovaný jako nejlepší představitel hrdiny vůbec? Postavil se totiž na hlavu proti tomu, aby Batmana hrál jinde, než v jeho sólových snímcích. Tím si možná pěkně zavařil, protože Affleckův Batman se možná ocitl v nepříliš vychváleném filmu, ale herec představil osiřelého bojovníka ze zlem zase úplně jinak, a jeho temná verze hrdiny vyvolává v nejednom člověku obdiv a sympatie. Bale na druhou stranu hrál již ve třech dílech v Nolanovské trilogii, jejíž poslední dva díly, a obzvlášť ten s Jokerem utkvěl všem divákům nesmazatelně v hlavě. Christian Bale přivedl Batmana ze dna na vrchol, zpět na dno a zase zpátky na vrchol, přičemž jednotlivé fáze zahrál vždy velice dobře, a do role tak sedl perfektně. Affleck možná potřebuje ještě alespoň jeden výstup, aby nám předvedl své kvality.

Stunning-celeb-weight-loss-transformations-Part-6-Christian-Bale1

Bale k Batmanovi patřil

Jenom proto, aby zase změnil tvář

Tím pádem první příčku zatím jednoznačně obsazuje Christian Bale, otázkou ale zůstává, zdali neudělal svým rozhodnutím neúčastnit se na týmových filmech chybu, protože kdo ví, kam zavede oblíbeného hrdinu více než uspokojivý nováček, Ben Affleck.

czzjx6nueaaalwr

Affleck se teprve projevuje

Souhlasíte s naším rozhodnutím, nebo se vám ze všech těch herců líbil jiný? Napiště nám!

Autor: Jan Marek