Jaká křesla vybrat do obývacího pokoje?

Obývací pokoj – místo, kde se schází rodina či kde trávíme každou volnou chvilku dne. Pro někoho je to odpočinková zóna, pro jiného zase ryze pokoj pro návštěvy. V každém případě je obývací pokoj část domu, která musí být zařízená funkčně, prakticky, přesto designově dokonale. Kromě pohovky a konferenčního stolku je součástí každého obýváku křeslo. Jenže sehnat originální křeslo za přijatelnou cenu je poněkud složité. Jak tedy na to?

pohovka

Nabízí se krásná křesla v obchodě eZidle.cz, kde je nabídka velice rozmanitá a široká. I v tomto případě však zůstává otázkou, zdali sáhnout po křeslu Milan, jež je nabízeno v mnoha odstínech látky, nebo po klasickém ušákovi či po stylovém křeslu Lobo 4NG, které je v e-shopu nabízeno za bezkonkurenční cenu.

Rozhodující při výběru křesla do obývacího pokoje by mělo být několik kritérií. Zaměřit bychom se měli na:

  • Materiál
  • Funkčnost
  • Design

Materiál by měl být dobře čistitelný

Vůbec prvním kritériem je materiál. Vybírejte křeslo s potahovým materiálem, který je nejen hebký a příjemný na dotek, ale kromě toho také dobře čistitelný. Křesla s potahem z textilu mají často snímatelný potah, který je možné vyprat, což je velké plus. V případě kožených křesel potah sejmout většinou nelze, na druhou stranu se skvrny z kůže dostávají poměrně snadno. U kůže se však musí apelovat na pravidelnou impregnaci, aby se předcházelo popraskání materiálu.

křeslo
Při výběru křesla hleďte především na materiál, funkčnost a design. (zdroj foto: pixabay.com)

Na designu záleží

Jak již bylo zmíněno, obývací pokoj je místem, kde trávíme každou volnou chvíli, kde vítáme hosty a kde si povídáme s přáteli. Mělo by se tedy jednat o místnost hezky zařízenou, ve které se člověk bude cítit příjemně a dobře. Křeslo nesmí být důvodem, proč se v obýváku cítíme zle. Svým vzhledem by mělo zapadnout do interiéru, nemělo by vyčnívat. Naopak musí působit nenuceně. I proto je křeslo velice často součástí sedacích souprav.

Vzhledově musí křeslo ladit s ostatním zařízením interiéru. Jak bylo zmíněno, mělo by zapadnout do obýváku. Nevybočujte jeho stylem. Do anglicky zařízené domácnosti volte masivní kousky, do obývacího pokoje zařízeného ve skandinávském stylu volte šedý či jinak neutrálně zbarvený model v jednoduchém provedení (sem se hodí například zmiňované křeslo Lobo 4NG či klasický a dnes velice moderní ušák). Určitě si u tohoto bodu říkáte co se starou sedací soupravou. Často totiž křesla používáte jako doplněk k rohové sedací soupravě. Ale co když by se vám vaše vysněné křeslo nehodilo k sedačce? Můžete se podívat například na potahy na rohovou sedací soupravu (od firmy Decodoma), která přizpůsobí sedačku k vašim požadavkům a zároveň vám i může oživit interniér.

K čemu bude křeslo sloužit?

Třetím velmi důležitým kritériem při výběru křesla je jeho funkčnost, respektive to, k čemu bude křeslo sloužit. Toužíte po křesle určeném k relaxaci? Nebo hledáte jen společníka na čtení knih? Či snad prahnete po křeslu, které neničí záda? Než začnete brouzdat v e-shopu eZidle.cz, zodpovězte si pokládané otázky.

Pokud potřebujete křeslo, které nebude ruinovat vaše záda, je zapotřebí sáhnout po křesle se stabilní konstrukcí, které bude mít přiměřeně pohodlný sedák a dobře tvarované opěradlo. Na čtení knih zase skvěle poslouží moderní ušák. Už dávno neplatí, že je tento typ křesla jenom pro seniory, naopak je součástí každé stylové domácnosti.

Je vaše domácnost zařízená do luxusního, anglického stylu? Nesahejte po textilním kousku, ten do interiéru nezapadne, naopak bude až příliš vynikat. Ideální je v tomto případě kožené křeslo, které bývá sice dražší, na druhou stranu disponuje mnoha výhodami. Některé typy kožených křesel mají nastavitelné područky, jiné zase ergonomicky tvarovaná záda. Často jsou k dispozici i s ladícími taburety pro nohy.

Má být křeslo určeno k relaxaci? Takové křeslo by mělo mít nadčasový design a snadno omyvatelný sedák. Pravděpodobně na něm budete trávit celé hodiny. Abyste dosáhli dokonalého uvolnění, relaxační křesla se zpravidla pohupují, když se člověk opře. I díky této funkci je určeno například k poslechu hudby.