Kráva v ceně deseti Ferrari. Za tohle plemeno se ve světě platí zlatem

Nemá problémy s extrémně nízkými teplotami, skvěle si vede i v horku. Zvládá dobře prašné cesty i vysokou trávu. Má nízkou spotřebu kapalin, sytí se pomalu, nízko posazený motor jí jede nonstop a i při malých dávkách energie podává špičkové výkony. Řeč není o nějaké zánovní káře, ale o krávě.

kráva

Krávě, která patří k plemeni Nelore. Což jsou stračeny s hodně nápadnýma ušima, světlou srstí a trochu zvláštním hrbem za krkem. Prapůvodně jsou doma v Indii, ale ponejvíc se dnes chovají v Brazílii. Kde si je tuze chválí za to, že skvěle odolávají parazitům, nemocem i poměrně divokému tropickému klimatu. To je panečku kráva!

Zázračné zvíře pro tropy

Část té jejich odolnosti spočívá v jejich světlé barvě – přirozeně odráží většinu vlnových délek slunečního záření – a taky proto, že mají ve srovnání s jinými plemeny o 30 procent větší potní žlázy. Jejich tlustá kůže se pak stará o to, že ji většina jihoamerického bodavého hmyzu nepropíchne. Takže s moskyty a kožními infekcemi problémy nemají.

Taky mají až neobvykle odstoupené pánevní kosti, zkrátka široké boky. Takže s porodem mláďat nemají problémy, nevyžadují asistenci veterináře. A když už tak chválíme, musíme zmínit jejich mimořádnou schopnost trávit nízko-kvalitní potravu. Přežijí prý skutečně z mála.

I když jste dosud o krávách neměli žádné ponětí – proč by taky – teď už víte, že Nelore je prostě pro jih Ameriky naprostý ideál. Však jich taky jen v Brazílii chovají 167 milionů kusů. Jo, žije tam víc krav Nelore než Brazilců.

nelore
Nelore jsou takové krávy do nepohody. (foto: depositphotos)

Milionová kráva

A teď, když už o brazilských krávách víte všechno, se můžeme přenést na aukci dobytka v Arandú. Kde si jednu takovou krávu Nelore podělili tři majitelé. Proč tři? Protože ani jeden by si nemohl dovolit za ni zaplatit plnou cenou. Je to totiž kráva s rodokmenem.

Jmenuje se Viatina-19 FIV Mara Imóveis, je jí čtyři a půl roku. A naceněna byla – teď se podržte – na 4,3 milionu dolarů. Jedno jediné zvíře, a ke všemu ještě kráva, bylo vydraženo za cenu deseti vozů Ferrari!

V tomhle případě šlo o živočicha mimořádných genetických kvalit a špičkového potenciálu. Nikdo si přitom neklepal na čelo, protože Viatina-19 FIV Mara Imóveis je prostě arabský plnokrevník mezi rohatým skotem.

Pokud prý tohle zvíře necháte nakrýt neméně kvalitním býkem, vznikne z toho něco jako super-kráva. Za ty prachy musí umět lítat a mít rentgenový pohled nebo tak něco. Něco, co vám pomůže oživit chov, i když už máte miliony jiných, ne až tak ušlechtilých Nelore.

Tím se mimochodem dostáváme k další nechutné kuriozitě. Krávu za deset Ferrari jste ještě pořádně nestrávili, ale kolik byste zaplatili za to, že vám ji někdo obskočí? I v tomhle jsou totiž šílené prachy. Za 0,55 mililitrů spermické tekutiny od toho nejlepšího Nelore býka se dnes platí 5000 dolarů!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zemřela největší kráva na světě. Žádné nadávání, šlo opravdu o zvíře

Jak rychle přijít o statisíce? Rozstřelit Ferrari!