Konec prodeje CD je tu!? Několik let ho vytlačuje internetové pirátství a streamovací služby. Co všechno jste o CDčku nevěděli?

Compact disk, CD neboli cédéčko, přišlo na svět v roce 1979. Poslední roky mu ale zvoní hrana, a digitální stahování hudby mu zasazuje poslední ránu. Víte, čím bylo CD průlomové, jak rychle se točí v přehrávači, a kdy byl pomyslný vrchol jeho prodeje?

CD se jako fyzický hudební nosič stále drží

Není to žádná neznámá věc, že se prodeje hudby na fyzických nosičích každý rok skokově zmenšují. Co se samotných CD týká, za oba roky 2017 i 2018 se jejich prodej ve světě zmenšoval zhruba o 20 % za každý z nich. Důvod všichni dobře známe – mohou za to streamovací služby, jako je Spotify nebo Apple Music. Ale pravým důvodem nejsou tyto platformy – tím je samotné digitální stahování a šíření obsahu po internetu. Co začalo jako internetové pirátství, to jde nyní i oficiálně, protože velké nahrávací firmy už pochopily, že boj s větrnými mlýny je marný. Proto můžete hudbu stahovat oficiálně.

Konec prodeje CD?

Pomyslnou poslední ranou pro CD jsou pak samotní koncoví prodejci, kteří tyto nosiče přestávají nabízet. Malí prodejci cédeček zmizeli už dávno i u nás – zatímco dekádu zpátky se dalo hudební album na cd koupit na každém rohu, dnes už nemáte na výběr, kam pro něj zajít. Takovým milníkem byl např. před půlrokem fakt, že americký řetězec se spotřební elektronikou Best Buy přestal 1. července 2018 fyzické hudební nosiče prodávat úplně. A další ho budou ve Státech následovat. Jinými slovy, hudbu už nekoupíte jinak, než přes digitální download. Samozřejmě je tento krok od prodejců pochopitelný, protože když cédéčka nikdo nekupuje, nemá smysl je dál nabízet. Tak krutá je realita.

Kompaktní disk se představuje světu

Compact disc, neboli CD, je tu s námi už od roku 1979, kdy ho představily firmy Philips a Sony. Je tomu tedy 40 let, co se lesklý kotouč objevil jako zázrak. První hudební album se na něm objevilo poté až v roce 1982. Optický disk na ukládání dat nabízel něco, co bylo předtím nemyslitelné – přeskakování skladeb přesně na začátek. Kazeta se musela kvůli pásku přetáčet, což platilo i pro VHS. I gramofonové desky byly v tomto směru jinde. Cédéčko také přineslo možnost mnohem čistšího záznamu zvuku.

CD bylo evolučním krokem od technologie laserového disku, neboli LD. Ten představila firma Sony v roce 1976, tedy o tři roky dříve, než Philips CD. Laserový disk byl přitom zamýšlen jako filmový nosič. Oproti videokazetám se na něj vešlo více obsahu ve větší kvalitě. Díky vysoké pořizovací ceně média, ale i samotných přehrávačů, nikdy nedošlo k jeho masovému rozšíření.

Průlomový digitální záznam

Největší inovací oproti gramofonové desce přinesl kompaktní disk díky způsobu nahrávání, a tím je digitální záznam hudby, a poté i její reprodukce. Zvuk na CD nebyl vyrýván, ale vypalován laserem, a poté převáděn do formy čísel. Sekunda zvuku v této podobě vyžaduje přes jeden milion bitů, takže je zápis dat velice hustý a vyžaduje velice rychlé otáčení média. Ta se pohybuje v závislosti na aktuální pozice od středu CD při čtení zápisu, a to rychlostí 500 otáček za minutu na vnitřním okraji, a 200 otáček za minutu na vnějším okraji.

Nejen hudba, ale cokoliv!

CD ale nenašlo využití jen jako hudební nosič. Přestože to byl jeho primární účel, stalo se současně nejvyužívanějším nástrojem pro digitální přenos dat, ať už se jedná o software nebo filmy. Na této pozici ho ale později vystřídal nosič DVD. Ten se liší ještě větší hustotou dat. Dnes už ale k přenosu digitální obsahu používáme flash disk, nebo přímo internetová úložiště.

Později potom dorazil ještě formát blu-ray, který měl podle prognóz sesadit z trůnu DVD na pozici filmového nosiče, ale díky vysoké pořizovací ceně se tak nikdy nestalo. Filmy na blu-ray nabízejí sice vysokou kvalitu, ale to mají dnešní DVD také, a běžnému spotřebiteli je to jedno. Když navíc filmy na blu-ray startovaly, jejich cena byla u nás i trojnásobná oproti DVD. Stejně tak počítačové hry zůstaly věrné formátu DVD, případně se dnes už pouze stahují.

Rok 2000 byl pomyslný vrchol

Vrchol prodeje cédéček s hudbou byl kolem roku 2000. Od té doby jejich prodej pomalu klesá, a přibližně od roku 2008 je sestupná tendence opravdu strmá. Nástup mp3 formátu vše urychlil, a přestože byl představen už v roce 1993, jeho masové využití začalo až s hromadným šířením internetu, který dnes používá úplně každý.

Zájem zákazníků zatím trvá i co se týká prázdných CD, a poslední čtyři roky je jejich odbyt zhruba na stejné úrovni, i když je to v řádech desítek tisíc ročně. I zde už ale daly velké firmy výrobě sbohem, takže koupíte hlavně nosiče Verbatim.

Přestože se prodej cédéček rapidně snížil, stále existuje skupina zákazníků, kterou toto médium zajímá. Spousta z nás má svá oblíbená alba vyskládaná v knihovně, a navíc je cédéčko docela příjemným dárkem. Co si budeme povídat – jinak hudbu darovat nemůžete, pokud nekoupíte přímo lístky na koncert. Přestože už je potřeba cédéčka spíš objednat po internetu, prozatím se tedy jejich úplný konec nekoná.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Apokalypsa? Je nevyhnutelná! Co přijde potom? Za jak dlouho zmizí silnice, beton a další stopy lidské civilizace?

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!