KOMENTÁŘ TÝDNE: Konec července rozhodně nebyl okurkovou sezonou

Dřív se o létu mluvilo jako o okurkové sezoně. Letos to ale neplatí. Jak říká herec Mirek Donutil: „Pořád se něco děje, a tak musíte být furt ve střehu!“ Český fotbal se hned dvěma týmy pokouší o Ligu mistrů, na světě jsou nové Windows 10 a také nové plavky na obličej!

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Co se stalo na konci července? Malé shrnutí vám přinesou následující řádky.

Kvalifikace o Ligu mistrů

Neděláme si o kvalitě a síle českého klubového fotbalu marné iluze. Přesto oba mančafty bojující o Champions League příjemně překvapily. Plzeňská Viktorka vyhrála i svůj celkově 13. zápas v kvalifikaci o nejprestižnější evropskou klubovou soutěž, když porazila Maccabi Tell Aviv na jeho hřišti 2:1. Tento týden to chce jen doma nějak odkopat a postup by měl být takřka samozřejmostí.

To Sparta nebyla v boji proti CSKA Moskva žádným favoritem. Armádní celek z ruské metropole ve dvou kolech ruské ligy dvakrát vyhrál, aniž by dostal gól. Sparta se nepříliš naladila bezgólovou remizou v úvodním ligovém kole v Jihlavě. Přesto byl obraz hry velice vyrovnaný a nakonec tak dopadl i konečný výsledek. Sparta sice dvakrát prohrávala, ale vždy dokázala rychle vyrovnat. Remíza je hlavně zásluhou gólmana Bičíka, který v prvním poločase chytil penaltu. Výsledek 2:2 je rozhodně pádným důvodem, proč sledovat za pár dnů i odvetu. Budeme držet palce!

Windows 10 jsou venku!

Sedm, osm, deset. Tohle počítání vedou u světového softwarového gigantu Microsoft. Vykašlali se na devítku a po inovovaných a upgradovaných Windows 8 na 8.1 vypustili ve středu 29. července Windows 10, podle vlastních slov ten nejlepší a nejúžasnější operační systém historie. Tak superlativy necháme stranou, on čas ukáže.

První dojmy jsou ale veskrze pozitivní. Vrátila se tolik žádaná nabídka Start, objevil se zcela nový prohlížeč Edge a pro uživatele registrované verze Windows 7 a 8 je stažení „desítek“ po celý následující rok zdarma. Ostatní si musí zaplatit za krabicovou verzi s DVD nebo USB médiem, cena začíná lehce přes 3 tisíce korun za Home Edition. Windows 10 Mobile pro smartphony a tablety k nám dorazí na přelomu října a listopadu.

Podlé zabití lva Cecila

„Zabili Kennyho, parchanti!“ Tahle legendární věta z kultovního seriálu South Park před několika dny dostala svou krutou parafrázi. V zimbabwské rezervaci Hwange byl zastřelen slavný lev Cecil. A jak jinak, byly v tomhle svinstvu prachy. Nějaký americký zubař podplatil 50 tisíci dolary strážce parku, aby třináctiletého lva vylákali mimo rezervaci a tam ho pak nejprve postřelil šípem a teprve po dalších 40 hodinách ho dohledal a usmrtil. Tělo pak bylo nalezeno stažené z kůže a bez hlavy.

Cecil přitom nebyl žádným lovným kusem. Byl zvyklý na lidi, často se fotografoval a jeho posláním bylo dělat lvíčata. Aktuálně po něm zbylo tucet mláďat. Ty jsou teď – pokud se je povede odchytit – odsouzeny k životu v zoologických zahradách, jestli je tedy zatím jiní dospěli lvi nezabijí. Prostě špinavá hrůznost!

Facekiny – plavky pro šeredy?

Tak tu máme zase nový módní trend. Rozjeli ho v Číně a jde o facekiny – obličejové plavky. Tvář je zakrytá z důvodu ochrany před sluncem a možným opálením. V Číně je totiž vysoce ceněná světlá pleť. Opálená prý znamená spodinu, která na venkově maká na slunci.

Facekiny jsou vlastně celotělovou kombinézou s otvory na pusu a nos. Takže veškerá erotika žádná, spíš tak návrat o sto let zpátky. Ale když účel světí prostředky a kromě slunce chrání i před hmyzem a medúzami…

Na pěkného syna ulovíte sexy babu

Evoluční pudy v ženách nevymažete. Proto když si budete dávat fotku na nějakou seznamku, tak se nestyďte a klidně se pochlubte svým synem. Pohledný potomek je pro ženy důkazem, že může být naplněna jejich touha a mohou s vámi mít také tak krásného pokračovatele rodu.

Tohle zjištění, které je staré jako lidstvo samo, nedávno jenom potvrdil výzkum odborného časopisu Archives of Sexual Behaviour. Chlapi, kteří se rozvedou nebo ovdoví (jasně, i ti co v mládí prostě jen ulítli), tak mají jasno. Když mají hezké potomky, pak by je měli svým potenciálním partnerkám ukazovat. Jen tím zvýší vlastní přitažlivost a atraktivitu. Když ale jejich děcka příliš krásy nepobrala, měli by radši chodit na rande sami. I tak lovu zdar! A to nejen teď v létě…

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Únikátní situace, které na vlastní oči neuvidíte

19 geniálních praktických vynálezů