Kolik dnes stojí cesta do vesmíru? Drtivý dopad vol. 2

Vesmír a jeho hranice. Pokud je chcete začít objevovat, připravte na to své bankovní konto. Aby vám nehrozil drtivý dopad.

vesmír

Cena palubního lístku se odvíjí od toho, kam přesně chcete a na jak dlouho. Začneme skromně: od čtvrt do půl milionu dolarů vás bude stát letenka u Virgin Galactic a Blue Origins. Což jsou ve světě letů do vesmíru laciná čísla. V čem je háček? Jedná se o sub-orbitální lety, takže se hranice stratosféry jen lehce dotknete, užijete si trochu stavu bez tíže, střihnete si jedno selfíčko a za 15 minut jste zase dole na Zemi. Takže je to celé trochu zbytečně nákladný cirkus. Takže na kolik vás vyjde opravdová cesta do vesmíru?

Výlet s polopenzí a ruským taxi

Pokud byste se rádi „tam nahoře“ zdrželi déle než chvilku, je třeba začít řešit ubytování. A to momentálně nabízí jen ISS, v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. V roce 2001 tu palandu k přespání sehnal za 20 milionů dolarů technik a podnikatel Dennis Anthony Tito, jež tu pobyl 8 dní. A stal se tak oficiálně prvním vesmírným turistou. Jenže nabídka ubytování na ISS je silně omezená, a NASA k tomu má ještě jeden problém.

V současnosti nedisponuje odpovídajícím provozuschopným raketoplánem pro transport lidské posádky. Takže když chce nahoru nebo dolů na Mezinárodní vesmírnou stanici poslat kosmonauta, musí si nejprve zavolat ruský taxík. A v něm se za místo už neplatí v rublech. Jednosměrná cesta do vesmíru pasažéra přišla v roce 2015 na 82 milionů dolarů (teď už Sojuz létá za lidových 75 milionů). Což cenu cesty i ubytování dost prodražuje.

Byznys vesmírného taxikaření

Nezávislé firmy, jako například SpaceX, plánují, že by vstoupily do vesmírného drožkaření a vozily americké kosmonauty „jen“ za 58 milionů dolarů od kusu. Což je pořád balík, ale NASA by tím dost ušetřila. Jeden kompletní start amerického raketoplánu je totiž momentálně přijde na 1,6 miliardy. Jak to, když ještě před pár lety byla cesta do vesmíru za třetinku (zhruba 450 milionů)?

Inu, vždy je potřeba realizovat větší počet vzletů, aby se investice do nákladného vybavení (podpůrných a palivových nádrží raket) opakovaným používáním zaplatila. Rakety Saturn, používané v minulém století, měly finanční návratnost až po 13 startech. Jenže NASA v současnosti nemá takovou vládní podporu, a také sériový program misí k řešení, jako v minulém století. Takže si nemůže dovolit nakoupit předem ve velkém, a tím ušetřit. Proto se musí spoléhat na jiné, což jejich reputaci dobyvatelů vesmíru ani trochu neprospívá.

Podobně je na tom evropský raketoplán Ariane 6 (momentálně v řešené technologické výstavbě). Pokud byste jej nyní použili k cestě do vesmíru, je cena za start 4,4 miliard dolarů, a cena letenky někde kolem 300 milionů dolarů. Nesmyslně mnoho. Když se ale působnost dohotovené Ariane 6 rozloží do desítky navazujících vesmírných misí a nahoru s ní pošlete pár desítek lidí, a budete přitom recyklovat rakety a palivové nádrže, může cena za letenku poklesnout k 20 milionům.

Bez lidské posádky

Že nestojíte o výlet do vesmíru, ale rádi byste na oběžnou dráhu Země umístili satelit? Stranou si připravte zhruba 62 milionů dolarů, pokud jako doručovatele zvolíte SpaceX, anebo 73 milionů dolarů, když vyberete konkurenční Atlas. Obě „firmy“ jsou za uvedenou sumu schopné dostat nahoru cokoliv do váhy 25 tun. Pokud byste to chtěli zkusit přes NASA, cena nejde pod 92,6 milionů, ale čekací lhůta je dlouhá. Můžete teoreticky umluvit někoho v evropském kosmickém programu, aby vám nahoru poslal lidmi nepilotovanou Ariane 5, jenže to by přišlo na 175 milionů dolarů a bylo by to bez posádky.

Staňte se boháčem a vyčkávejte

Anebo – pokud vám nechybí trpělivost – stačí jen počkat. Sektor letů do vesmíru totiž zažívá extrémní boom, a technologický posun je tu hodně patrný. Spekuluje se o tom, že s částečnou recyklací palivových nádrží raket je možné cenu za letenku snížit na 15-25 milionů, a že do roku 2050 by mohla cena výletu do vesmíru klesnout na pouhý 1 milion dolarů. To už by pro většinu pracháčů neměla být překážka.

Pokud tedy chcete objevovat vesmír, napněte na dalších 30 let svou energii do toho, stát se boháčem tady na Zemi. Abyste si pak mohli bez obtíží koupit lístek, který vás nezruinuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sex ve vesmíru. Je možné souložit ve stavu beztíže na palubě modulu? A zkusil to už někdo?

Závody ve vesmírné turistice: kdo dostane do kosmu prvního turistu? Proč a kdy vyrazí na Měsíc speciální umělecká posádka?