Koenigsegg Regera: Transformeři mezi námi

Koenigsegg je švédská automobilová značka, která se soustředí na ultimativní supersporty. Je to vlastně takový protipól značky Volvo. V prvním případě vás může zabít šílená rychlost vozu, Volvo vás unudí k smrti. Co byste si vybrali radši?

Samozřejmě víme, že rychlost nikdy nikoho nezabila, to tvrdil i Jeremy Clarkson a je to samozřejmě pravda, takže i Regera je vlastně velmi bezpečným vozem. Zrychlení výrobce udává 20 sekund. Cože? Tolik? Vždyť to by zmákla i Felicie! No, jenže těch 20 sekund je na rychlost 400 km/h, takže nic.

Sezame otevři se

Čím je tento vůz naprosto unikátní, to je systém otvírání dveří, kapoty motoru a víka kufru za pomocí hydrauliky. Stačí jedno kliknutí a auto se celé otevře, takže opravdu připomíná Transformera, který by se měl každou chvíli postavit na nohy a odběhnout. Mrkněte se na video a napište nám do diskuze, jestli to má smysl.

Tajemství rychlosti: tohle vás překvapí!

Jak je možné, to auto je tak brutálně rychlé? To byste asi neuhodli! Auto totiž nemá převodovku. Jako fakt. Zjednodušeně řečeno je motor přímo napojený na kola. Není zde klasická převodovka, ve které jsou ztráty až kolem 20 %. Asi vám vrtá hlavou, jak tohle může fungovat. Kdybyste v autě měli pořád zařazenou řekněme trojku, asi by auto nejelo úplně ideálně. Jenže téhle raketě pomáhají ještě 3 výkonné elektromotory. Jeden vepředu s výkonem 160 kW, další dva jsou u zadních kol a každý z nich přináší ještě 180 kW.

Takže tu máme celkem 4 motory. Benzínový osmiválec s výkonem 1 115 koní a ještě 3 elektromotory. Když to všechno zabere najednou, je tu 1510 koní, které jsou k dispozici neustále. Takže proto takové výkony.

Mimochodem, víte, která auta ještě také nemají převodovky? Jsou to dragstery. Ale tady jsou výkony úplně někde jinde. Tyto auta mají výkonem kolem 10 000 koní a na rychlost přes 500 km/h zrychlí pod 5 sekund! O nich ale zase až někdy příště.

Autor: Analytik