Když vás penis svědí po sexu. Zahnula vám?

Kvasinkové infekce straší mnoho žen, ale víte, že se jimi můžete nakazit i vy? Jestli vás svědí penis, na nic nečekejte a upalujte pro mastičku.

Jeden z posledních výzkumů sexuálního chování Čechů potvrdil, že mezi nejčastější pohlavní nemoci patří kapavka a chlamydie. Tyto choroby na rozdíl od AIDS nebo syfilidy smrtelné nejsou, takže kde kdo jejich prevenci často podceňuje.

Evidentně po zjištění pražského Sexuologického ústavu výskyt kapavky a chlamydií právě kvůli nedostatečné prevenci a lehkovážnému nasazování sexuálních vztahů v České republice v posledních letech stoupá, přičemž chlamydiemi trpí asi 15 procent sexuálně aktivních žen. Říkáte si, že je to jejich problém? Tak do určité doby ano – stejně jako kapavka.

Bez pláštěnky na vás prostě prší

Zrovna v jejím případě každá taková nevítaná návštěva může vést k neplodnosti žen i mužů. Přenáší se téměř výhradně pohlavním stykem a projevuje se hnisavými záněty pohlavních orgánů nebo očních spojivek. Při močení o sobě dává vědět pálením – a svědění okolo konečníku je také běžné. A co když vás svrbí přímo penis, který je navíc zarudlý a oteklý? Jo tak to je jiná kapitola!

Rozdali jste si to s holkou, která byla na první pohled v pořádku, jenže teď se můžete uškrábat? Pravděpodobně jste potkali kandidózu, což je infekce zapříčiněná mikroskopickou houbou kvasinkového charakteru Candida albicans či Candida  fungus.

Ryze ženský problém?

Kandidy jsou za normálních okolností přítomny na pokožce a sliznici ústní dutiny a tlustého střeva, kde se vyskytují zcela přirozeně jako součást mikrobiální flóry, bez toho, aby způsobovaly onemocnění.

Jenže pak přijde stres, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, vysoká spotřeba cukru, obezita, nemoci léčené antibiotiky, oslabená imunita či diabetes, a problém je na světě. Tyto okolnosti vyvolávají infekci, která často napadá ústa, vaginu, kůži a právě penis. Jedná se o pohlavně přenosnou chorobu?

Když dostanete dárek, o který nestojíte

Ne, takzvaná pohlavní přenoska to není, nicméně až 15 procent všech mužů po styku s „rozbitou vaginou“, která navíc dopředu nepřizná, že si ještě před chvíli v kalhotkách našla hustý bílý výtok, pociťuje svědění.

Proto kdykoli, když uvidíte více než kdy jindy zčervenalé a přecitlivělé velké stydké pysky, kliďte se. A co s tím vaším svrběním? V dlouhodobém vztahu z nevěry nikoho nepodezřívejte, prostě už se stalo, vaše holka nemusela zahnout, je má kandidózu a nakazila vás.

Zkrátka a dobře můžete čekat, až to přejde (nedoporučujeme), nebo si například k její gynekoložce skočit pro krém či mastičku, jejichž název téměř vždy končí na „azol“. Jedná se o antimykotika, tedy lokální léčbu, kterou většina lékařů upřednostňuje. Symptomy obvykle za dva dny odezní.

Co se týče milenky nebo partnerky, tak tak by pochopitelně měla udělat to samé – a to co nejdřív. Pro ni léčba spočívá v nasazení vaginálních čípků či krémů. Platí však, že pokud na infekce trpí, pravděpodobně si je předáváte mezi sebou, takže byste se měli přeléčit naráz.

Víte, že… Kandidóza může být orální (projevuje se bolestí v ústech, pálením žáhy či zarudlými skvrnami na jazyku, takže pozor na poskytování orálního sexu ženě, která infekcí trpí) a vaginální (svědění, pálení uvnitř vaginy, bílý výtok). Objevuje se i kandidóza jícnu, jež se obvykle nijak výrazně neprojevuje. Tato forma se vyskytuje mnohem častěji u HIV pozitivních osob.

Tak co, už vás někdy svědilo?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kožní orgasmus. Hříčka přírody, nebo běžná věc?

4 důvody, proč žena odmítá orální sex. Naučte jí to!