Kapela, která dokázala vzbudit rozruch. Keith Flint ale spáchal sebevraždu. Mohou The Prodigy existovat dál i bez své hlavní tváře?

Pokud jste žili v 90. letech 20. století, existence britské kapely The Prodigy vám zřejmě neunikla. Minimálně jeden ze zpěváků totiž nešel přehlédnout. Keith Flint ale spáchal sebevraždu, a kapela bez něj ztrácí svou hlavní tvář.

Keith Flint spáchal sebevraždu. Mohou The Prodigy existovat bez něj?

The Prodigy šokující

Kapela The Prodigy působila vždy kontroverzně, tedy minimálně od určité doby. Skupina vznikla v roce 1990 a svými prvními dvěma alby, Experience a Music for the Jilted Generation sice výrazně zaujala svět (nejen) elektronické hudby, nicméně zlom ve vnímání kapely nastal až se třetí deskou The Fat of the Land (1997). Ta se totiž nejen zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako nejrychleji se prodávající britské album a byla nominována na Grammy a Mercury Prize, ale The Prodigy tehdy začali šokovat.

Keith Flint: z vlasatého tanečníka démonickým zpěvákem

Hudba The Prodigy se stala divočejší, neboť se jednalo o směsici big beatu, elektronického rocku a punkových vokálů. Kontroverzně ale začali působit hlavně samotní členové kapely, a to především jeden z nich – Keith Flint. Pamětníci si jistě vzpomenou, jak v roce 1996 zapůsobil videoklip ke skladbě Firestater. Flintův nový vzhled, jenž se pohyboval někde na pomezí pankáče, klauna a démona dokonce způsobil, že se britské děti bály jezdit metrem, v jehož opuštěném tunelu se videoklip natáčel. Nový fenomén byl na světě…

Velmi kontroverzně byly ostatně přijaty i dva další klipy, Breathe a především Smack My Bitch Up. Nejenže tento název znamená „Vraž mý děvce“, ale opět šokoval videoklip, natočený z pohledu první osoby, který je natočen velmi naturalisticky (objevuje se v něm nahota, drogy a násilí) a na závěr má pro diváka velké překvapení. Klip byl dokonce několikrát označen za vůbec nejkontroverznější. Pokud jste mimochodem viděli nový akční a poměrně dost brutální film Polar s Madsem Mikkelsenem, natočil jej stejný režisér, Jonas Åkerlund

https://www.youtube.com/watch?v=79iqeItl4SE

Vývoj po The Fat of the Land

Skupina The Prodigy měla od roku 1999 na nějaký čas přestávku a navíc jí opustil tanečník Leeroy Thornhill. Po pár letech se ale kapela vrací a natáčí další alba, které byla stále přijímána vesměs kladně, nicméně slávy The Fat of the Land už nikdy nedosáhla. Zdánlivě se zklidnili i zbývající tři členové, ovšem The Prodigy byly vždy kapelou především živých vystoupení, na kterých rozhodně nepůsobili klidně ani v pokročilejším věku. „Živáky“ byly zkrátka hlavní devizou skupiny.

The Prodigy v České republice

The Prodigy poměrně často vystupovali také v České republice. Mimo jiné se dvakrát objevili na festivalu Rock for People (podruhé vloni) a údajně hraní na našich pódiích milovali. V roce 2005 ovšem při jejich vystoupení v rámci brněnské Orion Hall zemřel člověk. Z ochozu totiž tehdy spadl Slovák, který byl pod vlivem alkoholu a halucinogenních drog a po převozu do nemocnice následkům vážných zranění podlehl.

Našel odvahu k sebevraždě?

Ačkoli Keith Flint působil velmi extravagantně, ve svém soukromém životě byl spíše klidný, snažil se sportovat a v posledních letech žil v ústraní ve svém domě Great Dunmow nedaleko Londýna. Žádné kontroverze tak nevyvolával. V roce 2016 ho přesto obvinilo hackerské hnutí Anonymous, že rád týrá zvířata, přestože sám zpěvák tuto skutečnost popřel. V každém případě Flint dlouho bojoval se závislostí na alkoholu, prášcích a drogách, ale také s depresemi. Nepomohl mu ani rozchod s manželkou Mayumi Kai. Navíc měl k sebevraždě vždy blízko a tvrdil, že ji nespáchá jen proto, že je zbabělec. 4. března 2019 však odvahu našel. Bylo mu 49 let.

Mohou The Prodigy existovat dál i bez Flinta?

Těžko. Faktem je, že se hlasově na koncertech více projevoval Keith Andrew Palmer, který si říká Maxim Reality (zkráceně Maxim) a hudbu měl na starosti zakladatel kapely Liam Howlett. Flint byl ale tváří skupiny a jeho energie by jí enormně scházela. Na druhou stranu by jej třeba v rámci některých koncertů mohl nahradit John Lydon, tedy legendární zpěvák skupiny Sex Pistols, který frontmana The Prodigy dokonce dříve obvinil z imitace hlasu. Přesto se ale zdá, že se smrtí Keitha Flinta skončila jedna éra elektronické hudby.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šokující sebevraždy sportovců. Deprese, problematické vztahy – co ještě za nimi stojí a proč se to děje tak často?