JULES BIANCHI & MICHAEL SCHUMACHER: „ŽIVOT“ NA HRANĚ SMRTI!

Jeden má za sebou kariéru legendy formule 1, druhý byl na jejím začátku. Oba skončili v komatu po poranění mozku. Michael Schumacher je dál v rekonvalescenci v domácím léčení. Jules Bianchi 17. července 2015 zemřel. Co jejich osudy spojuje?

Bianchi byl budoucností formule 1

Už zpráva o jeho těžké havárii při Velké ceně Japonska 5. října 2014 zasáhla celý svět motosportu. Byť  Bianchi závodil v barvách jednoho z nejslabších týmů seriálu F1 Marussia (nyní Manor), ve svých pětadvacetiletých patřil mezi  největší talenty formulových závodů.

Vždyť jako jediný (a dosud se na tom nic nezměnilo) dokázal bodovat s vozem některé ze stájí, které vstoupily do seriálu F1 v roce 2010 (2 body za 9. místo ve Velké ceně Monaka 2014). Navíc byl testovacím jezdcem Ferrari, v jehož akademii sbíral zkušenosti s okruhovými závody. Zkrátka jen málo kdo ve světě formule 1 pochyboval o tom, že v blízké budoucnosti se stane hvězdou. Vše ale změnil 5. říjen 2014. Náraz do jeřábu v deštivé Grand Prix Japonska znamenal těžké poranění mozku (záznam nehody v přiloženém videu) a koma, ze kterého se Jules Bianchi už nikdy neprobudil. Následkům nehody podlehl v nemocnici v Nice po devítiměsíčním boji. Svůj nejtěžší závod Bianchi bohužel prohrál.

Sedminásobný šampión stále v domácím léčení

Okolnosti Schumacherovy lyžařské nehody jsou všeobecně známé. Po pádu z 29. prosince 2013 má i on poraněnou hlavu. Podle dostupných informací (kterých je žalostně málo) by jeho zranění nemělo být tak devastující, jak v případě Bianchiho. Tomu nasvědčuje i fakt, že zatímco Francouz se z komatu nikdy neprobudil a od své nehody neopustil nemocnici, Schumacher se z komatu po půl roce probral a v současnosti je v domácím léčení ve švýcarském Vufflens le Chateau, kde jeho maželka Corinna nechala bez nadsázky zbudovat rodinnou kliniku, ve které je Schumacher pod permanentním lékařským dozorem tak, aby jeho rekonvalescence probíhala co nejlépe. Přesto je, vzhledem k charakteru jeho poranění, prakticky vyloučeno, že by se mohl vrátit zpět do plnohodnotného života.

Autor: Filip Oliva

Billboard na podporu M. Schumachera, zdroj: Filip Oliva

Svět fomule jedna v šoku

Od tragické nehody Ayertona Senny v roce 1994 se smrt formuli jedna vyhýbala (pokud budeme hovořit pouze o pilotech). Nehoda Michaela Schumachera sice neproběhla na závodním okruhu, přesto však široké veřejnosti připomněla, že i piloti formulí jsou lidé z masa a kostí.  Po nehodě Julese Bianchiho je oba bedlivě sledoval celý svět motosportu a různými způsoby vyjadřoval oběma pilotům svou podporu.  Sedmnáctého července se však po více než dvaceti letech znovu zahalil do černého, když Jules Bianchi skonal.

Nadále se tak zraky fanoušků a týmů f1 upírají již jen ke zdravotnímu stavu Michaela Schumachera.

Jules Bianchi

Počet startů v F1: 34

Počet vítězství: 0

Počet bodů: 2

Michael Schumacher

Počet startů v F1: 301

Počet vítězství: 91

Počet bodů: 1 546

 Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Formule 1 trochu jinak

Formule 1: rakve na kolech ale zábava