6 fungujících způsobů, jak se zbavit jizev

Jizvy jsou obvyklým následkem poranění, úrazu, operace, akné, anebo neštovic. Často se za ně stydíme a zároveň nám ubírají na kráse a na sebevědomí. S jejich odstraněním byste měli začít co nejdříve, aby se kůže co nejlépe zregenerovala a následky nebyly tolik viditelné. Na nic proto nečekejte a začněte ihned! Přinášíme vám několik tipů, jak postupovat při jejich odstranění.

1. Jednejte ihned!

Ať už máte čerstvou jizvu po akné nebo třeba po vyndání stehů, na nic nečekejte! Neustálým odkládáním návštěvy lékárny nebo svého dermatologa nikdy nic nevyřešíte, a hlavně si zaděláte na nehezkou „památku“.

2. Poraďte se s lékařem

Máte jizvu po operaci nebo třeba po úraze? Poraďte se s vaším ošetřujícím lékařem, on sám bude nejlépe vědět, jakou léčbu zvolit. V dnešní době můžete vybírat z řady léčebných procedur – od chirurgického zákroku, ošetření jizvy laserem, až po vybrání kvalitní masti či gelu. Odborně vám s akné pomohou třeba na klinice Asklepion.

3. Nepodceňujte domácí péči

Aby jizva zůstala hladká, pružná, odolná a mnohem méně zřetelná, je nutné o tkáň začít pečovat a léčit ji již ve chvíli, kdy se rána zacelí. Hlavní pravidlo zní: musíte udržovat kůži jemnou a vláčnou a pravidelně (i několikrát denně) ji mazat hojivou mastí či gelem – např. Beta Glucan gel, který výrazně přispívá k regeneraci pokožky. Je ideálním pomocníkem v domácím boji proti jizvám. Pokud není hledat speciální masti, zkuste minimálně čistou vazelínu. Ta pomůže na všechno.

4. Pozor na slunce!

Jizvu nevystavujte extrémním teplotám – mrazu ani horku – po dobu jednoho roku. Chraňte pokožku před UV zářením, které obsahují sluneční paprsky, pomocí opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem. Jizva bude už napořád choulostivější než její okolí. Spálí se daleko rychleji a na těle vám tak ještě více vynikne. V létě raději na jizvu aplikujte vždy krém s vysokým UV faktorem, slunce totiž propouštějí na kůži i některé látky.

5. Masírujte!

Tlaková masáž slouží ke zlepšení pooperačního hojení jizvy – zlepšuje její prokrvení a pružnost. S prováděním této techniky se začíná, jakmile je rána zahojená. (1-2 týdny po odstranění stehů). Tlaková masáž se provádí pomocí bříška prstu, kterým masírujete jizvu a její okolí.  Prstem tlačíte na jednotlivá místa jizvy po dobu až 30 sekund (tlak by měl být tak velký, že nehtové lůžko na prstu zbledne). Počkejte několik sekund a pokračujte o kousek dál. Masáž je potřeba provádět s citem, bez nadměrného zatížení. Vyvarujte se přejíždění jizvy prstem, může dojít k poškození. Masáž můžete provádět i několikrát za den, ale kůži vždy před masáží dobře promastěte krémem či olejíčkem. Partnerk avám kdyžtak pomůže nebo dobře poradí.

6. Jak na starší jizvu?

Pokud se k léčení jizvy přistoupí s velkým odstupem času anebo se vytvoří keloidní jizva, nabízí se ošetření laserem anebo plastickou operací. Laser účinně stimuluje buněčné procesy, jejichž výsledkem je efektivnější a rychlejší obnova, zlepšení vstřebávání životně důležitých živin pro regeneraci organismu, podpoření produkce kolagenu a ATP energie v kožních buňkách.

Autor: ED

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

12 věcí, které z tebe udělají lumbersexuála

Porucha erekce. Jak se vrátit zpátky na vrchol?