Je jich víc a víc. Proč přibývá bisexuálů a co z toho můžete mít?

Ne, žádná lesbička. Ani homosexuál. Dnešní společnosti velí bisexuálové! Z jakého důvodu jich je čím dál víc – a proč je to vlastně dobře?

Možná je to pro vás super zpráva… Rapidně se totiž zvýšil počet žen a mužů, kteří sami sebe, v porovnání s předchozími lety, označují za bisexuály. Aspoň tohle hlásí americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, jehož výsledky zadumaně okomentovala výzkumnice z univerzity Indiana a zároveň odbornice na sexualitu a partnerské vztahy Debby Herbenick.

Pandořina skříňka?

„Podvědomí o bisexualitě během několika let narůstalo. Pro lidi je proto snazší přiznat si v dnešní době něco takového a označit se za bisexuála,“ řekla expertka pro CNN, podle níž se jedná o rostoucí trend, který v podstatě „oficiálně“ odstartoval výzkum ve Spojených státech.

Výzkumníci požádali více než 9000 lidí ve věku 18 až 44 let, aby se vyjádřili, ke komu jsou přitahováni. (Rozhovory proběhly jako součást projektu CDC National Survey of Family Growth.) Éterem létaly příběhy o pohlavních stycích žen se ženami, mužů s muži a tak dále. Ve finále ale vyšší počet Venušanek i Marťanů uvedlo, že v podstatě přijímají „podobojí“.

Jiná doba, host vyhazuje vrchního!

Podle Debby Herbenick se však opravdu nejedná o nějakou novou, inovativní myšlenku, spíš je něco takového aktuálně„víc vidět“ a slyšet. Lidé se zbavují konvencí, předsudků a mýtů, jsou v tomto směru uvolněnější, nebojí se přiznávat svoje pravé city a touhy. Ale dřív tomu tak samozřejmě nebylo.

V podstatě termín bisexualita (z latinského bi – dvojitý, sexus – pohlaví) poprvé použil Darwin pro označení jedinců z rostlinné a živočišné říše, kteří mají zároveň obě pohlaví. Později se tak začali označovat ti, kteří sexuálně přitahovali stejně muži a ženy a kteří s jedněmi i s druhými mohli stejně uspokojivě sexuálně žít. A toto označení je platné i dnes.

Ovšem pozor, sexuologové apelují, že bisexualita, ostatně podobně jako homosexualita, je celoživotní, neměnný, nezapříčiněný a subjektem nezvolený stav. Ke kterému ale mají našlápnuto všichni. Nevěříte?

To je tak, když si člověk nevybírá

Už tatíček Sigmund Freud se zabýval psychoanalýzou, ze které vzešlo, že každý člověk má vrozené vlohy mužské i ženské, přičemž sexualita druhého pohlaví je zatlačena do nevědomí, ale ne zcela.

V podstatě to funguje tak, že určité dispozice k bisexualitě má většina lidí. Lidský zárodek má základy obou pohlaví, dobře patrné až do třetího měsíce. Teprve poté nabývá zřetelné povahy pohlaví chromosomálně určené a základy druhého pohlaví jsou potlačeny.

Kam se ubírá současný svět?

Podle teorií jsou až do puberty bisexuální projevy téměř fyziologické, jenže výchova a další vlivy sice od dětství homosexuální tendence potlačují, ale u některých se plně zlikvidovat nedají. (Což se plně projevuje například tehdy, když si přihnete v baru a pod vlivem alkoholu dokážete, po čem vaše srdce doopravdy touží.) Aspoň takhle to popisují experti z řad sexuologie a psychologie. Tak co, taky se hlásíte k těm, kdo se donedávna styděli za svoji bisexualitu? Evidentně už nemusíte, je to spíš v módě.

„Pochopení trendů v sexuálním chování pomůže k ochraně a rozvoji menšin,“ ještě dodala Debby Herbenick s tím, že čím víc se o tom všem mluví, tím je to lepší. Vždyť nechráněný pohlavní styk, choroby, breberky a další věci čekají na každého. „Větší informovanost, sexuální výchova, příjemný přístup lékařů a sester, to všechno dělá společnost hezčí,“ myslí si výzkumnice. Tak zcela nesouhlasíme. K seznamu bychom přidali ještě ženská prsa, pivo a silné káry.

A jak to máte vy, jste bisexuální?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak pochopit mentalitu milenek? Navlékněte se do ženských šatů!

Nejkrásnější bisexuálka na světě