Je erekce klitorisu skutečná? Proč a v čem se poštěváček tolik podobá penisu? Naučte se jeho řeči a ta vaše bude víc než spokojená!

Klitoris je neuvěřitelný orgán, který díky správné stimulaci poskytuje svým majitelkám nesmírné potěšení. Tak trochu se podobá penisu, takže se tvrdí, že oba orgány mají erekci. Je tomu skutečně tak?

Je klitoris schopný erekce jako penis? A proč se oba tolik podobají?

Někteří sexuologové tvrdí, že klitoris neboli poštěváček je jediný orgán v lidském těle, jehož výlučným účelem je působit rozkoš. Každopádně se na něj nesmí spěchat a je vhodné naučit se jeho řeč. Někdy vyžaduje velmi usilovné a intenzivní laskání, jindy sotva snese, když se na něj dýchne.

S rostoucím vzrušením nabývá klitoris obvykle na objemu, čili na svého stimulátora vykoukne a nechá za sebou kožní řasu, kapuci, která je něco jako modifikace předkožky. Jedná se o erekci, nebo ne?

Topořivá tělíska a krev. Shoda náhod?

Samotný klitoris sice může být citlivější než penis (udává se, že má 8 000 nervových zakončení), nicméně není schopen ejakulovat, to ví každý. A výraz „erekce klitorisu“ je prý podle některých nesprávný, neboť klitoris se nezvětšuje pevností – přesně tak, jak to dělá penis. Erekce startuje, když mícha pošle zprávu krevnímu oběhu, aby krví zaplnil cévy a houbovité tkáně v penisu. Svaly okolo penisu se napnou tak, aby krev nemohla odtékat. Nádobíčko stojí a zvětší se.

Stav, kdy jsou si všichni rovni

Klitoris, tedy orgán, který zasahuje do hloubky 9 – 13 centimetrů, nabobtná, zvětší se a vykoukne ven z kožního záhybu, a to díky nahrnutí krve do této oblasti.

Jedna skupina odborníků tvrdí, že se jedná o dva odlišné procesy, neboť poštěváček je při vzrušení, na rozdíl od penisu, sice větší, ale stále povolný a měkký jako houba, ti druzí naopak oponují, že ztopoření klitorisu je jedno a totéž, co ztopoření penisu, neboť u obou orgánů se topořivá tělíska plní krví, a obojí také v embryonálním stavu pochází ze stejné tkáně.

Přecitlivělost si pohlaví nevybírá

Mimochodem, věděli jste, že v průběhu života ženy klitoris roste? Proces nastartují hormony vylučované v období puberty, na konci období dospívání je klitoris přibližně 1,8krát větší, než byl při narození. A taky se smršťuje. Když se u milenky blíží okamžik vyvrcholení, poštěváček se najednou stáhne, což leckoho vyděsí. Je to však známkou toho, že všechno funguje podle plánu!

Ostatně, i tady člověk naráží na záhadnou podobnost mezi klitorisem a penisem. Po orgasmu totiž objekt A i objekt B potřebuje přestávku. Té se říká refrakterní fáze, jenže pozor, ona může být různě dlouhá.

Zatímco muž se z vyvrcholení může vzpamatovávat dlouhé minuty i hodiny, u žen, pokud se křivka vzrušení nedostane pod fázi plató (druhá fáze, stadium vysokého vzrušení) a dotyčná je multiorgastická, může dojít k dalšímu a dalšímu výbuchu slasti.

Na druhou stranu, když má milenka dost a orgasmy jí stačí, onu pauzu si stejně vyžádá, protože další stimulace je jí nepříjemná. Obecně je však v těchto případech refrakterní období kratší než u mužů. V tom tkví výhoda na straně dam. Jinak ale mohou mít stejné problémy jako my všichni ostatní!

Nezdravá klitoridální erekce

Krevní erekce se ne vždy může hodit. Některé ženy trpí syndromem přetrvávajícího genitální vzrušení, kterému se říká klitorismus – a pochopitelně jde o ženskou obdobu priapismu, při níž dochází k nežádoucí erekci. Ta se vyskytuje přirozeně, ale také vinou léků nebo nádorů.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co je pravdy na tom, že anální sex snižuje imunitu člověka? Zjistili jsme fakta!

Chtějí muži a ženy souložit ze stejných důvodů? Motivace obou pohlaví k sexu se totiž globálně liší! V čem se shodují a v čem ne?