Jak tělu prospívá líbání? Budete v šoku co výměna tělních tekutin dokáže

V žádném případě nemůže být pochyb o tom, že líbání patří mezi příjemné životní aktivity, jimiž každý člověk stráví relativně velkou část svého života. Vědci dokonce odhadují, že průměrný jedinec si za život vymění s ostatními až 100 tisíc polibků, což převedeno na čas představuje horizont v délce 2 týdnů.

líbání

Líbání ovšem není jenom příjemné, protože má na lidský organismus celou řadu příznivých efektů, z nichž budete asi překvapeni. Proč byste se tedy měli líbat často a rádi?

Líbání navozuje pocit štěstí

Všichni asi máte líbání spojené s projevy lásky či náklonnosti k opačnému pohlaví. A právě díky tomu ve vás tato činnost vzbuzuje příjemné a šťastné pocity. V jazyku a rtech má totiž člověk umístěné nepřeberné množství citlivých nervů, které neustále do mozku vysílají příjemné signály. Na jejich základě je potom do těla vyplaven větší objem serotoninu, což je hormon štěstí.

Některé nedávno provedené studie dokonce potvrdily, že muži, kteří netrpí doma nedostatkem polibků, jsou v pracovní sféře velmi úspěšní. Vášnivý polibek před ochodem do práce vás tedy namotivuje k lepším výsledkům, takže můžete svou milou upozornit, že se budete líbat častěji a vášnivěji v rámci ekonomického růstu domácnosti.

Posílení srdce

Během dlouhého polibku dochází k překvapivě velkému posílení činnosti srdce a kardiovaskulárního systému. Při líbání totiž srdce bije intenzivněji, a to přibližně 110krát za minutu. Při běžném klidovém režimu však srdce pumpuje frekvencí pouze 70 až 80 tepů za vteřinu, což představuje značný nárůst. Líbání je tak nejenom vyjádřením lásky symbolizované srdcem, ale také posiluje jeho funkčnost. Dokonce se dá tvrdit, že vášnivé líbání může suplovat lehčí sportovní trénink.

Posílení imunity

Někomu sice přijde líbání krajně nehygienické, ale na druhou stranu je to skvělý způsob, jak posílit imunitní systém. Během polibku si totiž s partnerkou vyměňujete kromě slin i parazity, kterých není úplně málo. Řádově se může jednat o 40 tisíc parazitů a přibližně o 250 druhů bakterií. Nemusíte se však ničeho bát, protože asi 80 % z nich máte s partnerkou společných. Zbylých 20 % však představuje pro vaše bílé krvinky nové nepřátele, se kterými se musí vypořádat. Imunitní systém tak začne vytvářet protilátky, čímž jste chráněni před nemocemi.

Eliminace bolesti

Možná se vám to bude zdát divné, ale líbání je také skvělým lékem proti bolesti. Díky tomu, že se při políbení vyplavují do těla hormony štěstí, zapomenete prakticky okamžitě na pocit bolesti. Serotonin totiž funguje podobně jako morfium. Až vás partnerka příště bude odmítat s odůvodněním na menstruační bolesti nebo bolest hlavy, zkuste ji vášnivě políbit a hned uvidíte, že jste ji od nepříjemných pocitů osvobodili.

Posílení plic

I při líbání je samozřejmě nutné dýchat, a to v mnohem větší intenzitě, než je tomu při normálních každodenních činnostech. Při nich se nadechnete asi 20krát za minutu, zatímco při polibku se frekvence zvyšuje přibližně na 60 nádechů za 60 vteřin. Díky tomuto intenzivnímu dechovému cvičení posilujete plíce, které jsou poté odolnější vůči chorobám a nemocem. Navíc do těla dostáváte více kyslíku, takže se budete cítit svěžejší a zdravější.

Eliminace stresu

S hormony štěstí souvisí nejenom úleva od nepříjemné bolesti, ale také eliminace nadměrného stresu, kterého v současné době určitě máte až nad hlavu. Líbání však představuje skvělou antistresovou terapii, protože se kromě serotoninu do těla vyplavují i další hormony. Ty se jmenují neuropeptidy, jejichž úhlavním nepřítelem je kortizol, tedy hlavní spouštěč stresu.

Líbání není jenom příjemnou kratochvílí, ale navíc při něm celkově posílíte svůj organismus. Nyní tedy máte záminku k tomu, abyste se s partnerkou líbali o to víc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ranní probuzení a další sex? Jasně! Víte, jak si o něj elegantně říct, aby to prošlo?

Dračice, nebo ne? Jak poznat, jestli bude dobrá milenka