Jak vybrat LED svítilnu nebo praktický batoh do terénu

Pohybujete se často v přírodě nebo jednoduše milujete výlety? Vybavte se těmi správnými pomůckami a zpříjemněte si pobyt venku díky několika nenápadným trikům. Víme, co by nemělo žádnému správnému lovci chybět.

batoh svítilna

A nezáleží na tom, jestli lovíte zážitky, fotografie vzácných rostlin nebo tomuhle slovu děláte čest v pravém slova smyslu. A na co se zaměřit jako první?

Aby nebyly vaše zážitky omezeny světelnými podmínkami

Myslíte si, že vám bohatě postačí baterka na mobilním telefonu? Abyste nesplakali nad výdělkem. Doporučujeme pořídit si spíše kvalitní LED svítilnu pro lovce, která vás nikdy nezklame a vydrží i jakkoliv obtížné podmínky.

V první řadě se orientujte podle svítivosti. Ta se uvádí v lumenech  a její rozdělení je zhruba takovéto:

·       Méně než 20 lm – Získáte díky ní letmý rozhled kolem chaty a hodí se i na čtení knih apod.

·       20-100 lm – Postačí na všechny standardní táborové aktivity, pomůže vám vyznat se i v nepříliš obtížném terénu,

·       100-300 lm –  S takovou krasavicí můžete absolvovat běh, jízdu na kole i rychlejší pohyb v neznámém terénu

·       300 – 1 000 lm – Tyto svítilny vám zprostředkují silné osvětlení oblasti v okruhu několika metrů od vás nebo silný soustředěný paprsek světla, jež bude vidět na vzdálenost několika stovek metrů, skvěle se hodí třeba na přenos signálu

·       Více než 1 000 lm – Taková svítilna už patří mezi profesionální lovecké potřeby a nesmí chybět ani v arzenálu záchranných a uniformovaných služeb. Dokáže osvětlit opravdu velkou oblast až do značné vzdálenosti.

A jak je to s vhodnou barvou? Tady se řiďte podle teploty světla, uváděné v Kelvinech.  U svítilen obvykle tyto hodnoty oscilují mezi 3000 – 4500 Kelviny. Čím nižší je číslice na této stupnici, tím teplejší (oranžovo-žluté) světlo získáte. Naopak vyšší rozsah vám zprostředkuje světlo v bílé a modré barvě. Vše je věcí individuálního vkusu, univerzální doporučení neexistuje.

Chtějte také batoh, který něco vydrží

Omyvatelné materiály, možnost vyjmutí výztuh a popruhů (kvůli snadnému čištění) a skvělé anatomické vlastnosti – to jsou základní body výběru, které by měl každý batoh mít. Ale kromě toho se zaměřte i na další vychytávky. Věděli jste například, že existuje batoh s chladicí vnitřní vložkou, v nichž vám vydrží jídlo velmi dlouho v čerstvém stavu? A rozdíl ceny je oproti jiným typům batohů minimální. Pokud se tedy chcete sbalit na dlouhé cesty, ale zároveň nepatříte mezi fanoušky konzerv a hotového jídla, mohly by se vám tyto vychytávky hodit.

Šusťáková bunda se hodí i do terénu

A nezapomeňte ani na správné oblečení, na pochody přírodou se skvěle hodí šusťákové bombery. Do města je neupotřebíte, zato na procházky přírodou nebo třeba  ranní jogging jsou jako stvořené.  Sázejte u nich však vždy na kvalitní materiály a pečlivé zpracování dbající na detaily. Jedině tak vám udělají skvělou službu za všech okolností.

V tomto kontextu je třeba zmínit, že armáda stále není zapomenuta. Popkultura poháněná slávou uniforem sice v současnosti již několik let ustupuje do pozadí, ovšem pánské bundy se leskem a bídou armády stejně stále inspirují – pravděpodobně tak trochu navzdory. Jak jinak si vysvětlit nijak neupadající oblibu kůže a khaki stylu? A to samozřejmě nejenom u mužů, ženy si v tomto ohledu také nedají poroučet.

Evergreen jménem kůže je pak samostatným fenoménem. Její nadčasovost a všestranná univerzálnost se využije nejlépe právě v pánském šatníku. Navíc se snadno udržuje a i to největší znečištění jde snadno dolů. A nepromokavost? Tu jí zajistíte za pomoci speciálního impregnačního spreje. Ten by měl rovněž tvořit neodmyslitelnou součást vaší výbavy. Hodí se totiž i na boty apod.