Večírky se blíží. Vyznáte se v dress codu? Tady je malý manuál

Večírky se blíží a vám už pomalu chodí pozvánky s nařízeným dress codem. Možná vůbec netušíte, co to je nebo jak se obléknout. Trochu vám to objasníme. A máme radu i pro vaši partnerku. Pojďte se trochu módně dovzdělat.

Black tie – Tento styl se nosí na většinu významných společenských událostí. Pánové oblékají smoking, lakovky a motýlka (pozor, žádná kravata!). (Naopak ženy volí dlouhé večerní šaty a vysoké podpatky.)

White tie – Jedná se o velmi formální události. Muži by měli sáhnout po fraku, bílé košili, bílém motýlku, bílé vestě a černých lakýrkách. Dámy si oblékají dlouhou luxusní róbu.

Casual – Pod „Casual oblečením“ se nachází v podstatě veškeré běžné oblečení – trička, džíny i šaty.

Business casual – Trochu formálnější, přesto však ležérní styl. Pánové nosí košili, „slušné“ kalhoty (bavlněné, vlněné, chinos), sako nebo svetr do V a polobotky. Ženy by v dress codu business casual měly volit šaty, kalhoty, nebo sukni a elegantnější top.

Smart casual, office code – Jedná se o běžný firemní dress code, který se většinou odvíjí od norem a požadavků zaměstnavatele. V dress codu smart casual muži nejčastěji nosí oblek s košilí. (Ženy nosí kalhoty a halenku, případně šaty (sukni) lehce nad kolena.)

Formal – Mezi formální oblečení se řadí tmavý oblek, světlá košile, jednobarevná kravata. (U žen jsou to malé černé šaty, koktejlky, kostýmek a uzavřené lodičky.)

Semi-formal – U tohoto dress codu rozlišujeme oblečení do 18. hodiny a po 18. hodině. Dopoledne a odpoledne mohou pánové nosit světlý (nebo vzorovaný) oblek, košili, kravatu, ženy kalhotový kostýmek. Ve večerních hodinách je doporučováno mužům volit tmavý oblek a ženám koktejlové šaty.

Coctail – Jak samotné označení napovídá, koktejlky jsou tou pravou volbou pro dámy. Doladit by je měly malou kabelku a botami na podpatku. Muži si oblékají společenský oblek.

Tak snad už se v těch názvech vyznáte.:) A teď hurá do víru zábavy.

Autor: red