Jak se doma zbavit invaze mravenců

Co dělat, když se vám do domácnosti nastěhují mraky mravenců? Dnes si ukážeme, jak si lze s těmito nezvanými hosty poradit bez komerčních prostředků.

Proč nepoužívat chemické prostředky

Výzkum Standforské univerzity říká, že mravenci se přemisťují do uzavřených prostor v reakci na změnu podmínek v klimatu. V drogeriích lze najít spoustu chemických přípravků. K nejpoužívanějším patří produkty s cypermethrinem. Jde o neurotoxin, který je zvláště škodlivý pro ryby a hmyz. Látka může zhoršit dýchání a vyvolat kašel. Mravencům narušuje jejich nervový systém.

Přírodní řešení proti mravencům

Jak si tedy poradit šetrnějším způsobem? Přinášíme vám zajímavý i přírodní způsob. Účinek následujícího postřiku spočívají v intenzivní vůni bylinek. Jde o mátu a hřebíček, které naruší pachové cestičky mravenců. Tento hmyz pak nemůže mezi sebou komunikovat.



Z čeho si připravíme roztok 

  • esenciálního olej z máty (30-40 kapek)
  • esenciálního olej z hřebíčku (30-40 kapek)
  • mýdlo
  • vodu (zhruba 2 decilitry)

 

+ Navíc si připravte flašku s rozprašovačem.

Jednoduchý postup

Ve vodě rozředíme kousek mýdla. Mýdlo pomáhá olejům rozpustit se ve vodě. Nakapeme mátový i hřebíčkový olej. Vše důkladně promícháme. Přidáme do flašky a roztok aplikujeme rozprašovačem na nejfrekventovanější místa s mravenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jablko v mraveništi? Mystická záležitost!