Víte, jak správně pít whisky? Je lepší s ledem, nebo bez?

Whisky bez větších pochyb patří k nápoji pravého gentlemana. V řadě starších britských nebo amerických filmů si hlavní hrdinové dopřávají stopečku lahodné likéru při důležitých jednáních a rozhovorech. Podle těchto snímků patří whisky do tlusté skleničky plné ledu a opravdový gentleman si ji nedokáže dostatečně vychutnat bez kvalitního doutníku.

jak pít whisky

Opravdu se tímto způsobem whisky pije nebo jde jenom o laciný módní trend amerických a britských filmů? Jak tedy pít whisky?

Vyvarujte se všech zbytečných chyb

Opravdu kvalitní a dobrá whisky rozhodně nepatří mezi levné alkoholické nápoje. Pro její plné vychutnání se vyvarujte několika zásadních chyb, které bohužel mohou ovlivnit celkový chuťový požitek. I když je dnes whisky relativně dostupná a čas od času si ji může dopřát každý, obrovské množství lidí neumí tenhle tradiční nápoj pít.

Řídí se americkými či britskými filmy, v nichž bohužel hlavní hrdinové whisky pít neumí. Pokud se vyvarujete častých chyb, drahou kořalku si mnohem víc vychutnáte.

Jak pít whisky? S ledem?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že se whisky musí pít zásadně s trochou ledu. Tato filosofie je pochopitelná, protože drtivá většina alkoholických nápojů a drinků se podává chlazená, a proto vám whisky sebraná z barového pultu může připadat nehotová. Opak je ovšem pravdou, protože tradiční a kvalitní whisky se pije zásadně bez ledu.

Proč? Protože její jedinečnou a pravou chuť si lze vychutnat pouze při pokojové teplotě. Jakmile do nápoje přidáte led, otupíte její jemnou chuť a pokazíte si chuťový zážitek. Až si budete chtít v baru objednat kvalitní whisky, zásadně požadujte skleničku bez ledu.

Co když je whisky moc ostrá?

Pro některé z vás ovšem může být whisky chuťově ostřejší, za což lze vděčit plné chuti a obsahu alkoholu okolo 40 %. Pokud byste si i tak chtěli vychutnat její jedinečnou chuť, doporučuje se zředění obyčejnou kohoutkovou vodou. Ještě předtím, než ji smícháte s whisky, ji nechte odstát při pokojové teplotě, aby z tekutiny vyprchalo co největší množství chlóru.

Ten by mohl mít negativní účinky na jemnou chuť whisky. Odstátou kohoutkovou vodou whisky příjemně zředíte bez jakýchkoliv dopadů na její chuť. Rovnou zapomeňte na ředění sodovkou nebo jakoukoliv jinou tekutinou s bublinkami.

Jak pít whisky? Whisky se nepije z tlusté skleničky

Tahle chyba je asi vůbec tou nejčastější mezi širokou veřejností. Ať se zeptáte kohokoliv na správnou skleničku pro degustování whisky, prakticky všichni odpoví, že musí být nízká s masivním tlustým dnem. To je ovšem omyl! Správná degustátorská sklenička na vychutnání kvalitní whisky musí mít nožičku a je vyrobena z poměrně tenkého skla.

Směrem k hrdlu se trochu zužuje, čímž se podobá skleničce na šampaňské. Tento tvar je důležitý hlavně pro zachování správného aroma. Nicméně pro obyčejné domácí pití můžete bez větších výčitek využít skleničku s tlustým dnem. Tenké sklenice jsou pro pití doma s přáteli přeci jen trochu křehké.

Lze si whisky vychutnat s doutníkem?

Názory ohledně pití whisky s doutníkem se velmi různí. V tomto ohledu záleží přímo na vás a vaší náladě a chutích, zda si chcete whisky vychutnat s doutníkem či nikoliv.

Někteří odborníci tvrdí, že chuť whisky a dobrého doutníku se vzájemně doplňují, zatímco ostatní tvrdí, že tyto chutě jsou natolik osobité, že si je člověk nemůže vychutnat najednou. Pokud rádi holdujete obojímu, jednoduše vyzkoušejte, zda vám whisky chutná s doutníkem.

Whisky by se měla pít zásadně v pokojové teplotě a bez ledu. Doma je prakticky jedno, zda si ji nalijete do tlusté skleničky nebo do té degustační. Daleko důležitější je, abyste si lahodný alkoholický nápoj vychutnali a užili si jeho plnou chuť. Tip: Abyste si mohli kvalitní whisky naplno vychutnat i doma, vyplatí se pořídit stylový whisky set z křišťálového skla. Sety s karafou a buď skleničkami s tlustým dnem, nebo tenkými skleničkami s nožičkou naleznete na Dekorant.cz.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Etiketa servírování: whisky, vodka nebo likér. Víte, jak správně byste si je měli vychutnat? Existují přesná pravidla!

Alkohol a emoce. Je libo víno, vodku nebo whisky? Výzkum odhalil, který nápoj vám pomůže sbalit holku a který dodá kuráž!