Jak muňka rozezná chlup od vlasu? Budete zírat!

Znáte termín pthirus pubis? Lidově je to prostě filcka, pro niž věda vymyslela termín muňka. Jestli už jste s ní měli rande, víte, jak je krvežíznivá. Ale umíte vysvětlit i to, proč se vyhýbá vlasům? Tohle v létě potřebujete vědět!

Je léto a péro se strká kde kam, takže je správný čas na poučení o pohlavních chorobách. Podle posledního výzkumu sexuálního chování Čechů, na kterém se podíleli PhDr. Petr Weiss a Ph.D. a MUDr. Jaroslav Zvěřina, je to tak, že Češi patří k promiskuitním národům, což není tak úplně dobrý, neboť zároveň s tím dochází ke snižování významu kondomu při sexu.

Sejdeme se na kožním

Nemusíte být Einsteini, abyste si dali dohromady, že riziko pohlavních chorob vzrůstá s každým dalším rokem a zkušenostmi, kdy ohýbáte čokoládovou krásku na pláži. Aby bylo jasno, mezi obávané smrtelné pohlavní choroby se řadí AIDS a syfilis, ale hodně řádí i kapavka a chlamydie. Proto si hlavně v létě, kdy je sexuální migrace o dost vyšší, dejte fakt pozor.

Proč nezasouvat za každou cenu?

Používejte pláštěnku a rozhodně se vyhněte čemukoli podezřelému, co v ženském – ale i mužském klíně (pro zástupce LGBT) najdete. I takový filcky neboli napadení vší muňkou není nic moc. Sice se prý s nástupem žiletek a vyholování tenhle bezkřídlý druh hmyzu dal na ústup, ale pozor, ta potvora může žít i v obočí, podpaží nebo vousech, který si léta pěstujete.

Její invazi mnozí poberou v momentě, kdy zaznamenají silné svědění nebo zahlédnou krev na spodním prádle, hnis, namodralé skvrny, strupy či ekzémy. Jinak se muňka docela dobře maskuje.

I vy víte, kde je vám nejlíp

Polyká jenom tekutinu, všechnu přebytečnou vodu vypotí, čímž jsou její hovínka naprosto suchá a neviditelná. Po hladkém podkladu se někdy pohybuje bokem jako krab, proto se jí v některých jazycích říká krabí veš -například v angličtině crab louse. A teď velmi intelektuální a důležitá otázka… Jak muňka rozezná chlup od vlasu? Jak ví, kam má skočit? To se má takhle…

Jednak jí prostředí ohanbí absolutně vyhovuje, ale taky má svoje kritéria. O tom, že chlup je krátkej a kroutí se, zatímco vlas je dlouhej a rovnej, to fakt není. Veš muňka je totiž skoro téměř slepá.

Čichám, čichám hostitele

Vtip je v tom, že ta svině je velmi citlivá na teplotu a pozná změny o jednu třetinu stupně. 1,5 milimetru na délku a 2 milimetry v průměru, krátkej a širokej hrudník, silný, tlustý nohy vybavený dlouhejma drápama se zaseknou v ohanbí. Vlas beztak dost klouže a muňka se na něm neudrží. Logicky vzato, ve slipech jsou větší tropy než na hlavě, takže rozeznat, kde se bude nejlíp hospodařit, není zase tak složitý. Pak už to jde ráz na ráz.

A co má říkat ten, kdo k muňce přijde jako slepej k houslím? Třeba tohle se stalo v oblíbené české reality show! Dejte si pozor i na záchodová prkénka nebo povlečení…

A co vy, už jste někdy měli filcky?

Autor: Adam