Jak Kurosawa změnil tvář světového filmu

Povíme vám příběh. Je 23. března 1910 a v japonském Tokiu se právě narodil chlapec. Jmenuje se Akira a tehdy ještě netuší, že svou celoživotní prací a 57 let trvající plodnou kariérou ve filmovém odvětví jednou dosáhne pozice národního hrdiny a stane se mezinárodně uznávanou celebritou…

…že se jeho snímky stanou katalyzátorem zájmu o japonskou kinematografii ze strany do té doby apatického zbytku světa, nebo že přímo ovlivní prakticky každý aspekt japonského popkulturního dědictví.

Začalo to Rashomonem

Nemusíte být fanouškem jeho filmů ani studentem historie japonské kinematografie, a stejně bychom si tipli, že je vám jméno Akira Kurosawa (23. března 1910 – 6. září 1998) minimálně povědomé. Proč? Odpověď vám dají následující řádky.

Kurosawa natočil také slavný snímek Sedm samurajů

Kurosawa natočil také slavný snímek Sedm samurajů

Do roku 1950 bylo japonské filmařství západem považováno za nepříliš zajímavé a těšilo se jen okrajovému zájmu. Ve světě jej v podstatě nikdo pořádně neznal. Změnit to měl právě Kurosawa, jehož snímek Rashomon (1950) dokázal zaujmout také světové kritiky, a za nějž japonský režisér získal Zlatého lva na renomovaném Filmovém festivalu v Benátkách. Tehdy evropští a američtí milovníci stříbrného plátna poprvé zbystřili. Jistě, jeho film byl trochu výstřední, ale tenhle šikovný Japonec měl jednoznačný potenciál. V následujících letech tento potenciál dokonale potvrdil. Japonská kinematografie si nemohla vybrat lepšího ambasadora.

Kurosawovi pomohla otcova otevřená mysl

Mladý Akira vyrůstal v podmínkách, které se staly katalyzátorem jeho celoživotních snah. Velký podíl na tom měl otec Isamu, který syna už od raného mládí vystavoval vlivu západní tvorby. Svůj první západní film Akira zhlédl už jako šestiletý chlapec. Zároveň četl a miloval světovou literaturu, vliv na něj měli velikáni jako Dostojevskij nebo Shakespeare. Díky tomu měl Akira možnost vyrůst v muže metropolitního střihu.

Tento článek ovšem není shrnutím Kurosawova dětství ani osobního života. Dokonce i pro jeho kompletní filmografii vás odkážeme spíše na stránky ČSFD. Místo toho se podívejme na to, jak výrazně jeho tvorba ovlivnila mezinárodní kinematografii.

Cestu k dokonalosti lemovaly technologie

Zmiňovali jsme Kurosawovu otevřenou mysl. To se týkalo také technologií. Využíval s nadšením a v maximální míře veškeré dostupné technologie a vždycky se dokázal patřičně přizpůsobit. Začínal tak v době, kdy byl černobílý televizor výsadou menšiny, zažil nástup veřejného vysílání, barevných TV, VHS, DVD a dalších milníků – a s každým technologickým posunem se jeho filmy přibližovaly k dobové technické dokonalosti.

Akira Kurosawa za kamerou (Zdroj: openculture.com)

Akira Kurosawa za kamerou (Zdroj: openculture.com)

Odešel na onen svět v roce 1998, ještě před masovým nástupem Blu-Ray či Full HD televizorů.

Odkaz Akira Kurosawy:

  • Akira Kurosawa výrazně inspiroval Hollywoodskou tvorbu. Důvodem je i skutečnost, že jeho snímky byly studovány a analyzovány velikány typu Spielberg, Lucas nebo Coppola. Jejich tvorbu to jednoznačně ovlivnilo.
  • Proslavil se výjimečnou prací s kamerami a využíváním různých objektivů pro různé záběry.
  • Hollywoodští filmaři se ale neinspirovali jen technickou stránkou jeho děl, čerpali také z brilantních scénářů. Tak například snímek Sedm samurajů stál předlohou westernové klasice Sedm statečných. Prvky Tří zločinců ve skryté pevnosti jsou zase na první pohled k vidění v kultovních Hvězdných válkách.
  • Kurosawa se občas nechal unést a pohltit realistickými akčními scénami. Ty místy až narušovaly kompaktnost děje a jeho celkovou srozumitelnost – divákům se při nich ovšem tajil dech. Zní to povědomě? Jasně, stačí mrknout na dnešní akčňáky – zkuste třeba něco od Michaela Baye.
  • Stal se legendou nejen v rodném Japonsku, ale v podstatě celosvětově. Svou otevřeností vůči západním a světovým vlivům šel Kurosawa příkladem také ostatním Japoncům. Výrazně tak přispěl k narušení tradičního izolacionismu japonské kultury.
  • Jedinečný příspěvek světové kinematografii nezůstal bez povšimnutí. Kurosawa proto (kromě řady dalších ocenění) v roce 1990 obdržel Oscara za celoživotní dílo. Posmrtně byl navíc díky svému vlivu na rozvoj Asie vyhlášen „Asiatem století“.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co si dát u telky? Záleží na filmu!

Nechutní vědátoři ve filmech