Víte, co je hyperurikémie? Hladinu kyseliny močové si nechte testovat

Zvýšená hladina kyseliny močové neboli hyperurikémie je onemocnění, které je často podceňované.

noha

Potýká se s ním až 20 % populace, jen zlomek z nich ho začne ale včas řešit. Co je hyperurikémie a proč je povědomí o ní tak zásadní?

Co je hyperurikémie?

Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jedná se o zdravotní problém, který postihuje významnou část populace bez ohledu na pohlaví. Může se objevit v důsledku zvýšené produkce kyseliny močové nebo jejího sníženého vylučování. V některých případech jde o kombinaci obojího. Zvýšená produkce kyseliny močové nastane ve většině případů v důsledku nesprávného životního stylu. S tímto problémem se často potýkají milovníci masa, nezdravého jídla a alkoholu.

Vysoká hladina kyseliny močové bývá pravidelně pozorována u pacientů s dalšími významnými riziky kardiovaskulárních onemocnění jako je arteriání hypertenze nebo cukrovka druhého typu. Představuje další ukazatel zvýšeného rizika cévních příhod zejména u žen. Každému proto můžeme doporučit zdravý životní styl, který kromě snížení hladiny kyseliny močové přináší i řadu dalších zdravotních benefitů,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Jaké jsou příznaky zvýšené hladiny kyseliny močové?

Zvýšená hladina kyseliny močové je u většiny pacientů asymptomatická. Člověk se cítí naprosto zdráv, to ale neznamená, že zdráv opravdu je. V případě, že se hyperurikémie neléčí, může dojít k rozvoji dalších zdravotních problémů. Nejznámější potíží spojenou s hyperurikémií je dna, při které dochází k usazování urátu sodného v kloubech, které následně otékají a jsou velice bolestivé.

guma

Včasné zjištění hyperurikémie u pacienta umožňuje rychlou reakci a zavedení potřebných opatření, aby nedošlo k propuknutí onemocnění v další zdravotní potíže. U mnoha pacientů se na zvýšenou hladinu kyseliny močové přijde bohužel právě až ve chvíli, kdy ho začnou trápit další potíže.

Nechte se otestovat

Největší nesnází při diagnostice hyperurikémie je neznalost tohoto onemocnění. Mnoho lidí nemá povědomí o tom, že kyselina močová vůbec existuje, natož co její zvýšená hladina znamená, a proč by si ji tedy měli hlídat. Proto je důležité preventivní testování, které lze provést při preventivní prohlídce u praktického lékaře.

Když se vás hyperurikémie týká

Pokud vám lékař hyperurikémii diagnostikuje, započne potřebná léčba. Jejím základem je jídelníček, který obsahuje minimum purinů. Pacienti se musí vzdát velké konzumace masa, vnitřností či mořských ryb, ale i sladkostí a alkoholu. Kromě toho je v některých případech nutné nasadit i farmakologickou léčbu. Nastavená opatření je pak nutné dodržovat až do konce života, aby ke zvýšení hladiny kyseliny močové nedošlo znovu.

Je proto velmi důležité dbát na prevenci a v případě zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi si nechat lékařem doporučit, jak ve vašem konkrétním případě postupovat.