Hrdinové neexistují pouze v komiksech. Pohybují se i mezi námi a zachraňují životy!

I když o lidstvu často neslýcháme nic pěkného, stále se mezi zástupci druhu Homo sapiens najde mnoho jedinců, kteří svými činy pomohli zachraňovat životy, anebo se „jen“ postavili za dobrou věc.

Hrdinové se pohybují i mezi námi

Hrdinové ve skutečném životě

Ať už si o policejním hesle „pomáhat a chránit“ myslíme v některých situacích cokoli, musíme také dodat, že muži a ženy v uniformách často vykonají nějaký ten hrdinský čin. To ostatně dokládá případ z roku 2016 z amerického Granbury. Zde bylo přijato na linku 911 tísňové volání od otce, jehož tříletý syn přestal dýchat. Na místo se jako první dostal důstojník Miller, jenž malého chlapce ihned začal resuscitovat a zachránil mu tím život.

Hrdinské činy ovšem „páchají“ i běžní lidé. Nedávno např. proběhla médii zpráva o tom, že se náhodní kolemjdoucí na Mělnicku pokusili nehledě na rizika zachránit řidiče, jehož vůz prorazil svodidla a skončil na střeše v rybníce. Řidič sice po převozu do nemocnice zemřel, přesto je nutné ocenit statečnost zachránců. Podobné situace navíc nejsou ve světě ničím výjimečným. Při záplavách v americké Louisianě jistý David Phung, tedy dobrovolník pracující pro Červený kříž, zachránil starší ženu i jejího psa z potápějícího se auta, jež strhl proud.

O uprchlících se toho namluvilo a napsalo už dost a dost. V každém případě, rodiče čtyřletého dítěte mohou být rádi, že byl onoho květnového večera dvaadvacetiletý uprchlík z Mali jménem Mamoudou Gassama právě v Paříži. Mladý muž bez dokladů totiž vyšplhal po balkonech do čtvrtého patra, kde ono dítě v ohrožení života zachránil. Od té doby se mu také neřekne jinak než Spiderman z Mali.

Nejznámější političtí hrdinové

V těchto dnech si připomínáme 50 let od smrti Jana Palacha. Dvacetiletý student historie a politické ekonomie se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí , a to na protest proti potlačování svobod v tehdejším Československu. Svým činem chtěl vyburcovat veřejnost z pasivity. Palach přežil, zemřel ale o tři dny později v nemocnici. Existuje samozřejmě i mnoha dalších příkladů toho, jak se lidé hrdinsky postavili politickému útlaku a nespravedlnosti, ať už se jedná o Nelsona Mandelu nebo Mahátma Gándího. Symbolem odporu je ovšem tzv. Tank Man, tedy neznámý muž z Číny, jenž se 5. června 1989 postavil do cesty tankům poté, co čínské ozbrojené síly násilím potlačily demonstraci na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Hrdinové na sportovištích

Říká se „sportem ku zdraví“, nicméně i na sportovištích dochází někdy k událostem, při nichž zatrne i otrlým fanouškům. Ačkoli takové situace končí v některých případech opravdu tragicky, někdy se objeví hrdinové, kteří nehledí na barvu dresu a zachrání i svého protihráče. Známé jsou kupříkladu situace, kdy fotbalisté pomáhají soupeřům v ohrožení života. Není to ostatně tak dávno, co v české nejvyšší soutěži zachránil útočník Slovácka Francis Kone brankáře Bohemians Martina Berkovce, kterému po srážce se spoluhráčem zapadl jazyk.

https://www.youtube.com/watch?v=w6nh0YdEGnY

Hrdinou bez rizika a vypjatých situací

Člověk se může stát hrdinou i pěkně potichoučku. To dokazuje Australan James Harrison, který v roce 1951 ve svých 14 let podstoupil chirurgický zákrok, jenž vyžadoval krevní transfuzi. Harrison se rozhodl o čtyři roky později svůj „dluh“ splatit a i přes strach z jehel začal darovat krev. Brzy se navíc dozvěděl zajímavou věc. Jeho krev totiž obsahovala velmi vzácnou látku, díky níž lékaři mohli pracovat na vývoji injekce s názvem Anti-D. Ta pomohla bojovat proti tzv. Rhesově chorobě, při které krev matky „útočí“ na krev nenarozeného dítěte, což může skončit poškozením mozku či dokonce potratem.

Harrison, jemuž se přezdívá „Muž se zlatou paží“, dával krev každé dva týdny po dobu 60 let a celkem tak učinil 1 137×! Díky četnosti darování a vzácnosti krve došel australský Červený kříž k tomu, že dnes dvaaosmdesátiletý muž zachránil život více než dvěma milionům dětí! Aktuálně už sice Australan vzhledem k pokročilému věku krev darovat nemůže, nicméně je zapsán v Guinnesově knize rekordů a  jak podotýká jeden z lékařů: „Každá amuple Anti-D, která byla kdy v Austrálii vyrobena, má v sobě kus Jamese“…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejen chlapi jsou váleční hrdinové! Během let bojů se vyznamenaly i mnohé ženy! Které se zapsaly do historie?

Konec všem domněnkám. Super hrdinové opravdu existují!