Co bude dnes k obědu? Diktatura a největší hladomor 19. a 20. století

Hladomor, z definice tedy hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění, bohužel není smutným fenoménem dávné minulosti.

hladomor

Za celý středověk se jich regionálně odehrály stovky, v novověku už rovnou tisíce. Což lidské civilizaci nevystavuje zrovna hezké vysvědčení. Protože bezmoc, jakou lidé zažívají po zemětřeseních, hurikánech a jiných přírodních katastrofách, je k nesrovnání s pocity těch, co zažívají hladomor. První se totiž k tragédii dobrali čirou náhodou, zatímco druzí do ní byli většinou vmanipulováni někým jiným. Jaké hladomory byly nejkrutější?

Co na Irsku vadilo Britům? Irové!

Začít pochopitelně musíme v Irsku, u jejich Gorta Mór, Velkého hladomoru. Po roce 1845 se jeho bilance dá vypočíst jako 2 miliony mrtvých, 4 miliony zbídačelých a 2-3 miliony Irů emigrujících do Ameriky. Tedy přesně tak, jak si Britové, tehdy Irsku pevnou rukou šéfující, sami přáli.

Řeči o zavlečené bramborové plísni a špatném počasí, která položila ostrovní zemědělství, si můžeme nechat od cesty. Irové byli do hladomoru doslova vtlačeni, aniž by se jim někdo snažil pomoci. Protože se to Britům zrovna náramně hodilo. A tahle strategie, nechat nepokojné a odbojné poddané vymřít, se evidentně ujala.

Ukrajinský Holodomor nevznikl náhodou

Ukrajinci v roce 1933 konečně pochopili, co se jim Moskva pokouší tak naléhavě sdělit.  Stálo je to 3 miliony mrtvých, než jim došlo, že socialismus si na východě rozvracet nedají. Industrializace a kolektivizace zemědělství tak mohla dál jet na plné obrátky. A bez potíží, protože se SSSR zprostředkovaným Holodomorem zúčtovala se všemi nepohodlnými, kteří ještě nerubali zmrzlé bláto někde v gulagu.

Ano, neslavný ukrajinský hladomor byl také dokonale zinscenovaný. Zatímco při něm lidé na Ukrajině umírali hlady, Sověti jim vesele dál konfiskovali jejich zbylé zásoby. Aby jich to náhodou nepřežilo moc.

Za velkým skokem tři hladové roky

Stalin to na Ukrajině po stranické linii skoulel výtečně, ale proti čínskému Mao Ce-tungovi to byl jen takový diktátorský benjamín. Velký čínský hladomor, důvěrně přezdívaný Tři těžké roky totiž odepsal díky komunistickému kolektivizačnímu šílenství do záhuby miliony lidí. Kolik přesně? Víte, že Číňanům se moc věřit nedá, když jde o vylíčení vlastních neúspěchů.

Ale když i jejich straničtí cenzoři potvrzují 15 milionů? Pak je zahraniční odhad 43 milionů mrtvých asi pořád málo. A příčina? Do startu sucho/povodně. Ale v reálu spíš politika Velkého skoku, razantní modifikace zemědělství i průmyslu.

Lidé samozřejmě nehynuli „rudé ideály“, jen na nedomyšlenou socialistickou hospodářskou doktrínu, tvrdě uplatňovanou v praxi. Ale nebojte, Mao Ce-tung tehdy na váze neztratil. Těmhle velkým vůdcům jdou takové katastrofy vždycky náramně k duhu. Potvrdilo se to i během druhého sovětského hladomoru (rok 1946 a 2 miliony mrtvých), za Rudých Khmérů v Kambodži (1976-79, 2 miliony) nebo v Severní Koreji roku 1996 (až 3,5 milionu mrtvých). Pochopitelně, že příčinou hladomorů není nutně vždy jen komunismus.

Hladomor se sám neudělá

Třeba v Africe sezónně umírají po statisících, většinou v důsledcích katastrofální neúrody a sucha (Nigérie, Somálsko, Jižní Súdán). Hodí se ale doplnit, že lidé jen málokdy dobrovolně sami žijí tam, kde se naprosto nemohou uživit a přežít. Většinou jim někdo další – válkou, genocidou – dopomůže k tomu, aby skončili uprostřed vyprahlé pustiny.

Protože, jak nám historie opakovaně ukazuje, hladomory jsou v novověku velmi elegantní řešení, jak se zbavit všech nepohodlných a současně šetřit náboje.

Těžko říct, jak dlouho vám přečtení tohoto článku trvalo. Ale mezitím každých 10 vteřin umřel jeden člověk hlady.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tragédie jaderné ponorky Kursk. Co se stalo příčinou smutné události v Barentsově moři, při které zemřelo 118 členů posádky?

Nejhorší událost v dějinách pro muže? Když ženy objevily peníze!