Hammerfall, Battle Beast a Serious Black zahráli v pražském Foru Karlín. Byl to svátek pro fanoušky power metalu!

Valentýna oslavili příznivci tvrdé hudby po svém. V noci na dnešek vystoupili v Karlíně švédští Hammerfall se svým World Dominion Tour 2020. Hostem byla kapela Battle Beast a všechno zahájili Serious Black. Byla to velká jízda!

Hammerfall a Battle Beast zahráli v Praze. Byl to svátek power metalu!

Švédští Hammerfall jsou u nás velmi oblíbení a mají v Čechách širokou základnu fanoušků. Ve středu vystoupili v pražském Foru Karlín a nepřijeli sami – předskokanem celé akce byli Serious Black a jako speciální host vystoupila finská kapela Battle Beast v čele s nezaměnitelnou frontmankou. Všichni znějí jinak, ale přesto hrají podobný žánr – power metal celou halu rozvibroval a atmosféra byla dokonalá. Návštěvníci navíc dali jasně najevo, jak moc mají Hammerfall rádi.

Start s magií od Serious Black

Akce odstartovala načas ve 20 hodin, kdy se na podstatně okrájeném prostoru na pódiu rozehráli Serious Black. Tahle parta se dala dohromady v roce 2014, ale nejedná se o žádné nováčky – členové kapely jsou poskládaní z bývalých členů projektů jako Rhapsody, Firewind nebo Dreamspace. Tohle je znát hlavně na živém projevu a chování muzikantů před plným sálem. Serious Black určitě nejsou jednou z těch kapel, u kterých si přejete, aby skončili a nechali zahrát hlavní hvězdy. Melodický power metal a frontman v kostýmu steampunkového mága se setkali s vřelým přijetím. Aktuálně na konci ledna kapela vydala novou desku Suite 226.

Battle Beast přesvědčili každého

Po krátké pauze na stage nastoupili finové Battle Beast. Tuhle „mladou“ kapelu charakterizuje nejvíc frontmanka Noora Louhimo, která má naprosto neuvěřitelný hlasový rozsah. Síla jejího zpěvu a energie, která z ní vyzařuje, doslova pohání celé vystoupení. Battle Beast vznikli v roce 2005 a vydali zatím pět alb, poslední No More Hollywood Endings minulý rok. Zpěvačka pěkně rozhicovala publikum a potenciál zahrát úplně vlastní celý set z kapely jen tryskal. Battle Beast by si rozhodně zasloužili větší prostor, protože stage byla připravena pro hvězdy večera a Noora se spolu s kytaristy a klávesákem obcházeli na skutečně malé ploše. Tahle výsada ale patřila Hammerfall, nicméně Noora si v čele Battle Beast fanoušky jednoznačně získala. Nebojím se říct, že je to nejlepší ženský vokál, jaký dnes metalová hudba nabízí.

Hammerfall a Battle Beast zahráli v Praze. Byl to svátek power metalu!

zdroj: facebook

A je to tady!

Pak přišla nezbytná úprava rekvizit pro Hammerfall. Bez delších průtahů koncert odstartovali skladbou Never forgive, Never Forget z posledního alba Dominion z minulého roku. Okamžitě následovala One Against The World a nadšení příznivci kapely v sále ukázali, že mají už nový materiál úplně zažitý a naposlouchaný. Tracklist byl složený z nových kousků aktuální desky, ke kterým kapela zahrála známé a legendární hity. Naopak chyběl materiál z předcházejícíhch „posledních“ desek, které parta hrála na minulých turné. Frontman Joacim Cans zněl výtečně a jeho zpěv si po celou dobu vystoupení držel svůj vysoký standart. Místy se mu možná nechtělo příliš tlačit na pilu. Hammerfall podali skvělý výkon a všichni v hale nadšeně spolupracovali se zpěvákem, dav skvěle reagoval a muzikanty doprovázel zpěvem. Bylo evidentní, že se tu dnes večer sešli skuteční příznivci kapely.

Létaly plameny i konfety

Největší aplaus patřil rytmické skladbě Hammer High, rychlé Hector’s Hymn nebo Blood Bound, která má dokonalý kytarový part v tradičních třech čtvrtinách stopáže. Skvěle přijatá byla i čerstvá pochodová Any Means Necessary nebo předposlední (We Make) Sweden Rock. Zazněl dokonce pomalý duet Second To One s Noorou. Nejrychlejší skladbou večera byla speedmetalová The Dragon Lies Bleeding, ale srdce fanoušků doslova poskočilo při tradiční a milované Hearts On Fire, kdy Joacim oběhl stage a půl skladby odzpíval přímo s fanoušky v čele natěšeného davu. Tohle jsou okamžiky, kvůli kterým se nadšencům vyplatí tlačit se dopředu. Zpěvák se neváhal vyfotit a nechával vyvolené odzpívat refrén. Husí kůže! Hammerfall nezklamali.

Hammerfall a Battle Beast zahráli v Praze. Byl to svátek power metalu!

zdroj: facebook

Na koncert je karta lepší

Dost návštěvníků si stěžovalo na pořadatele, kterým je Pragokoncert. Hlavně to bylo na fakt, že byla šatna uzpůsobena pouze pro platbu kartou. Tady problém žádný nevidím, znamená to bleskurychlé odbavení před začátkem akce, částka je vždy daná, takže obsluha do přístroje nic neťuká a nevrací se žádné peníze. U šatny by byl jinak hrozen lidí, protože někdo má v kapse jen tisícovku, jiný skládá 30 Kč po dvoukorunách. Za tohle palec nahoru a tak trochu nechápu „praktické“ lidi, kteří si podle všeho nosí na akce jen to nejnutnější, ale kartu považují za „větší“ než hotovost. Holý nesmysl a to říkám jako člověk, který všude platí přednostně hotově a bez peněz ve šrajtofli nedá ani ránu.

Pořadatel by se měl zamyslet

Co je ovšem tristní je nemožnost opustit budovu Fora Karlín během akce, protože pak by prý podle slov pořadatele vstupenka přestala platit. Čtyřhodinový program, a pokud jste v předstihu, tak je to šest hodin, kdy vám pořadatel zakazuje opustit prostor, projít se ven a nadýchat se čerstvého vzduchu. Neschopnost Pragokoncertu zajistit jednodenní lepící pásky na ruku je jako plivnutí do obličeje všem návštěvníkům, kteří za vstupenky nechali svoje peníze. Je to od Pragokoncertu neprofesionální, nekompetentní a ukazuje to, že je někdo v managementu hodně líný a na koncertu asi nikdy nebyl. Za tohle hamba! Navíc by nebyl problém zřídit místo, které bude pouze pro vracení zálohovaných kelímků. To by odstranilo opravdu hodně zbytečné nervozity a zmatků.

Tohle se povedlo!

Celkově byla ale atmosféra skvělá a jediným neduhem je tak předlouhé trvání (4-6 hodin), které je nutné vystát při koncertu více kapel pohromadě. Stálo to ale za to! Hammerfall se do Čech vracejí pravidelně, takže se o další koncert bát nemusíme a Battle Beast stoprocentně přesvědčili hodně návštěvníků, aby s nimi do budoucna počítali a měli chuť vidět je znovu. Let The Hammer Fall!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rock a Heavy Metal: velké koncerty, které nás čekají v roce 2020. Tohle bude šťavnatá sezóna!

Bruce Dickinson bloudil v Holešovicích, než odstartoval nejlepší koncert Iron Maiden za poslední roky u nás! Co všechno se událo?