Google Překladač si vyvinul vlastní jazyk! Je den zúčtování zase o krok blíž?

Bojíme se toho všichni, a kdo říká, že ne, ten se toho bojí nejvíc. Ano, máme na mysli očekávanou vzpouru strojů. A díky nové technologii od Googlu jsou apokalyptické vize zase o krok blíž. Anebo je to jinak?

Papír versus počítač

Podívejme se na celou situaci. Do loňského podzimu používal Google překládání na základě frází. Čili vlastně totéž, na co jsme byli vždycky zvyklí s klasickými papírovými slovníky. S tou výhodou, že některá slovní spojení dokázal identifikovat nikoli pouze jako jednotlivá izolovaná slova, ale jako celé fráze. Takový přístup je však zcela závislý na množství slov, které slovník zná. Pokud nějaké to slovíčko v databázi nemá, nedokáže si s ním vůbec nijak poradit. Zhruba od září se pak rozjel nový systém, který funguje na bázi neuronové sítě. Cože to?

Neuronové sítě se používají ve výpočetní technice k modelování složitých vzorců, na které obyčejné algoritmy nestačí. Jak je z názvu jasné, vycházejí ze struktury a propojení nervových buněk, ale jejich možnosti dalece přesahují lékařství. Umožňují třeba předpovídat burzovní indexy nebo převádět data z obrázků a zvuků. A přesně tuhle technologii použil Google pro svůj překladač. Původní záměr byl takový, aby díky rozšířeným možnostem učení fungovalo překládání lépe a přirozeněji. A co se stalo?

Nečekané výsledky

Výzkumníci z Googlu vyzkoušeli zajímavý experiment. Nechali systém překládat z korejštiny do angličtiny a následně z japonštiny do angličtiny. Pozor, přestože to vypadá jako skoro totéž, korejština a japonština jsou dost rozdílné jazyky. No a na základě těchto procesů se podařilo, aby systém smysluplně překládal texty z korejštiny do japonštiny a naopak. A to přestože by to vlastně umět neměl! Ale díky jazykovým vzorcům z angličtiny a jejich ekvivalentů v obou dalších jazycích se to podařilo.

https://www.youtube.com/watch?v=sMs3Jj262_o

Řada lidí začala panikařit, že vzpoura strojů je za rohem, neboť takové poznatky lze vyložit i tak, že se systém Googlu sám od sebe naučil, jak pracovat se vkládanými daty a vyhodnotil, že vytvoření vlastního jazyka bude nejefektivnějším řešením. Což je na jednu stranu úžasné, na druhou je to však úžasné až příliš – když po tomhle systému vytvoření vlastního jazyka nikdo nechtěl, a on to přesto udělal, co by se mohlo stát příště? A konspiračně-apokalyptická kola se dala velmi rychle do pohybu. Jenže hysterie by se měla zastavit hned v počátcích, což také uděláme.

Tenhle systém totiž pracuje s kódem zvaným interlingua. A v tuhle chvíli zpozorněli všichni lingvisti. Umělá neuronová síť totiž dokáže napříč různými jazyky odhalovat vzorce, pomocí kterých jsou vytvářena sdělení s podobným smyslem. Blížíme se tak k pochopení univerzálního jazyka, o němž už dávno mluvil Chomsky a další. Tahle interlingua slouží jen k těmto konkrétním účelům a člověku by nedávala smysl, ale systémy Googlu s ní slušně pracují a postupem času se budou jenom zlepšovat. Určitě ale takováhle technologie přitáhne pozornost a povede k dalšímu rozvoji téhle oblasti. Stále ovšem pod kontrolou člověka, takže alespoň prozatím můžeme být v klidu! Prozatím…

Neusnout na vavřínech

Google se v poslední době ale vytasil s více novinkami než pouze touto překladovou vychytávkou. Tak například Google Home. Tahle věcička vypadá jako malý reproduktor, který ale funguje jako váš osobní Google. Pracuje na stejném principu jako Google Asistent, jemuž dáváte příkazy ve svém telefonu, Home je však samostatné zařízení. Takže stačí, když si jej umístíte někam do obýváku a kdykoli řeknete „OK, Google“, zařízení zpozorní, přijme vaše požadavky a řekne vám relevantní odpovědi. Uvidíme, jak se tahle novinka uchytí, každopádně se jedná o další střípek do googlizace našeho života!

A zaplesali i fanoušci virtuální reality. Zastaralé rozhraní Cardboard nahradil nový Daydream, který je navíc plně kompatibilní s poslední verzí Androidu. Společně s headsetem tak budete moci zažít některé aplikace ve virtuální realitě přímo z vašeho telefonu! Z vašeho tedy nejspíš ne, momentálně tyhle funkce podporuje pouze několik novějších modelů, ale vývoj je na dobré cestě...

Co vy na to?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Google tasí novou chatovací aplikaci. Je skutečně nutná?

Jak Google využívá soubory cookie