Cesta ke členství v gangu? Jakými iniciačními rituály prochází ti největší grázlové

Na školu skládáte přijímačky, k zaměstnání se v nažehleném sáčku kvalifikujete pohovorem. Proto nepřekvapí, že i vaše členství v gangu podléhá určitému výběrovému řízení. Jen prostředky jsou o něco méně vybíravé. Na ulici, pokud máte důstojně hájit barvy své nové rodiny, totiž přežijí jen ti nejsilnější.

Členství v gangu není automatickou záležitostí, byť se zbraněmi pálícími v automatickém režimu tu nejspíš přijdete do styku dost často. Aby se rozrůstající kriminální syndikát nestal školní družinou mazánků závislých na poslechu P. Diddyho, je důležitá selekce. První body můžete získat za svou dosavadní reputaci. Čím víc průšvihů, prohřešků a případů násilí na kontě máte, tím lépe pro vás. Gang to ocení. Pak následuje zkouška. Jen pro případ, že by si nějaký Páťa svou mafiánskou historii trochu přibájil, musí předvést své schopnosti naostro. Jak?

A co děti? Mají si kde hrát?

Švédští BCG (Berga Centre Gang) podpalují plastové kontejnery na ulici, protože trocha toho žhářství a vandalismu vždycky zahřeje u srdce. Ano, jsou to spíš zlobivé děcka. To texaská odnož Black Disciples (původně chicagského gangu) si zakládá na živých grilovačkách. Cílem výmetu zápalné lahve uchazeče o členství v tlupě má být ideálně auto s konkurenčními gangstery, ale mohou to být klidně nezúčastnění civilisté. Jde o to ukázat, že je vám jedno, že někdo zařve. Takže když boss ukáže na chodce z protější strany ulice, neptáte se. Je to váš jasný terč.

Zvláště odpudiví a výkonní MS-13 (Mara Salvatrucha) si zakládají na tom, že kadet v nástupu někoho necíleně brutálně pobodá. Jak brutálně? Řekněme, že po prvních 150 ranách sekáčkem nebo mačetou přestanete počítat. U Crips je zvykem, že coby zápisné do kroužku ukradnete auto. Čím luxusnější, tím lepší. A své nové přátele pak pozvete na vyjížďku. V konkurenčním gangu Bloods jsou dnes zase populární útoky řezáčů. Upravit někomu obličej břitvou tak, že bude vypadat jako Joker z Batmana, je nutné minimum.

Pokrevní pouto. Až za hrob

Hranice mezi úkolem a iniciací, tedy oficiálním vstupem do party, je někde dost nezřetelná. Vybílit benzínku, unést nevinného člověka nebo se zbavit svědka je někdy quest, a někdy jasná vstupenka ke členství. Někde stačí probodnout si sám ruku šroubovákem, otevřít si žíly a ukázat, že umíte statečně hledět smrti do očí. U newyorských Latin Kings jste ještě nedávno dostali na výběr: buď sníst psí výkal, anebo někomu rozsekat fasádu. Férové? Exkrementů od čtyřnohých mazlíčků ale na ulicích metropole (na rozdíl od členů gangu) moc neubývá.

V partách, jako je třeba Árijské bratrstvo, si zakládají na tradicích. Iniciace probíhá ve vězení, má podobu smrtícího útoku na bachaře.  Znáte to, blood in/ blood out. Cizí prolitá krev se stává poutem, které nelze zpřetrhat. A pokud byste náhodou zatoužili zrušit předplatné na členství? Další krev pak bude ta vaše. Ostatně, většina gangů vám sociální jistoty společenství slibuje až do hrobu, a cesta ven oficiálně neexistuje. Odpadlíci jsou totiž horší než nepřátelé.

V Mexiku i vraždění vyžaduje kreativitu

Máte pocit, že jste toho zatím udělali málo? Bude hůř. Na špici regionálního teroru stojí mexické drogové kartely, které posledních 30 let vymýšlejí, jak se co nejbrutálněji hubit navzájem. Takže dostat se mezi ně vyžaduje kachní žaludek. Mezi Templářské rytíře můžete jen tehdy, když sníte syrové srdce nepřítele. K Los Zetas se dnes nedostanete bez nůše uřezaných hlav nepřátel. A Kartel ze Zálivu po vás chce únos civilisty, jeho mučení a popravu – vše s usvědčujícím videozáznamem – aby o vás začal přemýšlet. I při těch jatkách ale musíte projevit vynalézavost. Dvacetiletý Juan Pablo Vazquez třeba zabodoval tím, že se natáčel při křupání končetin obětí svým autem. Takže asi tak.

Dobře promazané partnerství

Pěkná čísla jsou i jihoafričtí The Numbers. Můžete si rovnou vybrat zlaté nebo stříbrné členství. To první je za vraždu, spáchanou za mřížemi. Stříbrné pak za to, že se necháte přefiknout někým, kdo už zlaté členství má. Vzhledem k rozšíření HIV v afrických kriminálech ale máte skoro platinovou jistotu, že s gangem zůstanete tak nějak napořád. A že už nemáte co ztratit. Chuťovka? Krev zvířat i ostatních členů popíjíte během slavnostního večírku u asijských Triád. Dělají to už hezkých pár tisíc let. Jen se neudávit.

Zatímco univerzální klasikou pro muže/adepty zůstává blood in anebo jacked in (to jsou ti, co provedou loupež a tím se zařadí do party), ženám se nabízí možnost sexed in. Asi chápete. Je tedy otázkou, jestli to, že podržíte celé partě na večírku, nějak zvýší váš společenský kredit… ale děje se to dost často. A děje se to i některým mužským uchazečům. Samozřejmě, kromě klasického násilí, loupeží a vražd je často součástí úkolu/iniciace i nějaké to volitelné znásilnění nebo ne úplně dobrovolný gang bang (aha!)

Nakládačka na uvítanou

Už jsme tam? Ještě moment. Gang JFK (Junky Funky Kidz) z Kapského města vám na uvítanou nejprve vymlátí boxerem veškerý chrup. Boss vám pak předá první zlatý zoubek do sbírky, a už jste jejich. Uličkou slávy/hanby, při které do vás buší vším, co je po ruce, jste si museli projít u starých motorkářů z Mongols, a pořádnou nakládačku vám uštědří v MS-13. Poležíte si pár týdnů. Ale pak – hurá sláva –konečně patříte do gangu. Navždycky. Je otázka, jestli je gratulace na místě.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Peníze a štěstí: existuje mezi nimi nějaká rovnováha?

Staré dobré mučení: Vše, co jste chtěli vědět o waterboardingu, ale báli jste se zeptat