Finále NBA – co nám ukázalo a co se bude dít dál?

Basketbalu se sice fandové dočkají ještě na olympiádě v Riu, ale nejlepší liga světa pro letošek skončila. Finále NBA nabídlo nejlepší podívanou za poslední roky a o strhující výkony rozhodně nebyla nouze. LeBron, Curry a další hvězdy připravily divákům nezapomenutelné večery, které si s radostí připomeneme.

Jak vypadalo finále?

Pokud jste závěr letošní basketbalové sezóny nestihli, máme tu malé připomenutí. Do finále se dostaly týmy Golden State Warriors ze Západní konference a Cleveland Cavaliers z Východu. Válečníci z Kalifornie odehrály nejlepší základní část v historii, když vyhráli 73 z 82 zápasů. V play-off ale měli velké potíže s Oklahomou, s níž museli otáčet stav 1-3 na zápasy, aby nakonec v sedmizápasové bitvě uspěli. Naopak Cleveland procházel pavoukem Východní konference bez zaváhání, jen Toronto dokázalo Kavalíry trochu znejistět.

Golden State se spoléhalo na výkony nejlepšího hráče soutěže Stephena Curryho, který se během play-off trochu hledal a i v samotném finále nepředváděl ty špičkové výkony, na něž jsou jeho fanoušci zvyklí. Síla celého týmu se ovšem ukázala a jeho spoluhráči Klay Thompson či Draymond Green dokázali dotáhnout Válečníky do vedení 3-1 na zápasy. V tu chvíli už mnozí odborníci považovali finále za rozhodnuté. Cleveland stál na výkonech LeBrona Jamese a Kyrieho Irvinga. První jmenovaný opět prokazoval své kvality, když střílel, nahrával i doskakoval a celý tým nesl na svých bedrech. Na rozdíl od loňského roku mu ale vydatně pomáhal i střelec Irving, který byl loni zraněný. Tohle úderné duo ukázalo, že nic není ztraceno.

V šestém zápase dali oba po 41 bodech, což se ještě žádným spoluhráčům v historii finálových zápasů nepovedlo. Cleveland byl před sedmým utkáním na koni, jenže pro Warriors hovořila výhoda domácího prostředí a taky historie – ještě nikdy nedokázal žádný tým otočit finále ze stavu 1-3 na zápasy. Fanoušci si mohli libovat, poslední utkání totiž nabídlo drama až do poslední minuty. Nejdříve za vyrovnaného stavu zblokoval James téměř stoprocentní koš Golden State, aby vzápětí Irving proměnil těžkou střelu za tři body. Warriors se nezmohli na odpověď a historicky první titul tak putoval do Clevelandu! Podívejte se na sestřih výrazných momentů tohoto skvělého představení:

https://www.youtube.com/watch?v=3hp7NfhmGfA

A co dál?

Když se LeBron před dvěma lety slavně vracel do Clevelandu, slíbil místním fanouškům titul, na který město ve všech velkých sportech čekalo neuvěřitelných 52 let. Letos se mu povedlo tenhle cíl splnit, takže The King ve svých 31 letech dosáhl vlastně už všeho, co v kariéře mohl. Přesto nenechal fanoušky na pochybách a pár dní po získání titulu (a svého třetího ocenění pro nejužitečnějšího hráče finálové série) oznámil, že v Clevelandu prodlužuje smlouvu.

Letošní léto ale bude plné změn. Golden State po porážce ve finále určitě s kádrem zahýbá, totéž platí i pro Oklahomu. Její největší hvězda a jeden z nejlepších střelců soutěže Kevin Durant se stane volným hráčem, takže může odejít do libovolného klubu. A Durant chce titul, takže o spekulace není nouze a v létě se možná dočkáme velkého překvapení.

Už teď ale máme za sebou pár zajímavých přestupů. Bývalý nejlepší hráč soutěže Derrick Rose, jehož kariéru notně přibrzdila zranění, odešel z Chicago Bulls do New York Knicks, kde se po boku střelce Carmela Anthonyho bude snažit oprášit zašlou slávu modrooranžového týmu. Oklahoma už zahájila změny, když poslala skvělého obranáře Serge Ibaku do Orlandu výměnou za perspektivního Victora Oladipa. Ty největší změny se ale odehrají na trhu volných hráčů, kde je letos skutečně nabito – vedle Duranta se tento stav týká i centrů Andre Drummonda, Dwighta Howarda a Hassana Whitesidea, rozehrávače Mikea Conleyho či střelce DeMara DeRozana. Rozhodně bude z čeho vybírat!

Mládí vpřed!

Proběhl už i tradiční draft nováčků, jehož jedničkou se podle očekávání stalo australské křídlo Ben Simmons. Vybral si ho poslední roky mizerný tým Philadelphia 76ers, který v prvním kole ulovil hned další dva hráče. Ve městě bratrské lásky budují velmi mladý tým, který za pár let může být hodně vysoko. V podobném procesu jsou i Los Angeles Lakers a Minnesota Timberwolves. Lakers vzali z druhého místa střelce Brandona Ingrama, Minnesota získala asi nejlepšího letošního rozehrávače Krise Dunna. Tyhle mladé týmy nejspíš čeká velká budoucnost a uvidíme, jestli se jim generační výměna povede.

 Jak se na výsledky letošní NBA díváte vy? Komu jste ve finále fandili? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

BASKET NA PŘEHRADĚ. VÍTE, NA JAKOU VZDÁLENOST SE DÁ VSTŘELIT KOŠ?

Jak se regenerují sportovci? Neuvěříte!