Karlovy Vary: nemluvná Uma Thurman a ochotný Avenger

Hned tři zářivé hvězdy přijely na filmový festival ve Varech. Byli jsme svědky uvedení některých hitů, které se v kinech ocitnou až v dalších měsících. Bylo letos o co stát?

52. ročník filmového festivalu v Karlových Varech je minulostí. O chystaných událostech jsme vás informovali v předchozím článku, takže teď se mrkneme hlavně na to, jak se slavní herci a herečky zapsali do dějin festivalu a které fláky se zde objevily vůbec poprvé. Takže, kdo byli vítězové a poražení letošního filmového svátku?

Hvězdy naplnily očekávání

Tedy až na Umu Thurman. Slavná herečka se na veřejnosti moc objevovat nechtěla, navzdory očekávání nakonec neuspořádala tiskovou konferenci ani besedu s fanoušky. Ti si tak museli vystačit s naživo probíhajícím rozhovorem s Markem Ebenem v rámci cyklu Na Plovárně. V neděli večer potom Uma představila v Letním kině Kill Bill a šup domů. Svoje si tak splnila, ale jako na hosta snů na ni vzpomínat nebudeme.

Ostatní se však snažili o poznání více. Letošní držitel Oscara Casey Affleck představil svůj nový film Přízrak: A Ghost Story, který okamžitě rozdělil diváky na dva nesmiřitelné tábory – jedni si film zamilovali, druzí ho odsoudili. Uvidíme, jestli se dostane i do našich kin. O to se snad nemusí bát Wind River, atmosférický thriller, který přivezl Jeremy Renner. Toho znáte nejspíš jako Hawkeye z Avengers, v posledním snímku však vystupuje jako drsný stopař, pomáhající při vyšetřování smutného případu ve wyomingských horách. Wind River představovala jeden z filmových vrcholů festivalu, stejně jako ochota Rennera s úsměvem zodpovídat na všetečné otázky. Americký herec hvězdnými manýrami rozhodně nehýřil a mnoho fanoušků tak potěšil.

Ocenění i premiéry

Vedle povedených Wind River a Přízraku se tu objevila i řada dalších velkých filmů, které v dalších týdnech dorazí do kin. Tak především Svět podle Daliborka, nový dokument Víta Klusáka, který ještě před premiérou stačil vzbudit obrovskou vlnu kontroverze a drsných prohlášení. Tahle rozporuplnost Klusákovi vyhovuje, ostatně stejně jako celospolečenská diskuze. Bez ohledu na ni se však film vyplatí vidět, jedná se totiž o výbornou zábavu, po níž vám zůstane na patře hořká pachuť z toho, co je vlastně všechno možné. Kvalitní téma nad pár pivy zaručeno.

Historický Křižáček s Karlem Rodenem je stejně umělecký jako v traileru, takže pokud na tuhle vlnu nejste naladěni, filmu se raději vyhněte. Porotě Hlavní soutěže se však tenhle styl líbil, a tak si neobvyklý počin Václava Kadrnky odnesl Křišťálový glóbus. Odvážná volba, ale gratulujeme. Přesně opačným typem zážitku je Baby Driver, který je naopak našlapanou akční jízdou se skvělou muzikou, bohužel s dost chatrným příběhem. Historické drama Oklamaný ukáže, že jeden chlap to v obležení Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning a dalších čtyř žen rozhodně nemá jednoduché. Druhá strana naděje zase nabídla to nejlepší z absurdního severského humoru legendárního Akiho Kaurismäkiho.

Typická atmosféra

Přestože se jedná o jeden z největších evropských festivalů, atmosféra byla standardně příjemná a po opadnutí tradičního náporu o prvním víkendu bylo možné sehnat lístky vlastně na cokoli, i fronty na pivo nebyly problém. Podle oficiálních statistik bylo návštěvníků zhruba stejně jako minule, festival si tak udržuje svůj standard. I tentokrát se tak Vary na více než týden proměnily v nejzajímavější párty v republice, kde občas pro někoho dojdou filmy, ale alkohol nikdy. Takže pokud jste se nedostali, koukejte to příští rok napravit. Stojí to za to.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Festival v Cannes je v plném proudu. Co se letos děje?

Nejočekávanější hudební festivaly v roce 2017 – které nesmíte minout?