Festival v Cannes je v plném proudu. Co se letos děje?

Jubilejním 70. ročníkem pokračuje svátek filmu, který byl v minulosti obklopen spoustou kontroverze. Je odvážný i letos a jaké fláky si odbydou premiéru?

Společně s Berlínem a Benátkami hostí francouzské Cannes nejvýznamnější filmovou událost evropského kontinentu. Že se jedná o bombu pro všechny milovníky filmu, lze poznat už z poroty, které předsedá slavný režisér Pedro Almodóvar (Mluv s ní, Špatná výchova) a o vítězích jednotlivých sekcí budou rozhodovat třeba Will Smith, Jessica Chastain, Paolo Sorrentino či Uma Thurman.

Úvodním i závěrečným ceremoniálem provází nestárnoucí italská kráska Monica Bellucci, nad kterou možná někteří z nás strávili nejednu bezesnou noc. A na oficiálním plakátě tančí kdysi možná nejkrásnější žena planety, Claudia Cardinale. Letošním Cannes vládnou ženy!

Hity pro diváky

V hlavní soutěži o prestižní Zlatou palmu svedou nelítostný souboj režisérská esa se svými novinkami. Nové projekty představí Sofia Coppola, Michael Haneke, Todd Haynes, Michel Hazanavicius, Yorgos Lanthimos či Lynn Ramsey. Možná všechny neznáte podle jmen, ale leckterá jejich díla jistě ano – Ztraceno v překladu, Funny Games, Daleko do nebe, The Artist, Humr či Musíme si promluvit o Kevinovi.

Příznivci drsné školy budou hodně zvědaví na režisérský debut Taylora Sheridana, autora scénářů k filmům Sicario a Hell or High Water. V obou případech se totiž jednalo o správně temné pokoukání, tentokrát se Sheridan nebál svůj příběh i zrežírovat. A když doplníme, že do hlavních partů zlákal Jeremyho Rennera a Elizabeth Olsen, možná se nám tu rodí trochu nečekaný hit, a to hlavně pro fandy drsných thrillerů.

Mimo soutěž představí svůj nový snímek Podle skutečné události i další hvězda filmové historie – Roman Polanski. Autor Čínské čtvrti, Rosemary má děťátko či Pianisty je i po osmdesátce plodný, a přestože už jeho novější kousky nedosahují kvalit těch starších, vždy se jedná o velkou událost. A na své si přijdou i fanoušci jednoho z nejosobitějších režisérů historie, Davida Lynche, který zde představí první dvě epizody očekávaného pokračování legendárního seriálu Městečko Twin Peaks. Bizarní hrdinové z amerického zapadákova se zanedlouho vrátí na televizní obrazovky po více než 25leté pauze a všichni příznivci původního projektu, jenž redefinoval seriálovou tvorbu, jsou právem napjatí…

https://www.youtube.com/watch?v=vsdRG0mJj-w

Netrpěliví Francouzi

Na tomhle festivalu není výjimkou, když jsou projekce provázeny bouřlivým potleskem, či naopak bučením. Diváci si nic nenechají pro sebe a často se nechávají strhnout spolusedícími ke zcela nevybíravému hodnocení promítaných snímků. A o nekompromisnosti francouzských pořadatelů se přesvědčil před šesti lety i známý Lars von Trier, který přijel uvést svou tehdejší novinku Melancholia. Na tiskovce stačilo několik nešťastných poznámek o Hitlerovi a už byl z festivalu venku.

První dny letošního ročníku se bez podobných kontroverzí zatím obešly, největší pískot zatím schytal jen Netflix, který se producentsky podílel na několika promítaných filmech. Ale tak už to holt u těchto platforem, které jdou proti tradičním filmovým standardům, chodí. Naopak ovace si vysloužily slavné krásky představující svá nová díla. Stále éterická Julianne Moore představila nový film zmíněného Todda Haynese s názvem Wonderstruck, který se okamžitě řadí mezi první oscarové hráče. Největší hvězdou je však Nicole Kidman, jež vystupuje hned ve čtveřici promítaných filmů! V hlavní soutěži v The Killing of a Sacred Deer od Lanthimose a Oklamaném od Coppoly, a tím nekončí. Vysoká blondýna tak patří mezi nejzajímavější osobnosti letošního festivalu a uvidíme, jestli dokáže diváky nadchnout. Vždyť přízeň Francouzů je tak vrtkavá!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Herci, kterým tragicky zemřeli partneři – které hvězdy se musely vyrovnat s bolestivou ztrátou?

Herecká čuňata aneb které hvězdy to opravdu přehnaly