Fenomén internetových vyhledavačů? Metla lidstva!

Lidstvo? Jsme líní, blbí a ještě namachrovaní, vyplývá z posledních studií. Kdo může za to, že si připadáme jako Einsteini, i když máme v hlavně jen pytel exkrementů? No internet. Jeho iluze pohodlnosti nás jednou sežere všechny!

Loni v listopadu se prezident Milda Zeman pro Český rozhlas nechal slyšet, že na vysoké školy se u nás dostává příliš mnoho lidí, kteří na to nemají. (Statistiky vypovídají o tom, že se za posledních 25 let počet studentů ztrojnásobil.) Miloš s tím má evidentně nějaký problém, ale jinak se docela trefil.

V celosvětovém měřítku je to samá vejška a titul, ale ve finále, když dojde na běžný život, lidi jsou nepoužitelní a čím dál víc tupější.

Test inteligence? Ťukání prstem!

Tom Stafford, psycholog a kognitivní vědec z britské univerzity v Sheffieldu, tuhle pro BBC uvedl, že dnešní svět je jedna velká iluze. Jelikož je přístup k informacím rychlý a snadný, vyvolává to iluzi o naší vlastní moudrosti. Něco nevíš? Mrkni se na net a do vteřiny máš odpověď. Šikula! Jenže čí je to zásluha? Vyhledávače, to ten ví skoro všechno. Nebo je to snad jinak? Určitě ne.

To Matt Fisher z americké univerzity Yale provedl takovou sranda věc, během které on a jeho kolegové v devíti experimentech zpovídali tisícovku lidí internetového věku. Ptali se na jednoduché věci. „Jak se vyrábí ocet? Proč existují časová pásma? Jak funguje zip?“ Je nutné zmiňovat se o tom, že to byla přehlídka hvězdné pěchoty?

Policejní heslo: dva a víc

První polovina účastníků dostala instrukce, aby odpovědi našla na internetu ještě dřív, než je vysloví, ta druhá žádné pomocné berličky nedostala.

Stalo se pochopitelně to, že ti, kdo měli internet v mobilu nebo tabletu, po pár kliknutích lépe chápali otázky, byli si v odpovědích jistější a celkově se chovali sebejistěji. Následná doprovodná studie navíc potvrdila, že si tahle skupina lidí doopravdy myslela, že za znalostmi stojí ona sama. Vždyť potřebovala jen postrčit! Musela to být sranda stát u toho.

Ten, kdo řídí naše životy

Byl to velmi silný zážitek,“ uvedl autor pro Věstník experimentální psychologie, ve kterém byl průzkum uveřejněn. Iluze chytrosti je tak mocná, což ostatně ví i další vědátorka Amanda Ferguson z univerzity v Torontu.

Ta podnikla podobný experiment, akorát nechala respondenty, aby nejdřív přemýšleli a teprve pak se podívali do vyhledávače. Většina z nich ovšem byla líná a místo, aby zahřála mozkové buňky, okamžitě sahala po mobilu a následně tvrdila, že „jsem to věděl(a)“. To je jasný důkaz toho, že internet ovládá lidskou mysl víc, než si kdo umí představit.

Blbý a blbější

Hranice mezi tím, co člověk ví, a to, co je mu k dispozici, se jaksi smazala, takže se všichni přeceňují. A nejen ve vyhledávání informací. Jen se mrkněte na tyhle exoty. Co byste si na nich chtěli vzít?

A jak to máte vy? Nejdřív přemýšlíte, nebo vyhledáváte na netu?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

17 počítačových ploch s internetem explorerem

Jedna z bláznivých internetových výzev