EURO 2016 a jeho největší hádanky – pojďte je rozlousknout!

Už za pár dní se mohou všichni fanoušci kulatého nesmyslu těšit na další sportovní svátek – začíná fotbalové mistrovství Evropy! Jaké jsou největší letošní novinky? Kdo bude ve finále a jak si bude stát český tým? Otázky, samé otázky… My ale všechno víme!

Období změn?

Posledních dvacet let se evropského šampionátu účastnilo vždy 16 týmů, letos jsme se ale dočkali rozšíření, a to hned o polovinu na 24 mančaftů! Pomalu se tak EURO přibližuje mistrovství světa, těšme se proto i na osmifinále, kam nastoupí první dva týmy z každé skupiny a dále čtyři nejlepší ze třetích míst. Do posledního zápasu tedy bude o co hrát a napětí v rozhodujících bitvách základních skupin půjde krájet tak, že by se o tom ani Rákosníčkovi nezdálo.

Koho uvidíme ve finále?

Hostitelem turnaje bude Francie. Ta se tak jako jediná vyhnula kvalifikaci a bude patřit mezi favority už jen díky skvělé historické bilanci – když naposled pořádala EURO v roce 1984, zvítězila. A možná si vzpomínáte, jak francouzský tým dopadl na mistrovství světa v roce 1998, které hostil. Ano, také zvítězil. Galští kohouti prostě před svými fanoušky kokrhají hodně hlasitě. Což ostatně potvrzuje i oficiální píseň od francouzského DJe Davida Guetty:

https://www.youtube.com/watch?v=QKqP36nymV4

Speciální motivaci budou mít i Španělé a Němci. Obě reprezentace totiž vyhrály evropský šampionát už třikrát a dalším triumfem by se tak na čele historické tabulky osamostatnili. Španělský tým navíc zvítězil na dvou posledních turnajích, takže završení zlatého hattricku by bylo dosud nevídaným unikátem.

Opačné starosti zřejmě bude řešit pětice států, která se na mistrovství objeví vůbec poprvé: Albánie, Island, Severní Irsko, Wales a naši bratři ze Slovenska. Soudě dle výsledků v kvalifikaci by ale takový Wales či Island mohl překvapit, nováčci určitě nebudou chtít hrát druhé housle. Uvidíme, jak se rozšíření počtu týmů podepíše na vyrovnanosti celého turnaje.

Jak dopadneme?

Určitě jste sledovali spanilou jízdu české reprezentace skrze kvalifikaci. Ke konci sice našemu týmu trochu docházel dech, přesto za sebou nechal všechny soupeře a uvidíme, jestli se mu v podobném duchu bude dařit i na turnaji. Ve skupině smrti se postaví postupně Španělsku (13. 6.), Chorvatsku (17. 6.) a Turecku (21. 6.). Chorvati v posledním přípravném utkání nasázeli deset gólů, na Turky máme nepěkné vzpomínky nejen z poslední kvalifikace a o kvalitě španělského výběru jsme už psali. Žádný zápas tak nebude odpočinkovým, a pokud chce trenér Vrba navázat na úspěch svého předchůdce Michala Bílka, který tým v roce 2012 dovedl do čtvrtfinále, čeká ho hodně práce.

Nejlepším výsledkem samostatné české reprezentace bylo stříbro v roce 1996 po památném finále s Německem. O osm let později jsme získali bronz po nešťastném vyřazení od Řeků v semifinále. Historie celého Československa je jen o trochu veselejší – vedle slavného titulu mistrů Evropy z roku 1976 jsme dokázali získat pouze dvě bronzové medaile z let 1960 a 1980. Chtělo by to trochu rozšířit sbírku, pánové!

https://www.youtube.com/watch?v=fpjGn29MR00

Opory a slabiny

Kapitánem zůstává Tomáš Rosický, který se po dlouhodobých zraněních vrací do sestavy a hýří vírou ve svou formu i zdraví. Paradoxně právě pětatřicetiletý veterán tak může být žolíkem, jehož výkony budou určovat hru celého týmu. V kvalifikaci se záložní řada musela obvykle obejít bez něj, o to silnější nyní náš tým může být.

Vedle kapitána bude další oporou samozřejmě Petr Čech. Ten po přestupu do Arsenalu neztratil nic ze svého kouzla a i v dalším londýnském týmu dokázal potvrdit své kvality. Navíc je naším nejzkušenějším reprezentantem, takže věřme, že si zadní řady dokáže správně dirigovat. Horší situace bude v útoku, kde Čechy dlouhodobě tlačí pata. Útočné trio Lafata, Škoda a Necid není dlouhodobě tak produktivní, jak by nároďák potřeboval. Nazuje některý z nich střelecké kopačky, nebo bude třeba vydatné pomoci záložní řady? A jak se na letošní šampionát vůbec těšíte? Fandíte i jiné reprezentace vedle té naší? Pište do komentářů!

Autor: Rimsy