E-Learning dospěl? Jak a kde se vzdělávat z pohodlí domova

E-learning představuje efektivní a moderní způsob vzdělávání, který plně respektuje potřeby i individualitu jednice. Na internetu je dnes proto dostupná celá řada vzdělávacích materiálů a kurzů. Pro koho jsou a dají vám něco?

E-lerning

Co k tomu potřebujete?

Není toho mnoho. Stačí průměrně vybavený počítač, připojení k internetu a trochu toho volného času. Zřejmou výhodou je možnost vlastního rozvržení práce a větší prostor pro procvičování probírané látky. Za další pozitivní aspekt lze považovat, je-li kurz interaktivní. Pro mnohé je výrazným lákadlem také minimální finanční investice (kurzy jsou často zcela zdarma) a možnost vzdělávat se z pohodlí domova.

Netřeba zastírat, že i e-learning prostřednictvím internetu má své nevýhody. Za všechny zmiňme především absenci fyzického kontaktu či horší motivaci. Vzdělávání prostřednictvím internetových kurzů tak, stejně jako práce z domova, není pro každého a je koncipováno spíše pro jedince se silnější vůlí.

Kam za vzděláním?

V dnešní době existuje celá řada velice dobrých vzdělávacích kurzů. Na bezplatný a velmi kvalitní e-learning sází především projekt Coursera, v jehož rámci je nabízeno přes 900 bezplatných kurzů od více jak stovky světových univerzit. Kurzy jsou logicky především v angličtině a pokrývají většinu oborů. U některých po splnění navíc dostanete ověřené osvědčení o jejich absolvování.  To samé v bledě modrém nabízí taktéž skvěle koncipovaný projekt iversity.org

Další zajímavou alternativou je Udemy nabízející více než 22 tisíc bezplatných i placených online kurzů. Ty jsou koncipovány především ve formě video lekcí a výukových materiálů na ně navázaných. Z hlediska tématu si zde přijdou na své snad všichni. K dispozici jsou kurzy zaměřené na různé oblasti IT, byznys, ale i praktické schopnosti. Pokud se na to cítíte, vytvořte si vlastní kurz a můžete vzdělávat ostatní.

A co dál?

Co do bezplatného vzdělávání, nabízí se nám také spousta dalších, rozsahově menších, projektů. Například Microsoft Office Online přijde vhod k vypilování práce s kancelářskou sadou MS Office. Kurzy na různá témata naleznete také na stránkách projektu El·dům.

Globálně je asi nejrozšířenějším tématem výuka angličtiny, s jejímž zvládnutím vám pomůže celá řada webů, od BBC, až po Help for English. Pro ty z vás již vybavené angličtinou je výběr samozřejmě pestřejší. Ať už zabrousíte na Free-ed, E-learning Center nebo WannaLearn.com, budete si moci zvolit z široké škály kurzů se všemožným zaměřením. A pokud by vám náhodou nestačilo E-LEARNING DOSPĚL? JAK A KDE SE VZDĚLÁVAT Z POHODLÍ DOMOVA „jen tak“, můžete zdarma získat také nejrůznější certifikáty – například na stránce Brainbench.

Pro nalezení vámi vytouženého kurzu zkuste využít některého z vyhledávačů (např. Google.com). Celá řada kurzů je poměrně úzce zaměřena a není ani příliš časově náročná. Síť sítí tak otvírá cestu jak si rychle a efektivně zvýšit kvalifikaci či získat nové schopnosti.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hrajete on-line poker? Porušujete zákony!

Nejúspěšnější herní vývojáři dneška. Seznamte se!