Drogové skandály slavných sportovců. Které hvězdy nejvíce „ujely“? Drogy pronásledují sportovce napříč všemi sporty! Nevěříte?

Před nedávnem vyplula napovrch zpráva, že hokejista Petr Čáslava řídil pod vlivem kokainu. Tuto skutečnost sice následné krevní testy neprokázaly, nicméně s ilegálními drogami měla v minulosti problémy spousta hvězd světového sportu.

Diego Maradona, Lance Armstrong, Tiger Woods

Tenis jako „bílý sport“?

Možná to bude znít zvláštně, nicméně velké množství slavných drogových hříšníků můžeme nalézt v tenisovém světě. Na druhou stranu aktéři těchto skandálů možná jen špatně pochopili označení „bílý sport“. Prvním z nich je André Agassi, energický americký tenista, jenž proslul svou extravagancí i hrou. Ne náhodou byl velmi oblíbený mezi diváky a celkem strávil 101 týdnů na postu světové jedničky. V roce 1997 se však zranil a v této době začal brát metamfetamin neboli pervitin. Ačkoli mu byl při dopingovém testu v krvi zjištěn, rodák z Las Vegas napsal dopis, že se pouze napil ze sklenice kamaráda, v němž byla droga obsažena. A světě, div se, ATP mu na to skočila. Sám Agassi ale ve své autobiografii z roku 2009 napsal, že to byla o lež.

Drogovou hříšnicí je Agassiho krajanka Jennifer Capriatiová. Ta je přitom zářným příkladem toho, jak se sportovní úspěch nemusí nutně rovnat spokojenosti. Ačkoli platila za obrovský talent světového tenisu, když např. v 16 letech vyhrála singl na OH v Barceloně a později byla i světovou jedničkou, její soukromý život rozhodně nebyl ideální. Mohl za to právě tlak, který na ni byl od mládí kladen. Nakonec začala užívat marihuanu a další drogy a svůj potenciál nikdy naplno nevyužila.

Martina Hingisová byla švýcarská tenistka, která ovšem měla český (po matce) a slovensko-maďarský původ (po otci). Opět se jednalo o supertalent. Hingisová se narodila v roce 1980, přičemž už v roce 1997 se dostala ve dvouhře do finále všech čtyř Grand Slamů a nevyhrála pouze na French Open. Jinak se ovšem osud košické rodačky od Jennifer Capriatiové lišil. V roce 2007 sice byla pozitivně testována na kokain, ale sama Hingisová prohlašovala (a dodnes prohlašuje), že drogy nikdy nebrala.

Drogové skandály se nevyhnuly ani fotbalistům

Různé skandály okolo drog doprovázely i fotbalisty. V roce 1999 se kupříkladu anglickou Premier League šířila spekulace, že liverpoolský Robbie Fowler, který měl kontroverzní pověst, šňupe kokain. Tomuto obvinění se slavný střelec postavil po svém. Při derby s Evertonem, jehož fanoušci ho označovali za feťáka, oslavil gól z penalty opravdu netradičně, symbolicky totiž vyšňupal bílou brankovou čáru. A důsledek? Pokuty od vedení Liverpoolu i Fotbalové asociace a šestizápasový distanc.

Jak (ne)slavit gól

To, o čem se u Fowlera pouze spekulovala, nechvalně proslavilo jednu z největších legend historie fotbalu. Ano, máme na mysli argentinského špílmachra Diega Armanda Maradonu. Tento drobný fotbalista (výška 168 cm) sice opanoval zelený pažit, nicméně v soukromý nad ním zvítězil bílý prášek, konkrétně kokain. Ten bral mezi lety 1983 a 2004 a dokonce se údajně pohyboval ve zločineckém podsvětí. Maradona dnes své závislosti lituje a dokonce prohlásil, že díky kokainu svět přišel o ještě lepšího fotbalistu, kterým mohl být.

Drogové aféry v National Hockey League

O kauze Petra Čáslavy jsme se zmínili už v úvodu. Zde si ale uvedeme dva nejslavnější příklady drogových hokejových hříšníků. Tím prvním byl Bob Probert, který proslul jako nejagresivnější rváč v dějinách NHL. Tento hromotluk byl ovšem i vynikajícím hokejistou, když např. v sezóně 1987–88 v dresu Detroitu zaznamenal nejen 398 trestných minut, ale také 62 kanadských bodů (29+33). Ovšem to soukromí – řízení v opilosti, několikeré napadení policistů a závislost na alkoholu, kokainu a heroinu. Nespoutaný život si také nakonec vybral svou daň. Probert zemřel v roce 2010 ve 45 letech na infarkt.

Zatímco Bob Probert byl obrem (191 cm, 102 kg), druhý hokejista je jeho pravým opakem. Theoren Fleury totiž měří pouze 168 cm a váží 82 kg. Dlouholetá hvězda Calgary Flames zažila během své kariéry nejen slavné okamžiky (Stanley Cup v roce 1989 nebo olympijské zlato v roce 2002), ale také několikeré pozastavení činnosti. Malý raubíř totiž v soukromém životě holdoval alkoholu a kokainu. Musíme ovšem doplnit, že si Fleury nesl trauma z mládí. Ve své autobiografii přiznal, že jej ve 14 letech zneužíval trenér Graham James.

Drogoví hříšníci v dalších sportech

Michael Phelps patří k legendám světového sportu. Jak jinak koneckonců označit člověka, který drží rekord v podobě 28 olympijských medailí, z nichž je 23 zlatých. Americký plavec zkrátka a dobře umí, přičemž je mu stále jen 33 let, takže může další cenné kovy ještě do sbírky přidat. Jeho pověst na druhou stranu poněkud pošramotil snímek, který spatřil světlo světa v roce 2009. Na něm Phelps kouří „trávu“. Šlo nicméně pouze o marihuanu, a tak se nakonec na vše zapomnělo.

Skandálům se nevyhnul ani proslulý golfista Tiger Woods. Muž, který mezi lety 1997 až 2010 strávil na postu světové jedničky 623 týdnů, oznámil v roce 2009 přerušení kariéry, když se provalila jeho nevěra. Na golfová hřiště se sice Američan posléze vrátil, ale na vrchol již nedosáhl. Své problémy se přitom rozhodl řešit po svém. V roce 2017 byl zadržen za volantem a v jeho moči byly nalezeny léky proti bolesti (Dilaudid a Vicodin), proti nespavosti (Ambien), na snížení úzkosti (Xanax), a kromě toho THC (látka obsažená v marihuaně).

Cyklistický sport je dlouhodobě spojován především s dopingem, jak dokázala např. kauza Lance Armstronga. Jenže cyklistům se nevyhnuly ani problémy s drogami. S těmi je spojován především belgický jezdec Tom Boonen. Kromě mnoha úspěchů byl totiž několikrát pozitivně testován na kokain, a to naposledy v roce 2009. Cyklista drogy připustil a uvedl, že si je musel vzít během opilosti. Zároveň tedy vlastně přiznal problémy s alkoholem.

Autor: Pet81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Steve Jobs a další největší experimentátoři s drogami. Budete se divit!

Odkud se vzala ilegalizace marihuany? Zákaz vzešlý z rasismu a lží!