Dříve vás milovala a teď přišla s tím, že vás nenávidí. Co se stalo? Dá se to vůbec nějak napravit?

Taková ta svatební klišé, kdy si dva lidé slibují, že se budou milovat až do smrti, pozbývají významu hlavně v momentě, kdy zjistíte, že vás partnerka nenávidí. Jak se něco takového mohlo stát? A nesete za to vinu?

nenávidí vás

Žádný vztah není dokonalý, stejně jako manželství. Modřiny a šrámy jsou na denním pořádku, ať chcete nebo ne. Ale buďte v klidu, pocity zklamání, frustrace a dokonce i nenávisti nezažíváte jen vy, nebo váš kolega. Pravděpodobně s něčím takovým válčí i sousedé, přátelé i kamarádi. Co ale dělat, když je partnerka tou, která vás nemůže vystát? Hovoří snad přímo o odporu a beznaději? Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko!

Proboha, proč?

Jedna věc je jasná. Něco takového se nestalo přes noc. Trvalo měsíce i roky, než si ta vaše vypěstovala pocity, které vám teď předkládá. Obvykle je na vině, a to podle mnohých statistik, finanční stres (ten především), hádky, vyčpění vztahu (již si nemáte co mezi sebou předávat), nedostatek pozornosti, různé závislosti od hazardních her po alkohol, odlišné vize, nerovnoměrné pracovní zatížení, nebo zklamání (od nevěry po fyzické násilí).

Psychologové se přitom shodují, že pakliže se ve vztahu objeví přímo onen odpor, je cesta zpátky na výsluní téměř nemožná. Vždy se ale vyplatí ještě zabojovat a nenásilně zkusit pár malých fíglů, ostatně, nemáte co ztratit.

Přiznej barvu – bez vytáček

Nejdřív je nutné pochopit konkrétní důvody. Na hlášky typu, „co já vím, prostě mě to přestalo bavit“, nedejte. V klidu si sedněte (když ne v pondělí, tak od soboty týden) a pokuste se rozklíčovat, co je podle ní špatně. Pokud o tom nechce hovořit přímo, navrhněte jí, ať to sepíše na papír. Třeba se díky odbourání přímé konfrontace snáze uvolní a přizná, zač je toho loket. Až budete mít jasno, vyjádřete se, že máte zájem na vztahu pracovat (tedy pokud tomu tak skutečně je).

Co se týče protistrany, zajímejte se, jestli má či nemá nějaké nápady, s pomocí kterých byste se mohli pohnout kupředu a její pocity nenávisti alespoň zmírnit. Když odpoví záporně, dejte jí ještě čas a zkuste to později, tedy s odstupem. Každopádně netlačte na pilu, ale snažte se vyvarovat chyb, na které jste byli upozorněni.

Restart. Někdy sice bolí, ale stojí za to!

V mezičase, a jako projev dobré vůle, lze operovat i možností, že oba navštívíte terapeuta, který nestranně zhodnotí situaci. Ostatně, právě on leckdy pomůže rozklíčovat základní příčiny problémů a umožní najít nová řešení. Berte na zřetel, že ženy oceňují, pokud vás terapie naučí lépe komunikovat! Snad i proto mnohé páry uvádějí, že se díky návštěvě odborníka dočkaly pozitivních výsledků, které vztah ovlivňovaly roky po ukončení terapie. Berte to jako užitečný tip i v případě, že ta vaše trpí nereálnými očekáváními, nebo se pere s vlastními démony.

Zištné lísání se. Jak moc je účinné?

K dalším, a neméně užitečným radám, patří ta, kterou už pravděpodobně znáte: mluvte, mluvte a zase jenom mluvte. Každá mince má dvě strany a nikdo nikomu nečte myšlenky. To, jestli si stojíte dobře, nebo opět zabředáváte do svých kolejí, zjistíte jedině tak, že se budete vyptávat. „Je tohle dobře? Je tohle špatně? Jak ses cítila, když jsem udělal tamto?“

V tom hotýlku před několika lety

V průběhu několika měsíců komunikace skutečně může být cestou, jak vztah zotavit a vrátit do něj to hezké. Důležité je však vážit si názorů protistrany. S opovržením nebo neochotou cokoli řešit nedojdete vůbec nikam. Ledaže byste to přesně takhle chtěli… A co dalšího experti na vztahy doporučují?

Buďte víc spolu, věnujte jí pozornost, vzpomeňte si, z čeho byla vedle, když jste se potkali. Oprašte staré časy a buďte trpěliví. Pokud ani to nezabere, nelze nenávistné signály ignorovat. Prostě a jednoduše popřemýšlejte o tom, že milé dotyčné sbalíte tašku. Někdy je zkrátka nemožné navázat tam, kde se skončilo.

A co udělala informace, že vás partnerka nenávidí, právě s vámi? A jak jste to řešili?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podvádí vás partner? Uznávaná socioložka tvrdí, že to může vašemu vztahu velmi pomoci!

Inspirativní tipy, jak oživit váš vztah! Zkuste alespoň něco z toho a uvidíte, že to bude jako na začátku!