Dokáže muž v domácnosti nahradit ženu? Návod pro odvážlivce

Ještě před několika lety by si většina žen pomyslela, že muž v domácnosti, je speciální druh a něco takového je spíše výjimečné. Pravda je ale taková, že čím dál více přibývá případů, kdy muž zůstává doma a stará se o malé dítě. Víc než polovina mužů si myslí, že by jim péče o dítě na mateřské dovolené nečinila žádný problém. Často si ale tihle nadšenci neuvědomují, co všechno to opravdu obnáší. Patříte mezi ně? Pak byste měli vědět následující fakta.

Muži to stále ještě zvládají hůř než ženy

V České republice stále ještě platí, že si muži většinou vydělávají více než jejich ženské protějšky. A snad proto je rodin, kde žena chodí do zaměstnání a muž vede domácnost, stále ještě mnohem méně, než opačných případů. Ženy se navíc své role jen tak vzdát nechtějí. Velice dobře si uvědomují, jak je náročná a že málokterý muž ji může bez problémů zvládnout.

Lze dokonce všeobecně tvrdit, že si žena mnohem snáze zvykne na svou novou roli živitelky rodiny, než muž na roli otce v domácnosti. K výměně rolí partnerů tak často dochází nečekaně. Může to být tehdy, když muž přijde o práci, když žena vydělává víc peněz nebo třeba v případě, kdy máte takovou práci, že si denní režim můžete přizpůsobit vlastním potřebám. I tak jsou začátky pro všechny příslušníky rodiny velice obtížné.

Většina mužů zvládne pouze péči o dítě. Nic navíc!

Zatímco žena v domácnosti dokáže nejen pečovat o svou ratolest, ale zvládá i ostatní domácí práce jako vaření, praní, žehlení, úklid a podobně, většina mužů stihne pouze to první. Jestliže ženy po mateřské dovolené uvažují o nástupu do zaměstnání a zároveň si předem uvědomují, že je manžel doma nedokáže nahradit ani z 50 – 60%, raději by od podobných myšlenek měly upustit. A vy také. Nemůžete po ženě chtít, aby chodila do práce na plný úvazek, a pak přišla domů a pokračovala ve večerní domácí směně. To se nedá dlouho vydržet. Což brzy poznáte i vy.

Zkuste to nanečisto!

Představy jsou sice krásná věc, ale skutečnost je nakonec úplně jiná. Více než polovina mužů si troufne tvrdit, že by roli matky v domácnosti zvládli. A tak je nejlepší vyzkoušet si to v praxi.

Trpělivost ze strany partnerky

Než to všechno ale začne, musí se každopádně žena ozbrojit notnou dávkou trpělivosti.  Nikdo nemůže očekávat, že my muži povedeme domácnost stejným způsobem jako ženy. To dá rozum. Připravte ji také na to, že by měla respektovat, že od daného okamžiku jste pánem domácnosti vy. Špinavé prádlo povalující se různě po bytě, nedomyté nádobí, týden nevypraný bryndák pečlivě schovaný za rohem pračky a další podobné lapálie, které jí rozhodně berou dech a zvyšují krevní tlak, musí rozhodně od této chvíle brát s rezervou. Ideálně je přecházet mlčením. Jakékoli spory tohohle typu by totiž mohly vyústit v rodinnou i manželskou krizi. A tak partnerce doporučte, aby si přestala všímat těchhle věcí a na nějakou dobu popřela svůj talent dělat mnoho činností najednou.

Musíte si zvyknout na stereotypní práce

Vy se musíte také zdokonalit v trpělivosti a soustředit se na stereotypní práci v domácnosti okořeněnou péčí o dítě. Osvědčenou metodou je přesné vytyčení teritoria a stanovení jednotlivých činností.

Bez výčitek na obou stranách

Neměli byste si navzájem vyčítat to, co jste v opačných rolích nesnášeli. Vztahuje se to zejména na pozdní příchody z práce a výtky týkající se nicnedělání apod. Výměna rolí (alespoň o víkendech) je rozhodně příjemnou změnou a je velmi důležitá pro výchovu dětí. Když vás manželka po tak těžké směně pustí alespoň na chvilku ven, rozhodně neudělá chybu! Zkuste si o tom s ní promluvit. Vysvětlete jí, že o to odpočatější se ráno vrhne opět do role starostlivého otce…

Zdroj:123RF.com

Jak získat mateřskou dovolenou jako chlap

Pokud si jste jistí, že všechno bude klapat, jděte směle do toho. Jak je to s finanční stránkou? Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) má nárok muž, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila. Musíte s matkou uzavřít písemnou dohodu, že budete o dítě pečovat. Tuto dohodu lze uzavřít nejdříve od 7. týdne po porodu. V dohodě musíte uvést den porodu a den, od kterého budete o dítě pečovat. Dohoda musí také obsahovat podpisy obou rodičů. Pozor, podpis matky na dohodě musí být úředně ověřený u notáře nebo na obecním úřadě apod. nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění, což je správa sociálního zabezpečení.

Oficiální formulář není

Bohužel pro dohodu neexistuje oficiální formulář, takže ji musíte sepsat sami. Počítejte s tím, že je nutné přiložit k nahlédnutí i doklad, že jste otcem dítěte nebo manželem matky dítěte. PPM můžete jako otec pobírat nejdříve od počátku 7. týdne života dítěte po porodu a minimálně na 7 kalendářních dnů na základě písemné dohody s matkou. Podmínky pro nárok na PPM mají muži stejný jako ženy. PPM se vyplácí po dobu šesti měsíců péče o dítě, přičemž podporu při mateřské dovolené vyplácí Správa sociálního zabezpečení. Potřebné dokumenty si můžete vyzvednout na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

Rodičovský příspěvek

Na rodičovský příspěvek máte nárok po skončení peněžité pomoci v mateřství. Ten nevyplácí OSSZ jako PPM, ale odbor sociální podpory při úřadu práce. I volbu délky pobírání RP může provést otec dítěte (manžel matky dítěte). Musí mu ovšem vzniknout nárok na peněžitou pomoc v mateřství. manželem matky dítěte.

Tak co na to říkáte? Ještě si myslíte, že to zvládnete?

Autor: ED

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy touží po rodině. Chlapi se dětí bojí! Kolik jich skutečně chtějí?

Muži otevřeně o ženách: vlastnosti, které na ženách milujeme nejvíce