Dobrovolný sexuální půst. Počet nesouložících do věku třiceti let se za dvacet let ztrojnásobil

Statistiky začínají odhalovat podivnou realitu. Podíl mladých dospělých lidí, kteří neměli za loňský rok ani jednou sex, prudce vzrotl a zvyšuje se dál. Na vině je jednak stárnutí populace, které podíl nesouložích zvyšuje, ale hlavně fakt, že mileniálové nemají o sex zájem.

Podíl mladých dospělých lidí, kteří neměli za loňský rok ani jednou sex, prudce vzrotl a zvyšuje se dál.

V roce 2018 bylo  ve Spojených státech 23 % dospělých lidí bez pohlavního styku. V tomto spíše dobrovolném celibátu bylo podle aktuálních průzkumů mnohem větší procento dvacátníků, než bylo očekáváno. Dlouhodobé sledování amerického sexuálního života prozrazuje, že tento trend v posledních letech značně narůstá a odborníci ho nazývají sexuální sucho. Hlavní podíl na něm mají mileniálové, kteří mají jen mizivý zájem o sex.

Západní země přestávají souložit

Tento trend ale nepozorujeme jen v USA. Hranice prvního pohlavního styku se velikou rychlostí posouvá směrem nahoru ve všech západních zemích, a obecně i v zemích v Evropě, Českou republiku nevyjímaje. I u nás se rychle zvyšuje procento mladistvých, kteří nesouloží. Na výsledné číslo má samozřejmě vliv i jiný faktor, a tím je stárnutí populace. Mezi lidmi, kterým je šedesát let a více, se najdou tací, kteří se sexu nevěnují, ale i ti, co ho provozují. Protože je ale tahle věková skupina stále početnější, nesouložící jedinci logicky zvětšují objem té části populace, která sex neprovozuje. Zvyšují tak výsledné procento lidí, kteří měli loňský rok celibát.

Mladí nemají potřebu se seznamovat

Odborníci se shodují, že chabý zájem o sex mezi mladistvými způsobuje pozdější navazování vztahů, než bylo dosud obvyklé. Lidé se do dvaceti let zkrátka věnují úplně jiným činnostem, než je randění. Zatímco dříve se dívka trápila tím, že mají její kamarádky „kluky“ a ona ještě ne, dnes si mezi sebou mladí povídají o úplně jiných tématech. Ve velkém za to může dnešní digitální věk a fakt, že jsou děti vychovávány světem internetu. Ale je to i chyba rodičů a trendů, které nás nutí vybízet děti k opatrnosti. Chceme, aby byli naši potomci uvědomělí a slušně vychovaní, což je v pořádku, ale způsob, jakým je to od nich vyžadováno, zapříčinil, že jsou odrazování od navazování přirozených kontaktů se druhý pohlavím. Moderní svět z toho zkrátka udělal něco problematického, dokonce až zakázaného.

Zájem muže jako urážka ženy

Na vině je ale i všudypřítomná emancipace. Některé aktivistky, herečky a slavné ženy tvrdě prosazují názor, že žena má být samostatná a muže k životu nepotřebuje. Celé dlouhé roky mladí lidé vyrůstají ve světě, kde se snaží žena vykreslit jako samostatná jednotka, co má svou hrdost a navenek působí jako nedobytná ledová pevnost. Žádný div, že se mladé holky chtějí pouze fotit na instagram, upravovat si tam zadek i obličej pomocí filtrů a zapomínají na svou vlastní přirozenost. Snaží se vystupovat maximálně sexy, ale tváří v tvář realitě nemají o sexualitě nejmenší ponětí. V době, kdy se nám západní svět snaží vnutit názor, že flirtování s ženou je urážející, to mají dnešní mladí muži se svými ženskými protějšky skutečně obtížné. Slovo „sbalit“ bude za chvíli zapomenutou minulostí, jako gilotina ve středověku.

Dvacátníky i třicátníky nebaví pokusy o navázání vztahu

Za posledních dvacet let se podíl mužů do 30 let, kteří neprovozují sex, ztrojnásobil. Odborníci se shodují v tom, že za tím stojí i fakt, že spousta mužů v této věkové kategorii ještě nepracuje, protože podle průzkumů existuje přímá paralela s tím, že mezi nezaměstnanými je až polovina těch, kteří nemají partnera. Dnešním trendem je navíc studovat, a protože má dnes každý vysokou školu, prodlužuje se jeho pobyt u rodičů. Takový mladý pětadvacátník je potom zavřený v pokoji s konzolí a mobilem, kde má vše, co potřebuje, jako facebook, instagram a youtube, a máte zástupce skupiny, o které píšeme. Ve volném čase se prostě hrají hry, streamují videa a když je potřeba, pustí se porno. Na co se namáhat a někam chodit s nějakou holkou? To je zkrátka příliš komplikací.

Nevědí jak na to a je jim to jedno

Přiznejme si to otevřeně. Jako mladí kluci jsme se nejvíc těšili, až „to“ budeme konečně moci dělat doopravdy. Chtěli jsme vyzkoušet, jaké to je, se vším se seznámit a poznat možnosti. Třásli jsme se na šanci někde na koupáku zahlédnout odhalená ženská prsa. Podle posledních údajů jsou však dnešní mladiství odlišní. Strach a nejistota, pocit studu, přílišná opatrnost a život ve virtuálním světě instagramu a streamování zapříčinil zvláštní směs, která je důvodem, proč je u nich přirozený zájem o pohlavní kontakt upozaděný nebo posunutý úplně na vedlejší kolej. Pro některé je pak hotovou noční můrou a bájným snem, protože sice své touhy mají, ale jak jich dosáhnou a co pro to udělat netuší. Nemají žádnou představu o skutečné komunikaci s opačným pohlavím z očí do očí nebo o intimnostech, bojí se selhání a správný návod na YouTube jim tady nepomůže.

Ale není to jen o nezájmu o sex. Mladí muži mají menší zájem například i o rychlá auta, potažmo nepovažují za důležité auto vůbec vlastnit. Západní svět a Evropská unie se snaží smazat rozdíly mezi pohlavími, a v důsledku toho mužství upadá a mizí jako něco špatného a nechtěného. Už nějakou dobu se nadneseně říká, že praví muži vymřeli, ale teprve nyní dostává tohle úsloví skutečný význam. Kdybychom chtěli být pesimisté, napsali bychom, že lidský rod, alespoň ten náš křesťanský, je na prahu vyhynutí, protože spolu s nízkou porodností, stárnutím populace a pomalu se snižující plodností jsou to nepříjemné vyhlídky.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fluidi jsou mladí teenageři, kteří se neidentifikují jako holky nebo kluci. Kde berou myšlenku, že je pohlaví věcí volby? Hrozí nám vyhynutí?

Panic je na nic. V ČR přibývá těch, kteří nemají žádnou sexuální zkušenost. Kolik lidí se sexu vzdá a proč to není dobře