5 rumů, které byste měli vyzkoušet (i v míchaných nápojích)

Určitě neexistuje „špatné“ období, na namíchání piña colada nebo daiquiri, ale na jaře a v létě je něco, díky čemu koktejl chutná obzvlášť dokonale. A od popíjení u bazénu až po tiki bary, nic vás nepřenese do tropů tak jako rum. Rum byl známý jako hájemství pirátů a námořníků, kteří si ho užívali v exotických, sluncem zalitých lokalitách. A i když nemůžete strávit celý víkend na pláži, rumy dodají vaší noci trochu toho letního pocitu. Shromáždili jsme pro vás některé z nejlepších značek rumů, od nejprodávanějších rumů po super jemné rumy a vše mezi tím. Bílý, tmavý nebo kořeněný, pokud jde o vychutnání dobré láhve rumu, pro každého je zde něco.

rumů

1.   Don Papa Baroco

Don Papa Baroko je nejnovějším přírůstkem slavné filipínské palírny. Extrémně lahodný, odhaluje okouzlující tóny vanilky, citrusů a koření s krásnou sladkostí a to vše v obřím formátu!

Společnost Don Papa byla založena v roce 2011 Stephenem Carrollem, bývalým jednatelem Rémy Cointreau. Nápad založit společnost přišel poté, co podnikl výlet do Bacolod, města na severozápadním pobřeží Negros, které je známé jako „Sugarlandia“ – hlavní město cukrové třtiny na Filipínách (cukrová třtina je základní surovinou pro výrobu rumu. ). Přestože se rum v zemi vyráběl již dříve, v Negros se nikdy nevyráběl a tak Carroll využil příležitosti a založil společnost Bleeding Heart Rum Company (BHRC) a vytvořil rum Don Papa. Společnost vyrobila svou první láhev v roce 2012.

O sedm let později žne Don Papa mezinárodní úspěch. Carroll říká, že klíčem k prémiovému rumu je jeho jemnost a aby toho dosáhl, BHRC svůj rum nechává zrát sedm let v sudech z amerického dubu – ne méně – na úpatí filipínského Mount Kanlaon a poté destiluje podobným způsobem jako whisky.

To vše platí i o rumu Don Papa Baroco. Destiluje se z melasy, místně známé jako „černé zlato“, která pochází z jednoho z mnoha místních mlýnů na ostrově Negros. Poté zraje v sudech z amerického dubu. Master Blender značky pak vybírá ty nejvýraznější soudky a hledá ty, které odhalují nejsilnější tóny vanilky a ovoce. K této směsi se přidá trochu místní cukrové třtiny pro gurmánské chutě. Poté se za studena filtruje a plní do lahví při 40°.

Perfektní způsob, jak si vychutnat rum Don Papa, je na jedné velké kostce ledu, která se ve sklenici neznatelně rozpouští, ale můžete jej použít i v koktejlech.Koktejl Manila Made je  hladký a jemný koktejl s jemným kořením, který se v závěru probudí díky tabascu a svěžesti z okurky a máty. Nádherná kombinace chutí. Je to druh chuti, který vás dokáže přenést zpět na vzdálené břehy oceánu.

MANILA MADE

(pro 1 koktejl)

50 ml Don Papa Baroco

25 ml čerstvé citronové šťávy

20 ml medového sirupu

4 plátky okurky

hrst máty

2 střeky Tabasca

Smíchejte ingredience bez okurky a máty v šejkru a jemně promíchejte, poté přidejte led a intenzivně protřepávejte asi 10 sekund. Sceďte a nalijte do sklenice, poté ozdobte snítkou máty a stuhou z okurky.

Tip: Medový sirup můžete vyrobit pomocí jednoduchého sirupu a libovolného medu 1:1.

rumů
zdroj: mmpixel91/shutterstock.com

2.   Tanduay Double Rum

Tanduay Rum je filipínská značka s více než 160 letou historií. Dnes si udržuje svůj status Rum Brand Champion, protože ho společnost Drinks International prohlásila za rum číslo 1 na světě podle objemu v roce 2020 po tři po sobě jdoucí roky.

Tanduay Double Rum je prémiový, extra vyzrálý rum, který kombinuje 5 a 16 let staré rumy, které jsou mistrovsky smíchány a další 2 roky odpočívá v sudech po bourbonu z bílého dubu Kentucky. Tento proces zrání dodává komplexní rovnováhu sušeného tropického ovoce, ořechové podtóny, stejně jako jemné tóny vanilky a dubu, aby vznikl skutečně vynikající rum pro nejnáročnější znalce.

Pokud jde o jeho procesy, Tanduay Rum se vyrábí z odrůd cukrové třtiny s použitím pouze prvního sirupu melasy A. Surovina pochází ze srdce Bacolod (Negros Occidental) a Victoria (Východní Visayas), jednoho z filipínských hlavních měst cukru díky své dlouhé tradici pěstování třtiny. Jakmile je sklizena, rafinují ji v cukrovaru Tanduay, aby extrahovali melasu z počátečního varu.

Po fermentaci a destilaci rum zraje v dubových sudech z bourbonu. Lihovar používá dva procesy zrání, jednobarelovou metodu a Solera. V prvním případě alkoholy zrají v jednotlivých sudech, zatímco v druhém je metoda frakčního zrání a míchání v sérii sudů, které nejsou nikdy prázdné. Poté zkušený Master Blender dohlíží na kvalitu rumů před plněním a distribucí.

Když už mluvíme o koktejlech, rum Tanduay je perfektní v různých stylech. Vyzkoušejte Daiquiri, nebo Mai Tai nebo jen smíchejte s čerstvou šťávou z guavy, ananasu nebo kokosu. Nebo se opřete o klasickou koktejlovou kulturu tím, že vyměníte základní lihovinu za rum v Negroni nebo Old Fashioned. Pokud to všechno zní příliš složitě, zjednodušte si to smícháním s minerálkou, zázvorovým pivem nebo kolou.

3.   Mount Gay Black Barrel

Mount Gay, jehož historie sahá až do roku 1703, je nejstarší provozovanou palírnou rumu na světě. Rumy Mount Gay zrají, stáčí do lahví a míchají na Barbadosu a jedinečný terroir ostrova ovlivňuje výrobní proces a poskytuje bohaté a plné chutě V roce 2019 se Trudiann Branker stala první ženskou master blenderkou pro Mount Gay, což znamená novou kapitolu v bohaté historii palírny. Od té doby, co převzala roli Master Blender, její hluboké znalosti z chemie a vášeň pro výrobu rumu jí pomohly dohlížet na výrobu všech směsí a výrazů Mount Gay. Brankerová zajišťuje, že si rumy a chuťové profily Mount Gay užijí jak dlouholetí fanoušci rumu, tak i noví nadšenci lihovin. A mezi produkty, které si nesmíte nechat ujít, patří Mount Gay Black Barrel.

Mount Gay Black Barrel se destiluje v tradičních měděných kotlích a kolonách. Exprese, vytvořená ze směsi intenzivních a aromatických rumů, zraje v sudech po ex-americké whisky a finišuje v sudech po bourbonu. Výsledek? Odvážný a robustní rum s tmavě jantarovou barvou a tóny černého pepře, pražené vanilky, karamelu a pomerančové kůry.

Tenhle rum je dokonalým základem koktejlu, který se v žebříčku nejoblíbenějších klasických koktejlů pro rok 2022 umístil na druhé příčce po dlouhých 8 letech prvenství. Ano, mluvíme o nestárnoucím Old Fashioned koktejlu. A zde je jeho receptura:

BLACK BARREL OLD FASHIONED

(pro 1 koktejl)

4,5 cl Rum Mount Gay Black Barrel

0,75 cl jednoduchý sirup (1:1)

4 střiky orange bitter

ozdoba: pomerančová kůra

Smíchejte všechny ingredience ve sklenici, přidejte velkou kostku ledu, poté promíchejte, aby se spojily a vychladněte. Zkrouťte pomerančovou kůru přes nápoj, aby se vylisovaly citrusové oleje, a poté použijte jako ozdobu.

rumů
zdroj: Jade Prevost Manuel/shutterstock.com

4.   Veritas White Rum

Veritas, který se zrodil ze snahy vytvořit nejlepší bílý rum na trhu, je výsledkem spolupráce mezi Richardem Sealem z Foursquare Distillery a italským dovozcem Luca Gargano z Velier. Jejich myšlenkou bylo spojit to nejlepší z barbadoského still rumu s funkem, což je nestárlý jamajský pot still rum z Hampdenu. To je doplněno malým 2 roky starým pot still rumem z Foursquare, který dává rumu jeho lehký nažloutlý zákal. Lahvováno na 47 %, neobsahuje žádné přísady ani barviva. Extra ABV dodává neuvěřitelně štiplavou vůni zralého tropického ovoce, pikantní limetky, vanilky a světlého kokosu. Na patře je lehká krémovost s jemným karamelem a více ovocem. Lze ho stejně tak popíjet jak přidat do vašeho oblíbeného rumového koktejlu. Veritas Daiquiri je vynikající!

VERITAS DAIQUIRI

(pro 1 koktejl)

2cl jednoduchého cukrového sirupu

2,5 cl čerstvé limetkové šťávy

5cl Veritas White Rum

Suroviny protřepejte šejkrem, dvakrát přeceďte šejkrovým sítkem a jemným cedníkem, aby se zachovaly kostky ledu a jejich zbytky. Ozdobte limetkou. Daiquiri a je vynikající volba pro objevování a vychutnávání dobrého rumového koktejlu, aniž byste jej ztratili za hordou ingrediencí.

rumů
zdroj: Shyripa Aleksandr/shutterstock.com

5.   Diplomatico Rum Reserva Exclusiva

Diplomatico je uznáván jako jeden z nejlepších jihoamerických rumů. Lihovar v Destilerias Unidas (DUSA) vyrábí lihoviny nejvyšší kvality již více než 53 let. Palírna je navržena pro všestrannost, s celkem sedmi destilačními přístroji (tři kotlíky a čtyři destilační přístroje), všechny vyrábějí různé styly lihovin z prvotřídní melasy a medu z cukrové třtiny.

Diplomatico se stalo mezinárodní referencí, když mluvíme o prémiových rumech díky zisku 54 medailí v soutěžích po celém světě, včetně SIP Awards, San Francisco World Spirits Competition, Miami Rum XP, Monde Selection a dalších. Jeden z největších úspěchů přišel v říjnu 2011, kdy byl Maestro Tito Cordero oceněn na Golden Rum Barrels Awards jako nejlepší Master Blender světa. Byl prvním Venezuelanem, který toto ocenění získal.

Diplomatico Reserva Exclusiva, vlajková loď značky, je namíchána výhradně z pot still rumů, které zrály dvanáct let.

Získá si vás fantastickou a robustní vůní vanilky, mandlového karamelu, hřebíčku, pečené meruňky a doutníkového kouře. Detekovány jsou také jemné vůně pomerančové kůry. V ústech je bohatý a medový s hnědým cukrem, pečenou meruňkou a čerstvou skořicí. Následuje dlouhý, intenzivně sladký a elegantní závěr.

Tento odvážný a dekadentní rum je dezert ve sklenici. Chcete-li plně ocenit tuto krásu, přidejte pouze jednu nebo dvě kostky ledu.

Zdroje informací: