Cynthia Nixon. Lesbická herečka, co chce utrhnout post guvernérky

Cynthii Nixon asi nejvíce proslavila role právničky Mirandy Hops v seriálu Sex ve městě. Žena, co se veřejně hlásí k homosexualitě, už ale s herectvím sekla. V současné době se uchází o guvernérské křeslo státu New York. Může tohle vyjít? A proč se celebrity vůbec ženou do politiky?

Cynthia Nixon chce post guvernérky

Tak tahle zrzka překvapila svět hned několikrát. Dcera herečky a novináře se nejdříve po 15 letech rozvedla s učitelem a fotografem Dannym Mozesem, o pár měsíců později změnila dres a začala kopat za jiný tým. Skočila totiž rovnýma nohama do vztahu se vzdělávací aktivistkou Christine Marioni. Náhlá změna orientace byla pro širokou veřejnost tak nečekaná, že nikdo nevěděl, co si o tom má myslet – včetně jejího bývalého manžela. Pak přišla další zpráva…

Těžká nemoc a ticho po pěšině

Trojnásobné matce byla v roce 2006 diagnostikována rakovina prsu. To ale Cynthia Nixon zveřejnila až téměř ve chvíli, kdy nad zákeřnou nemocí definitivně vyhrála. Dle svých slov nechtěla jít s pravdou ven dříve, neboť nechtěla způsobit příliš velký rozruch. Vděk a pokoru za to, že všechno dobře dopadlo, herečka od té doby projevuje tím, že se stala nadšenou aktivistkou v boji proti rakovině prsu. Před pár týdny ji napadlo, že si najde další prima vedlejšák.

Kandidatura z lásky k městu New York

Na konci března tohoto roku kočka s ohnivými vlasy ohlásila, že v listopadových volbách bude kandidovat proti současnému guvernérovi New Yorku Andrewu Cuomovi. Proč to? Že by snad nepřicházely nabídky na slušné role? To možná taky, ale držitelce mnoha filmových cen jde hlavně o blaho jejího rodného města a hlavně vzdělávání mladistvých. Ostatně, takhle svůj počin sama vysvětlila.

„Miluju New York, proto hrdě oznamuji svou kandidaturu. Zvolení prezidenta Trumpa bylo upozorněním pro všechny ženy po celé zemi. Došlo nám, že pokud chceme opravdovou progresivní změnu, musíme vystoupit z davu a udělat to samy. Myslím, že hodně lidí chtělo, abych kandidovala z různých důvodů, ale tím hlavním je vzdělávání. S tím je ve státě New York opravdu problém, což bych chtěla změnit,“ popsala situaci Cynthia Nixon pro americký časopis Glamour. Celebrita v politice – také vám to něco připomíná?

Byl Arnold inspirací i důkazem, že možné je všechno?

Jistě vzpomínáte na chvíli, kdy post guvernéra, v tomto případě tedy státu Kalifornie, utrhl rakousko-americký herec a kulturista Arnold Schwarzenegger. Ačkoli ho lidé uznávali a oceňovali jeho snahu, moc se „nepochlapil“. Jedno z mála, co se filmovému hrdinovi povedlo za dvě funkční období v úřadu prosadit, byly zákony o omezování emisí skleníkových plynů. Za nějakých osm let to vážně mohlo být o něco lepší. Každopádně na to, jak dopadne Cynthia Nixon, si musíme ještě nějakou chvíli počkat. Jestli to klapne, bude vůbec prvním homosexuálem, který vykonává tuto funkci. Jsme na to sami zvědaví… Vy taky?

Autor: JF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Z národní ikony se Koukalová stala ukřivděnou pojídačkou tamponů

Sexuální kompromisy. Vy chcete, ona moc ne. Pomůže nátlak?