Co všechno vám hrozí, když jste orálně uspokojili 5 a více partnerek? Budou muži potřebovat vakcínu?

Na orálním sexu je příjemných tolik věcí! Mezi ně ale nepatří zvýšené riziko nákazy. Proč cunnilingus není bezpečný? Proč jsou na tom kuřáci hůře než nekuřáci? Co všechno vám hrozí, když ochutnáte pět a více ženských klínů?

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Po internetu se jako lavina šíří zpráva, že muži, kteří orálně uspokojili pět a více partnerek, tíhnou k rakovině krku a úst – a to mnohem častěji, než sexuálně aktivní ženy, které vykonávají stejnou a bohulibou intimní praktiku. Kde se tahle informace vzala?

Stejná rozkoš, dvojí metr

Přišli s ní vědci z americké univerzity Johnse Hopkinse, která sídlí v Marylandu. Ti analyzovali údaje o 13 089 osobách ve věku 20 až 69 let, jež byly součástí národního průzkumu (NHANES) a byly testovány na orální HPV, tedy zrádné papilomaviry. Poté vědci porovnávali tato data s federálními údaji o diagnózách rakoviny a úmrtích, aby předpověděli riziko rakoviny z perorálního HPV.

Jestli si říkáte, že tyhle breberky jsou spojovány s gynekologickými problémy a hlavně rakovinou děložního čípku, máte pravdu. Jenže evidentně při vykonávání orálního sexu vy riskujete mnohem víc, než ona.

Papilomaviry, ostatně stejně jako na ženském genitálu, ohrožují zdraví tím, že přispívají ke vzniku polypů a bradavic, které poškozují hrtan. Bohužel, výše vyjmenovaná rizika, včetně oné rakoviny krku a úst, jsou na vzestupu, což by vám mělo ubrat na klidném spánku.

Sex až po testech?

Zmínění vědci varují, že do roku 2020 bude jen v Americe více případů rakoviny ústní dutiny, než rakoviny děložního hrdla. Zatímco současná míra „pánských“ diagnóz je nízká, ostatně postihuje „pouze“ 0,7 procenta mužské populace, výzkumníci z univerzity Johnse Hopkinse varují, že každý muž se k něčemu takovému blíží, za a, pokud kouří, a za b, pokud orálně uspokojil pět a více žen. Důkaz toho, že i chlapi potřebují vakcínu?

Podle jednoho z posledních kontinuálních výzkumů sexuálního chování české populace muži vystřídají až 10 partnerek. Promiskuita tedy není věcí jednoho národa, nýbrž populace.

„Z těchto důvodů by bylo užitečné identifikovat zdravé lidi, kteří jsou nejvíce ohroženi rozvojem orofaryngeálního karcinomu, aby byli informováni o možných strategiích screeningu, pokud by se mohly vyvinout účinné screeningové testy,“ uvedla k věci vedoucí autorka studie a zároveň docentka zmíněné univerzity Dr. Amber D’Souza s tím, že do té doby alespoň něco pro své zdraví můžete udělat.

Život o několik rozkoší chudší

„U mužů, kteří nekouří, je výskyt rakovinotvorného orálního HPV spíš vzácný.  Riziko této infekce však okamžitě stoupá s navyšujícím se počtem sexuálních partnerek i vykouřených cigaret,“ apeluje docentka, jejíž slova není radno brát na lehkou váhu.

I další americká univerzita, tentokrát z Floridy, hlásí, že podle jejích zjištění má orální HPV jeden z devíti mužů, což v případě Spojených států dělá hrozivých zhruba 11,5 milionu nešťastníků. Mezi které, jen tak okrajově, patřil i známý herec Michael Douglas, který v roce 2013 přiznal, že se na jeho rakovině hrtanu mohl podepsat právě orální sex poskytovaný manželce Catherine Zeta-Jones. (A možná i jiným, třeba zprávařce Elizabeth Vargas, s níž měl mít poměr.)

Co bylo, je a bude?

Tuto informaci Michael posléze dementoval, což mu poradil lékař. Právě ten ho navedl k tomu, aby herecká legenda tvrdila, že trpí spíš rakovinou jazyka. Asi aby ho fanoušci víc litovali…. Buď jak buď, nejedná se o dobré zprávy. Zvlášť když jsou podle některých odborníků vakcíny pro pány ještě v plenkách.

Lékařka Carole Fakhry, která působí na stejné univerzitě jako již zmíněná docentka Amber D’Souza, k optimistům rozhodně nepatří. „Zatím není jasné, zda plánované screeningy budou užitečné. Každopádně v současné době nejsou komerčně dostupné žádné testy, které by se daly koupit. Vše je stále ve výzkumných laboratořích,“ uvedla s tím, že ona a její tým provádí další výzkumy. Držíme palce.

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

http://www.prochlapy.cz/clanky/nove-trendy-esteticke-medicine-si-vylepsit-vizaz/

http://www.prochlapy.cz/clanky/hormonalni-joga-pro-muze-zlepsuje-spanek-i-erekci-a-pomaha-s-andropauzou-rika-lektor-petr-bavlsik/