Co všechno dokáže zvuk. Doopravdy s ním můžeme rozbít i sklenici?

Bereme ho jako nedílnou součást našich životů, a jako takovému mu možná ani nepřisuzujeme takovou důležitost, leda bychom o něj přišli. Civilní, nebo dokonce i vojenští vědci a inženýři ale vidí situaci kolem zvuku úplně jinak, a dokáží tak předvést dosud nevídané (neslyšené) věci.

Každý z nás už určitě v nějakém filmu, ať už komediálního nebo seriózního žánru, někdy viděl scénu s člověkem, nejčastěji ženou, jejíž zpěv dokázal ve velké výšce dokonce až rozbít všechny sklenice a okna v dosahu. Je taková věc v realitě vůbec možná? Ze zákonů fyziky to možné je.

Když to křachne

Experimenty dosud zůstaly u pouhé sklenice na víno, jejíž tvar a sama křehkost dovoluje v praxi předvést tento zvukový jev. Ten pro vysvětlení souvisí s rezonancí objektů. Každý objekt má totiž vlastní rezonanční frekvenci, kterou jeho částice neustále vibrují. Když se potom okolní zvuk přiblíží této frekvenci, objekt začíná vibrovat o to více, a v případě křehkých věcí, jako například sklenice na víno, může dojít i k rozrušení jejich struktury a následovnému rozbití. Prostě to křachne.

Napříč historií se vypráví o zpěvácích a zpěvačkách, kteří skutečně dokázali svým hlasem tříštit sklo, žádné důvěryhodné záznamy o tom však neexistují. Nám tak musí stačit pouze vědecké experimenty a jejich videa, kterých je však na internetu dostatek. V následujícím je dobře vidět, že k rozbití sklenice vína za pomoci zvuku o stejné frekvenci stačí pouhé reproduktory o vysoké hlasitosti, v tomto případě převyšující 100 decibelů. Pro srovnání, takovou hlasitost můžete čekat například od své sekačky na trávu.

Armáda necílí na skleničky

Na jednodušším principu práce se zvukem vystavěla jednu ze svých preventivních zbraní také armáda. Nadšencům může být známá jako sonické dělo, americká armáda má pro tento vynález označení LRAD, tedy zvukové dělo o dlouhém dosahu působení zvuku. Dělo se nazývá proto, že na rozdíl od běžných reproduktorů skutečně vysílá soustředěný zvukový paprsek o frekvenci 2,5 kHZ a hlasitosti až 150 dB. Na vzdálenost 300 m pak tato frekvence kmitání a vysoká hlasitost působí ostré bolesti hlavy, které lidi až paralyzují a ze vzdálenosti 15 m způsobují i trvalé poškození sluchu. Zařízení tak vcelku účinně rozhání davy, jeho další funkcí ale může být také přenos zpráv. Při úpravě funkcí totiž až na 9km dokáže přenést běžné mluvené slovo, například příkaz.

Sonické dělo amerického námořnictva

Sonické dělo amerického námořnictva

Když se to hodně přepískne…

Při dosáhnutí hraničních čísel překračujících frekvenci až několika stovek kHz nebo MHz (milion kmitů za sekundu), kterou hodnotu známe pod pojmem ultrazvuk, může dojít až ke smrti. Uchem už tuto frekvenci nevnímáme, ona nám ale stejně může rozkmitat celý nervový systém a poškodit vnitřní orgány jako plíce a srdce, což vede samozřejmě k fatálním důsledkům.

Jaká další využití zvuku znáte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

FOTOGALERIE: Ženy v armádách po celém světě

Telefonní zvuk. Hudba budoucnosti?