Co přinesl týden: Breivik si stěžuje na mučení, Kotleba zakázal divadlo, Slováci chtějí postavit hyperloop

Uplynulý týden byl opět velmi bohatý na nejrůznější události. Rusové se začali stahovat ze Sýrie, Donald Trump se přiblížil vítězství mezi republikány, domácí scénou otřásala kauza Čapího hnízda. My jsme ale pro vás vybrali úplně jiné události, které také rozhodně stojí za zmínku.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

„Rozbiť papuĺu“, „nakopať riť“ a „kurva“. Takové  výrazy padaly v divadelním představení s názvem Kovář, které sehráli v banskobystrickém městě Brezno členové divadelního souboru Jána Chalupky. Na pódiu se ovšem vesele kurvovalo jen do chvíle, než z hlediště Marián Kotleba, známý nácek a momentálně také šéf parlamentní strany, nechal divadlo uprostřed představení ukončit.  Zmíněné vulgarismy tomuto ultrapravicovému islamobijci s nápadným knírkem hnuly žlučí natolik, že divadelníky vyhnal z prken, jež znamenají svět a ještě na ně hodlá podat žalobu. V civilizovaných zemích se to dělá tak, že z hlediště odejdou nespokojení diváci, v tomto případě tedy Kotleba a pak si případně někde stěžují. Na Slovensku se však zavolá úředník, který všechny herce na místě vyhodí a ještě jim pohrozí, že jim zatáhne oponu. Je pravda, že rozbiť papuĺu je asi výrazem poněkud peprnějším, na druhou stranu vykázat kvůli tomu divadelníky z pódia, to už je síla. Za to už by někdo mohl Kotlebovi opravdu rozbiť papuĺu.

Brevika mučí mikrovlnka a trápí ho samota

Asi si to všichni pamatujete, ale jen tak pro jistotu. Anders Breivik v roce 2011 zabil 77 lidí, ve většině děti na dětském táboře. Postřílel je z kalašnikova a vyhodil do povětří bombou. Dostal za to doživotí v luxusním norském vězení. V USA by za podobnou věc dostal leda tak luxusní elektrické křeslo a mokrý hadr s elektrodama na hlavu. Humanitou posedlí Norové mu dali třípokojový byt s kompem, playstationem, dvd přehrávačem a posilovou. Dovolili mu hrát hokej (odmítl), šachy (rovněž odmítl), mohl dálkově vystudovat mezinárodní vztahy. Nikdy se za svůj čin neomluvil, prý ho nelituje. Kdykoliv se objeví u soudu, zvesela hajluje. Tak tenhle Breivik si stěžuje u soudu na to, že ho Norové ve vězení mučí jídlem. Prý se jídlo z mikrovlnky nedá jíst a je na úrovni mučení waterboardingem. Taky prý nemá kontakt s lidmi a to ho poněkud deptá. Podle Breivikových obhájců je to, co nyní prožívá, horší než smrt. Tak pro Breivika je to asi fakt utrpení, ale u nás existuje hodně lidí, kteří by se to takhle fajnové basy nechali zavřít i dobrovolně. Mučení a smrt si představuje většina lidí krapánek jinak a Breivik by měl dostat pořádné pupendo elektrickým drátem. Pozůstalí po dětech, které zbaběle zavraždil, by se toho jistě rádi ujali.

Slováci chtějí cestovat hyperloopem

Hyperloop je kapsle v podtlakovém tubusu. Díky podtlaku se může kapsle tubusem pohybovat téměř rychlostí zvuku. Takže když by v té kapsli seděli lidé, mohli by cestovat extrémně rychle a velmi bezpečně. Hyperloop je podobný metru, jen mnohem rychlejší. Vynalezl ho inovátorský guru a majitel společností Space X a Tesla Elon Musk. Tahle záležitost by měla být v budoucnosti zcela běžným způsobem cestování, který nahradí vlaky nebo i letadla. Elon Musk však celkem nepochopitelně prodal patenty a práva na tenhle vynález několika soukromým společnostem. A ty se teď snaží po světě postavit první rychlodráhy pro hyperloop. A světe div se, v Evropě bylo prvním státem, který má o hyperloop seriozní zájem, Slovensko. Naši východní bratři otevřeli doširoka svou náruč futuristickým technologiím. Podepsali smlouvu se společností Hyperloop Technologies na stavbu první experimentální tratě.  Z Bratislavy do Prahy se bude cestovat 19 minut. To si sotva stihnete vypít kávu. Uvažuje se ovšem spíše o trati Bratislava – Vídeň, hudbou budoucnosti pak má být propojení všech hlavních měst Visegradské čtyřky. Slováci to zkrátka vzali za správný konec. Vsadili na technologie a na nápad člověka, který už mnohokrát prokázal, že jeho technologie fungují. Proč o hyperloop neprojevila zájem Česká republika? Asi máme rádi naše rychlíky, na jejichž zpoždění je vždy spolehnutí.

Autor: Snaut